Därför ska du inte knäcka ryggen själv Image

Derfor skal du ikke knäcka ryggen själv

Brukar du luta huvudet åt sidorna tills det knäcker till i nacken eller pressa bak ryggen över en stolsrygg i jakt på ett knak? Det burde du sluta med direkt! Naprapaten Mauro Toro Martinez forklarer hvorfor.

Majoriteten av alle voksne kommer noen gang i livet for å få ont i ryggen. Har du problemer, kan det være fint å gå til en naprapat, kiropraktor eller sykegymnast og få hjelp. Men ge dig inte på att försöka "knäcka" dig själv rätt, eller ta hjälp en kompis. Det kan få negative effekter.

- Gå til en profesjonelt utdannet person i stedet. For å kunne behandle rygg og nakke på et korrekt måte kreves stor kunnskap om kroppen. Gör du det på egen hand utan utbildning kan det bli för stora rörelser och för stor kraft och risken ökar att mjukdelar runt ryggraden töjs ut. Det er som å stuka en fot upprepade gånger, den blir bara slappare och slappare för varje gång. Samme sak skjer i ryggraden. Om en kompis trycker på den rörliga leden gång på gång, kan mjukdelar runt ryggraden bli irriterade, säger Mauro Toro Martinez, naprapat på Naprapatiska Institutet Södermalm i Stockholm, och fortsätter:

- Når vi naprapater bruker den tekniken använder vi oss av små rörelser i hög hastighet under kontrollerade former. Når du, eller en kompis, gjør det selv er det väldigt okontrollerat och därmed ökar risken för skador.

Oavsett om du tycker om känslan när det knakar till i ryggen eller inte, kan ljudet uppfattas som lite läskigt av vissa, men trots att det knakar till är det ingenting som knäcks i kroppen.

- Det är ingenting som knäcks, utan ljudet som uppstår är en gasbubbla som bildas och brister när en led separeras snabbt.

Om jeg lutar huvudet åt sidan och det knakar till i nacken, är det ett tecken på att något är fel?

- Jeg tycker inte om att prata om att något är fel eftersom det kan skrämma upp folk, utan den effekten kan till exempel uppstå på grund av att du är väldigt rörlig i ett visst område i ryggraden.

Vissa känner ju att de "måste" knäcka sig flera gånger om dagen, vad kan det bero på?

- Opprepade vridningar i samma område kan skapa en irritation av mjukdelar som kan leda till att det känns som att du måste dra i leden, något som kan göra det värre och till slut leda till att du får smärta av att göra själva vridningarna.

Så hva skal jeg gjøre da?

- Hvis du føler at du selv vil vri på dine leder hele tiden, kan det bli en irritasjon i nervesystemet. Da kan du stille spørsmålet hvorfor du kjenner at det er nødvendig? Problemet kan sitta på en annan plats i kroppen, och i en helt annan struktur, säger Mauro Toro Martinez, som då tipsar om att det är bättre att gå till en naprapat som kan hitta grundorsaken till varför det gör ont. Hon eller han kan sedan ta reda på om du är i behov av behandling.

Hvorfor er det så rart å knaka ryggen?

- Forskningen gir tvetydiga svar på det, men det kan förklaras med att du bland annat får en frisättning av kroppens egna smärthämmare. Derigenom uppstår en lokal smärtlindring och därför kan det kännas bra för stunden.

Finns det något sätt som jag kan knäcka mig själv på som är skonsamt och ger resultat?

- Du kan alltid foamrolla eftersom det ger upphov till spontana släpp men jag skulle inte rekommendera någon att gå in och vrida på sina leder själv.

SHOPPA HÄR: Vårt utbud av foamrollers - som du faktiskt kan knäcka ryggen själv på!

knak
Det finnes dessverre ingen "superknak" som kan løse alle typer smärtor og ryggproblemer. Mauro Toro Martinez jobber ikke bare med ledmanipulasjoner, men også med muskelpressur, stretching, rørelseträning og prehabövningar. "Startskottet kan vara en ledmanipulation men att jobba med till exempel rörlighetsövningar är A och O. Ett tips är att jobba mycket med bröstryggen och höftböjarna, där sitter ofta mycket stelhet som kan leda till problem", säger han.

LÄS MER: Naprapatjonas 3 stretcher for dig som ska åka skidor

SHOPPA HÄR: Yogamattor att mjuka upp kroppen på