Ät dig snygg! Image

Ät dig snygg!

Har du hørt talas om skönhetsmat? Med nya boken Beautyfood vill skönhetsredaktören Maria Ahlgren få fler att välja mat som gör dig snygg inifrån.

Om du ikke er bekant med konseptet beautyfood så er det kort og god mat som boostar din ytre inifrån. Hälsosam, hudvennlig matte som gir glød og energi. Journalisten Maria Ahlgren, som til daglig er skjønnhets- og helsejournalist på Damernas Värld, har skrevet en hel bok om konseptet med 85 gode oppskrifter som er hundre prosent beautyproofade.

Hva kan jeg förvänta mig för effekter om jag börjar mumsa på mer beautyfood?

- Att få visa ben på Systemet långt efter den magiska 25-årsgränsen! Äter du mer beautyfood så får dåliga grejer automatisk mindre plats på tallriken, så du kommer snabbt uppleva att huden känns klarare. Snart merker du at også håret og naglarna får bättre kvalitet. På lang sikt bremser du og førbygger skader og alderstecken i huden, så som beautyfoodie kommer du sannsynligvis være slätast på ålderdomshemmet, sier Maria Ahlgren og fortsetter:

- Egentligen är det enkelt: huden är kroppens skyltfönster och är insidan tankad med bra bränsle så syns det på utsidan. Många som har trubbel med akne märker stor skillnad när de skippar skräpmaten och börjar äta hel, ren och grönare mat.

Bra mat på insidan ger alltså en fin utsida, men hur är det med mat på utsidan; skulle du rekommendera avokado i ansiktet som en skönhetskur?

- Haha, det kan man absolutt gjøre. Jag personligen är ingen person som vill ha mat på huden eller i håret - jag älskar vackra förpackningar, härliga konsistenser och lyxiga dofter - men jag vet folk som älskar masker av avokado, banan och honung.

ahlgren_maria_1.jpgMaria Ahlgren vil få flere til å oppdage den gode skjønnhetsmaten. Du hittar tre recept från hennes nya bok här! Foto: Lina Eidenberg Adamo

Du har bott i Tokyo där du började intressera dig för skönhetsmat. Hva skulle vi svenskar kunna lära oss från japanerna och deras tankar kring hud och mat?

- At hudens utseende begynner på innsiden. Och att den bästa skönhetsrutinen är att förebygga och skademinimera, i stället för att sätta in panikåtgärder när skadan redan är skedd. Japanerne er nitiske med huden. Det var på barerna där som jag såg menyer med "beauty cocktails", och det säger mycket om synen på balans. Klart du ska dricka cocktails och käka fantastisk mat - det gäller bara att beautyproofa den lite. Och det är inte alls svårt, tro mig!

Hva ligger på din no no-lista over slikt som sabbar huden?

- De värsta skönhetssabotörerna som jag pratar om i boken, är solen, ciggen, det vita sockret och stressen. Stressen är min akilleshäl, och så blir jag stressad över att jag är stressad och vet att stress påverkar kroppen och huden.

Hvor beautyproofar jeg best sommarsemestern?

- Jag tar alltid med en laddning rawbars att mumsa på planet och väl på plats bunkrar jag upp med råa nötter och frukt. I stedet for supersöta drinkar beställer jag torrt vin eller cava, och snacksar på oliver och nötter istället för chips. Ofta finnes grillad fisk eller skaldyr i noen form på de fleste restauranter, og det er fantastisk beautyfood i kombo med en stor sallad. Samtidig er det viktig at sjelen får sitte, så selvsagt skal du teste lokale bakverk og spise glass i solen.

Du er ikke bare kokboksforfattare utan även journalist och skönhetsredaktör. Hvilke hudvårdstips - til både menn og kvinner - skulle du gi som komplement til all god skjønnhetsmat?

-Solskydd ! SPF 30 året om er et must, tro meg. Og rengjøring hver dag - også for herrer. Med fuktkräm kommer du langt, med serum blir hudvården mer resultatinriktad. Och för guds skull, tryck inte din snuskiga mobil mot kinden!

En typisk hudmeny i Maria Ahlgrens liv

Frukost

frukost_2017

- Till vardags blir fruktkosten oftast naturell yoghurt med mängder av tinade blåbär och hallon, frön, kakaonibs, kanel, gurkmeja, kardemumma och gojibär. På formiddagen hinkar jag kaffe med skummad havremjölk - jag har skummare på jobbet och det är så lyxigt.

Lunsj

Beautyfood Maria Ahlgren

- Lunsjen er forskjellig. Jeg går ofte på pressluncher og da blir det ofta fisk eftersom jag inte äter kött, eller så köper jag sallad med massa grönsaker, quinoa, avokado och protein som lax eller bönor. På ettermiddagen snacksar jag på äpplen, någon rawbar och kanske några bovetekex. Jeg er en slik person som spiser ofte, en "grazer".

Middag

smoothiebowl3

- Vardagsmiddagen blir ofta frukostmat, som en enorm smoothiebowl med spenat, sitron, lime, spirulina, proteinpulver og frusen mango, som jag toppar med frön, bär, kakaonibs och chia. Til det noen frökex med röra. På kvällen blir det alltid te och några rutor mörk choklad.

BeautyfoodOm du vil laga något av Maria Ahlgrens 85 goda recept och lära dig mer om beautyfood hittar du hennes fina bok här.

LÄS MER: Fruktfavoritter på nytt sätt

LÄS MER: Sugen på supersallad