Därför ska du baka med bönor Image

Därför ska du baka med bönor

Linser i granolan og brownies på bönor? Ja! Her förklarar kostekonomen och matjournalisten Lina Wallentinson varför du ska börja baka med baljväxter.

Bönor, ärter och linser behöver inte reserveras för grytor, soppor och sallader. De proteinrika baljväxterna är minst lika goda (om inte ännu godare) i bakverk och bröd. Det bevisar Lina Wallentinson i nya boken Baka med bönor. Som en ekstra bonus er baljväxter näringsmässiga fullträffar som ger bättre GI-värde och möjlighet att baka saftiga bröd som är glutenfria.

Hvordan kommer det seg at du begynte å bruke baljväxter i bakning?

- Från början handlade det om att försöka få mitt yngsta barn att äta mer grönsaker. Olle, da fem år, var skeptisk til grønnsaker i allmänhet och bönor i synnerhet. Men mackor gillade han skarpt. Så i stedet for å laga mat med kikärterna så mixade jag ned dem i en deg och bakade frallor. Det ble oväntad succé! Olle og övriga familjen åt glatt, och dessutom blev frallorna extra saftiga. Jeg fikk blodad tand och började experimentera med allt möjligt: linser i pajskalet, ärter i pannkakssmeten och bönor i muffinsen, säger Lina Wallentinson.

Hvorfor skal jeg bake med bønner?

- De flesta vet att bönor, ärter och linser är bra för hälsan. Vi ska helst äta minst 500 gram frukt och grönt om dagen, kan man då smyga in lite av det i brödet eller fikat, så varför inte? Att baka med bönor i brödet gör också att blodsockervärdet blir jämnare. Det beror på at bøndene inneholder kolhydrater og fibre som kroppen ikke kan bryte ned så raskt. I stedet når de ända ned til tjocktarmen där de blir näring åt tarmens skyddande bakterier.

Lina WallentinsonLina Wallentinson er kostekonom og har lang erfaring som matskribent, blant annet for tidningen Buffé. Foto: Peter Knutson.

Hva er det mest oväntade sättet att använda bönor i matlagning?

- Att baka knäckebröd på linser förvånar nog de flesta, men det blir verkligen väldigt bra, krispigt och gott. Linser funkar också i en granola med nötter, gryn og torkad frukt, det är väl lite otippat? I boken har jeg også med en mandelkaka som klår vilken mazarinkaka som helst. At den er bakad med vita bönor och kokt riven potatis tror jag inte någon kan ana när man smakar.

Hvilken resept skal jeg laga for å omvandla en bön-skeptiker till en bön-älskare?

- Kalljästa frukostfrallor övertygar den mest skeptiska. Bönorna varken smakar eller känns, däremot blir det fantastiskt saftiga frallor, med hälsobonus! Er man mer sugen på sött tror jag att en blåbärsbar med svarta linser kan övertyga eventuella tvivlare.

omslag.png

Om du vill testa några av Lina Wallentinsons recept (vi säger bara black bean brownies...mmm!) hittar du tre av dem HÄR. Boken hittar du HÄR.

LÄS MER: Grönt protein - så funkar det!

LÄS MER: Är dyrare mat bättre?