Tre klassiska danskmöten Image

Tre klassiska danskmöten

Sverige och Danmark har spelat över hundra gånger mot varandra. Här tre matcher som särskilt gått till historien.

Lagen på varsin sida Öresund har spelat 104 matcher mot varandra genom åren, Sverige har 45 segrar, Danmark 40 och 19 har slutat oavgjort. Matcherna har oavsett sammanhang alltid stor prestige och i potten ligger alltid möjligheten att kalla sig "bäst i Norden".

Trots det lilla avståndet geografiskt har det alltid funnits en stor vilja hos båda lagen att distansera sig spelmässigt från varandra, kanske främst från danskt håll. Om Sverige byggt sina framgångar på ett gediget 4-4-2 spel med tyngdpunkten bakåt. Har Danmark alltid haft ambitionen att spela en mer offensiv kortpassningsfotboll. Ironiskt nog är styrkeförhållande nu något omvänt då Sverige är bättre offensivt än defensivt och Danmark lider av måltorka.

"Förfallodagen". 2-2 EM i Portugal 2004. Det blev så klart resultatet som tog både Sverige och Danmark vidare på Italiens bekostnad i gruppen där också Bulgarien ingick. Matchen var genom konspiratoriska italienska ögon en uppgörelse grannarna emellan men matchbilden skvallrade om något annat. Danmark tog ledningen med både 1-0 och 2-1 innan Mattias Jonson kvitterade på övertid i hällregnet. Bara Ibrahimovic, Isaksson och Källström är kvar i landslaget från matchen 2004.jonsonMattias Jonson sätter 2-2 mot Danmark på pass från Christian Wilhelmsson. Resultatet tog båda lagen till kvartsfinal där Sverige föll på straffar mot Holland och Danmark slogs tillbaka av Tjeckien med 3-0.

"Fylledansken. 3-3 EM-kval 2007. Kanske den mest osannolika matchen mellan lagen någonsin. Inte bara för att den avbröts i slutskedet då en stupfull dansk man sprang in på planen och försökte attackera domaren efter att Sverige fått straff. Utan också för att Sverige efter 26 minuter ledde med 3-0 på Parken. Som sedan alltså blev 3-3 i minut 76. Sverige fick aldrig slå straffen och matchen avbröts med en svensk 3-0 seger som slutresultat.

"Straffmissen" 0-1 VM-kval 2009. Sverige förlorade på Råsunda på själva nationaldagen efter att Kim Källström tidigt missat en straff och Danmark gjort matchens enda mål i minut 22. Ett trubbigt Sverige kom aldrig riktigt nära en kvittering men hade ändå vissa förhoppningar om VM-spel. De grusades definitivt på Parken i oktober då Danmark vann med 1-0 igen och grannarna kunde boka biljetterna till Sydafrika.