Träningstips för utbrända Image

Träningstips för utbrända

Johan Norén brukte fysisk trening som medisin når han var utbrent. Nå anbefaler han andre som er rammet av utmattelse og utmattelsesdepresjon å gjøre samme sak.

Johan Norén er en inspirerende person som åpenthjärtigt delar med sig av sin historia, hur han gick från vd och delaktig i flera företag till att bli sjukskriven för utbrändhet och tvingas bygga upp sin mentala och fysiska styrka från noll.

LÄS MER: Johan tränade sig frisk från sin utbrändhet

Numera tränar han de flesta av veckans alla dagar, men när han var sjukskriven var motion, till en början, en främmande tanke.

- Når du er sjuk i huvudet, som jag var, kanske man inte alltid kan lita på sina känslor eftersom de kan vara sjuka. När jag till en början fick förslaget att gå på en promenad kände jag inte för det, jag ville ju inte leva. Men min brorsa sa "jag struntar i hur du känner, nu går du med ändå". Jag är tacksam att han orkade tvinga med mig ut i början, jag hade inte fixat det själv, säger Johan Norén, och fortsätter:

- Jag var sjuk i huvudet men jag hade en frisk kropp. Sjukvården sjukskrev hela mig, utan krav på att röra kroppen, men kroppen läker sig själv av fysisk aktivitet. Når du rör dig utvecklar hjärnan bra substanser, det finns alldeles för många exempel och studier som visar det för att det skall bli en slump.

SHOPPA HÄR: Treningskläder och träningskor på Sportamore

Han anbefaler fysisk aktivitet til alle som er diagnostisert med utbrändhet eller utmattningsdepresjon, men poengterer at "träning" til en början inte innebär ett gympass eller löptur.

- I min värld kan utbrända absolut träna, men då måste du förstå att träning inledningsvis kan vara att komma ur sängen och gå och duscha. Därifrån kan du sedan jobba med små, små mikrosteg framåt. Tålamodsträning är den största utmaningen, att orka driva sig själv framåt med små steg även när man är sjuk.

I dag arbeider Johan Norén bland annat med att träna personer som är sjukskrivna på heltid för utbrändhet, utmattningsdepression och psykisk ohälsa. Under passet får de utföra övningar som kräver absolut närvaro för att bryta sina tankemönster. Det kan for eksempel være å sitte på en pilatesboll og balansera ett ben i luften, om tankarna far i väg åt andra håll kommer du att tappa balansen.

- Och eftersom det är en prestation i sig för dem att komma dit försöker jag skapa så mycket sköna känslor det går när de väl är där. Jag försöker trycka in de bra sakerna de gör i deras självkänsla och egentillit, eftersom när du är sjuk tror du inte på dig själv utan måste ha någon som tror på dig. Jag ingjuter så mycket hopp och tro som jag kan att det går att komma tillbaka från sjukskrivningen

Hur vet jag hur hårt jag kan träna?

- Jag tror inte alltid att det måste vara hårt men att det behöver vara konsekvent oavsett vilket medicininform man väljer att tro på och använda sig av, det går inte att ta sin medicin två dagar i veckan av sju.

Kan du rekommendera en träningsform som är bra för den som är utbränd eller har utmattningssyndrom?

- Promenader er noe jeg alltid anbefaler og siden gjør du det du kan! Det handler ikke om noen spesielle treningsformer eller pass uten at trening for noen som er syke kan være å sitte i skogen. Jag fiskade mycket under min rehabilitering och var mycket i skogen, det var både svårt och tufft. Målsättningen med träningen måste vara att må bra och hamna i ett positivt sammanhang med en social samhörighet.

Om jeg tror at jeg er på vei til å bli utbrent, hva skal jeg gjøre da?

- Stanna upp och läs in vad konsekvenserna av att gå över gränsen innebär. Du må forstå at å gå over grensen er et traume som mange dessverre ikke kommer tilbake til livet ifrån, og det bör vara en väckarklocka som gör att du omvärderar sitt beteende.

Hva kan jeg gjøre som pårørende om jeg merker at noen i min nærhet holder på å bli utbränd?

- Ta det på absolutt største alvor! Det går ikke å gå til personer i spørsmål eftersom han eller hon kommer med största sannolikhet kommer att förneka det då det oftast är kravbilden och själva livsstilen som kan vara grundproblemet. Samla de som står personen nærmest og berätta om upplevda symptom och personlighetsförändringen som du utifrån upplever att personen påvisar. Deretter kan du veilede personer til mennesker som bærer på kunnskap om tilstanden for å kunne vise hvilke konsekvenser det kan bli om personen ikke endrer sin livsstil. Det er vanskelig for noen som selv ikke opplever hvordan det er å forklare det fremtidige traumet som venter.

johan norén
I höstas genomförde Johan Norén Iron man Kalmar, vilken bedrift! Følg ham på Instagram @jnorrre for å ta del av hans inspirerende bilder og tekster. Foto: Privat