Lätta löparskor – de fick bäst i test! Image

Lätta löparskor - de fick bäst i test!

Löparskor som knappt väger någonting har seglat upp som favoriter hos många löpare. Vi bad testpanelen att springa i sex olika modeller, för både dam och herr, för att se vilka som är bäst i test.

Lätta löparskor för henne

Nike Free Run 2SE_01.FreeRun2jpg

Märke: Nike

Modell: Free Run 2

Rekommenderat pris: 1 095 kronor

Omdöme: Supersnygga skor för korta pass

Testpanelen säger:

Stilmässigt är de här skorna testets solklara vinnare. Snyggare löparskor finns i princip inte, menar testpanelen som gärna drar på sig de här dojorna även till vardags.

- Tyvärr så är fördelen, att de är cleana och helvita, också nackdelen eftersom de blir smutsiga direkt. Men du kommer vilja ha de här löparskorna även som sneakers, säger en testare.

Sulan är relativt mjuk och tjockare än många andra löparskor. Også ovandelen av skon er myk og modellen er bredere enn mange andre Nike-skor. Komforten er derfor høy, men du får ikke så mye stabilitet av skoen, uten at det føles mer som en myk stump på foten enn noen som sitter på den.

- En sko som er perfekt for korte pass eller raske intervaller. Ger bra grepp på både asfalt, skogsstig och löparbana, säger en testare som ser Free Run 2 som ett bra komplement till mer uppbyggda löparskor för långdistanspass.

Velg din vanlige Nike-storlek - skorna er true to size.

Om du er sugen på et par helvita Free Run 2 fra Nike finner du dem her. De finnes også i svart, grått, rosa og lysblått.

Adidas Pure Boost XposeSE_02.Pureboostjpg

Märke: Adidas

Modell: Pure Boost Xpose

Rekommenderat pris: 1 295 kroner

Omdöme: Ultralätta löparskor för dig som vill studsa fram

Testpanelen säger:

Produktbeskrivelsen av den her skon, att den ska "boosta din träning" och ge maximalt med energi och komfort, stämmer verkligen. Du studsar fram i de her skorna som omsluter foten likt en strumpa.

- Att springa i de här skorna känns som att gå på sådant där gummigolv som finns på många utomhuslekplatser. Mycket bra svikt som ger en härligt lätt känsla, säger en testare.

Om du aldri har sprungit i en Boost-sko kan det kännas lite ovant första passet, men när du väl har vant dig vid "studset" är de helt perfekt för korta pass.

- Det her er mine nye favorittskor for raske pass! För längre pass ger dem inte riktigt det stöd jag behöver men för kortare promenader, aerobics eller snabba rundor är de super, menar en testperson.

Sulan har ett hålrum i mitten vilket ser lite spejsigt ut men designen får ändå höga poäng av testpanelen. De väger knappt någonting och är super för dig som vill ha en lätt packning under semestern.

- Ett designmässigt minus är att den vita lite matta texturen på yttersulan blir smutsig fort. Ovandelens tyg känns inte heller särskilt slitstarkt och du som springer uppåt med tårna kan nog räkna med ett begynnande hål vid stortån inom en snar framtid, säger en testperson.

Storleksmässigt är de normala åt det mindre hållet. Du som ligger mellom to halvstorlekar kan med fördel välja den större.

Adidas Pure Boost Xpose finnes, förutom i grått, även i svart och orangerött.

Asics FuzeXSE_03.Asics_geljpg

Märke: Asics

Modell: FuzeX

Rekommenderat pris: 1 395 kroner

Omdöme: Lett følelse med mye støtte

Testpanelen säger:

Mycket lätta, men samtidigt stabila löparskor är en bra sammanfattning av FuzeX från Asics. De ger en skön löpkänsla och lite extra fart i benen under både korta och långa sträckor, men samtidigt lite mer stöd än andra lätta löparskor. Gel-dämpningen både fram och bak ger en mjuk och skön landning i löpsteget.

- De här skorna passar även dig som är en mer ovan löpare då de är mycket stabila, utan att kännas som en typisk stabil sko som oftast är tyngre, säger en testare.

Greppet var bra både utendørs og på løpebåndet. De fungerar även att köra styrka med utan att det känns ostabilt.

- Första gången jag tog på mig skorna kändes de lite hårda, men efter par gånger var det inget problem. De er däremot lite smalare än vad jag är van vid med Asics. De satt klistrade på foten, säger en testare.

Designen är klassisk och matchar det mesta, men om du har breda fötter kan det alltså vara bra att kika efter en annan Asics modell.

FuzeX finnes i blågult, rosa, svart/rødt og helsvart.

