Kom igång med löpningen efter graviditeten Image

Kom igång med löpningen efter graviditeten

Oavsett om du sprang genom hela graviditeten eller vill komma igång efter ett längre uppehåll kan det kännas ovant att ge dig ut i löparspåret. Nyblivna mamman Ida Kjos ger sina bästa tips.

Hur snabbt du kan komma igång med löpningen efter en graviditet är givetvis beroende av hur pass bra form du var i innan du blev gravid, men bålträning är A och O för alla som precis fött ett barn. När du är gravid töjs magmusklerna ut i takt med att barnet växer i magen och de raka magmusklerna delar sig. Efter en graviditetet är det därför särskilt viktigt att jobba med magmusklerna innan du börjar springa, förklarar löpexperten och nyblivna mamman Ida Kjos.

- För att kunna springa behöver du ha en stark bål och vill man springa som nybliven mamma är det allra viktigaste att stärka upp bålen. När du känner att du har kontakt med bålen och är tillräckligt stark i magen kan du ge dig ut, säger Ida Kjos.

Hon rekommenderar springsugna mammor att börja försiktigt, oavsett om du sprungit mycket både innan och under graviditeten eller vill ta upp löpningen efter ett längre uppehåll. Det kan kännas obehagligt att börja springa på direkten, så ett tips är att smyga igång under barnvagnspromenaderna.

- Man går alltid med barnvagnen, så för egen del promenerade jag min vanliga tur med barnvagnen och joggade jättesakta i en minut, promenerade en minut och joggade sakta igen i en minut. Det var precis på håret mellan att jag gick och joggade, så sakta. Sedan upplevde jag att gången blev kortare och joggen längre.

Ida KjosGenom att jogga i små intervaller är det enklare att känna efter hur det känns i kroppen. Här springer Ida Kjos med sin dotter Lykke i vagnen.

Ida Kjos har köpt en speciell springvagn som är gjord för att löpa med, vilket kan vara bra om du planerar att springa mycket med vagnen.

- Den är mycket mer stabil med större däck och större avstånd mellan däcken. De är designade för att du ska kunna springa med dem, för det ska du tänka på - det är mycket tyngre att springa med en vagn. Du behöver vara en ganska van löpare för att orka springa med en barnvagn. Det bästa är om din partner kan ta hand om barnet så att du får springa själv, avslutar hon.

Om du vill få fler tips om löpning och träningsinspiration kan du följa Ida Kjos på Instagram @activewithida.

LÄS MER: Vanligaste misstagen vid löpning