Lätta löparskor för honom

Nike Free Run 2SE_04. FreeRunherrjpg

Märke: Nike

Modell: Free Run 2

Rekommenderat pris: 1 095 kronor

Omdöme: Flexibla favoriter för korta rundor

Testpanelen säger:

Väldigt lätta, väldigt flexibla och väldigt trevliga löparskor. Også de testare som var något tveksamma till en så flexibel sko och oroade för avsaknad av dämpning, blev positivt överraskade av de här lättviktsskorna.

- Jag var orolig för att fötterna skulle bli trötta snabbt, men efter min första runda försvann alla tveksamheter. Flexibiliteten i skorna gör löpningen mer följsam och de kändes bra både på asfalt och skogsstigar, säger en testare som inte är van vid så här lätta löparskor.

For korta och snabba rundor är Free Run 2 ett grymt val, men en stabilare sko (som Pegasus) passar bättre för längre rundor.

- Jag sprang ett par korta kvällsrundor och den svenska sommaren i kombination med lättheten och komforten i skorna gav verkligen en härlig känsla, säger en testperson.

Når det gjelder passformen finnes inget att klaga på. Hälen glider ikke runt, utan skon sluter om foten bra och Free Run 2 har samma pålitliga Flywire-snörning som exempelvis Pegasus.

- En sak som er värd att nämna är att den här modellen kanske inte är det bästa valet för tyngre löpare på grund av skons lätta konstruktion och nära markkontakt. Men for lette, vana löpare som söker ett par skor för en återhämtningsrunda, eller vardagslöpare som letar efter skor som sitter som en smäck, kan de bli en hit!

Nike Free Run 2 finnes i blått, hvitt, gråvitt og svart.

Ny Balance Vazee Pace V2SE_05.VuzeePacejpg

Märke: New Balance

Modell: Vazee Pace V2

Rekommenderat pris: 1 395 kroner

Omdöme: Skönt gung och bra dämpning för dig som vill synas

Testpanelen säger:

Her har du ett par løparskor som sitter superfint runt foten utan att trycka på för mycket. Den lette vikten tillsammans med ett bra grepp på både asfalt såväl som grus, gör den snabb med en riktigt bra löpkänsla.

- Noe halvknackig ventilasjonsförmåga där endast ovansidan av tårna luftades, men inte så pass dålig att den blev för varm, säger en testare.

Fjädringen i hela foten hade kunnat vara något bättre, men ett skönt gung och en bra dämpning i hälen tillsammans med en skön sula väger upp för den lite svajiga fjädringen.

- Skon håller verkligen foten på plats och känns aldrig klumpig eller i vägen, snarare tvärtom - här pratar vi komfort!

For den visuella känns skon seriös och snabb vid en första anblick. En del kanskje ryggar tillbaka lite vid första anblicken av den neongröna, nästan självlysande, färgen men inser snabbt att det bara är en positiv (och praktisk) designaspekt eftersom du syns tydligt i mörker. Pluss for refleksdetlajer i loggan på siden samt på hälen som gjør at du syns även i det kommande höstmörkret.

- Folk på gatorna och i löparspåren flyttar på sig för den här skon går inte att missa när du kommer flygande fram, haha!

Vazee Pace 2 finner du her.

Asics Gel-DS Trainer 22SE_06.Asicsherrjpg

Märke: Asics

Modell: Gel-DS Trainer 22

Rekommenderat pris: 1 495 kroner

Omdöme: Bra grepp for rask löpning

Testpanelen säger:

Ett par løparskor utviklet for fart, med sulteknoligin Flytefoam som innebærer at mellansulan består av en spesiell skumceller. Og absolutt - de leverer når det kommer til raskhet.

- Utmärkta skor för dig som vill springa snabbt. De har en finfin yttersula med små piggar framtill som erbjuder ett grepp som inte sviker i första taget. Lätta och härliga för de lite kortare distanserna, säger en testperson.

Som med de flesta lättare löparskor gör de sig bäst under just korta eller snabba rundor. Det gjelder også den her modellen fra Asics.

- Jag hade inte tagit just de här till långa löprundor. Sulan är dessutom relativt hård de första rundorna så korta pass är bäst i med den här skon, säger en testare.

Også om sulan upplevdes som lite styv i början gav den bra grepp på olika underlag, såsom asfalt, grus och gräs. Hälkappan omsluter bra og det finnes ingen risiko for at glida runt i skon.

Designmässigt är inte testpanelen överförtjust. En litt roligere farge hadde gitt høyere poeng når det gjelder den aspekten, men sammenfattningsvis er Gel Trainer 22 en klart godkjent løparsko for deg som liker en lett følelse.

Gel-DS Trainer 22 fra Asics finner du her.

Hela vårt utbud av lätta löparskor hittar du HÄR.

LÄS MER: Fynda löparskor!

LÄS MER: Tips! Träna så här inför Tjejmilen