Yogamattan som är bäst i test Image

Yogamattan som er best i test

Vi lät en oberoende yogalärare testa våra yogamattor. Den här tyckte hon var bäst i test.

Grepp, tjocklek och densitet. Å finne riktig yogamatta kan være litt klurigt - men vi har gjort det enkelt for deg! Vi lät oberoende yogaläraren Sara von Post testa yogamattor från sex olika märken och berätta vad hon tyckte. Nå kan du uten problem finne riktig modell utifrån dina önskemål.

Vilken modell just du ska välja beror lite på vad du ska ha yogamattan till. Vill du ha den till att stretcha, träna med egen kroppsvikt eller lära dig stå på händer kan det vara skönt med en tjock matta, så att du kan ramla eller sjunka ned ordentligt utan att det gör ont. Ska du däremot yoga och flöda är det viktigaste att den har bra grepp och fäste åt sidorna, men många föredrar också en tunnare matta med lite mer markkontakt och känsla. Velg etter tycke och smak!

Nike: Fundamental yogamatte 3 mm

test yogamattaOrdinær pris: 399 kroner.

Yogalæreren Sara von Post sier: Den her mattan passar alla nybörjare som vill ha en ganska lätt och relativt tunn matta. Den passar bäst till sittande och liggande asanas (yogaposer). Mattan är enkel att rulla ihop och bära över axeln till och från passet eftersom det medföljer ett fint band. Smidigt! Den har olika struktur på de olika sidorna, en vågig och en prickig, för bättre stabilitet. Tross det er den litt glidig, så det første du kan gjøre når du kjøper mattan er å tvätta den med vanlig tvål og vann for å gi mattan bedre grepp. Pluss for at den er PVC-fri, hvilket er bra for miljøet! Finnes i flere farger.

Tilfelle: Yogamatte posisjon 4 mm

test yogamattaOrdinær pris: 499 kroner.

Yogalærer Sara von Post sier: Jeg skulle gjerne sagt at det her er en bra matte for deg som går på yoga en til to ganger i uken. Den är lätt att bära med sig, eftersom det ingår ett diskret axelband. Rent generelt er det en smidig og snygg matta som passar de flesta övningar. Den är förhållandevis tunn, men ger ändå bra skydd mot underlaget, så det är en bra allround-matta. Jeg elsker detaljerna av små blommor i det mjuka materialet. Det du kan tenke på gällande den här mattan är att låta den ligga en stund efter svettiga pass innan du rullar ihop den, så att den kan torka lite. Fri fra PVC og biologiskt nedbrytbar, vilket förstås är ett plus. Finnes i flere farger.

Abilica: Bambusmatte

test yogamattaOrdinær pris: 499 kroner.

Yogalæreren Sara von Post sier: Jeg elsker den her mattan! Den er smidig, ekologisk, original og snygg. Den här mattan är perfekt för dig som vill bära mattan i väskan. Den tar väldigt lite plats och går att vika ihop. En bra matta for til eksempel yogalærer som ofte går med matta til og fra pass. Den er veldig tunn, så for å gi ekstra støtte til for eksempel knærne kan du legge den på en annen matte. Den er ideell for bikramyoga siden den absorberer svett som ingen annen. At den er gjord i bambu gjør at lukten fra fukten försvinner. Den er veldig bra til for eksempel ashtanga-seriens solhälsningar och alla stående positioner. Den er veldig myk og inbjudande med ett material som liknar en mjuk handduk. Min personlige favoritt!

Mester: Yogamatta rosa

test yogamattaOrdinær pris: 199 kroner.

Yogalæreren Sara von Post sier: Den här mattan är en budgetvariant för nybörjare som gärna vill ha en egen matta. Den stöttar inte speciellt bra och har inte så bra fäste mot underlaget, så den passar bäst till övningar då du inte hoppar eller flödar så mycket. Kanskje er det snarast et alternativ for deg som vil ha noe å sitte på når du strekker deg foran tv:n. Hvis du vil bruke mattan til mer flytende posisjoner, kan du skrape forsiktig på den med en gaffel for å rive opp den. Det gjør at mattan ikke glider like mye. Den har et svart akselbånd, slik at du lett kan ta med den når du reser. Största fördelen är priset!

Adidas: Yogamatte camo

test yogamattaOrdinær pris: 499 kroner.

Yogalæreren Sara von Post sier: Den her passar dig som gärna bär med dig din egen matta till yogaklassen, eftersom den har ett brett och bekvämt axelband som du lätt fäster runt mattan. Yogamattan fra Adidas har lite räfflor i materialet og det er väldigt tacksamt för att få ett stadigare grepp i till exempel hunden. Mattan passar för de flesta övningar. Gjord i TPE, vilket går att bränna upp till vattenångor, och är därför ett hyfsat bra miljöval jämfört med många andra material. En god bonus er at den er otroligt snygg med sitt coola marmorerade mönster!

Prana: Henna E.C.O Yogamatte

test yogamattaOrdinær pris: 599 kroner.

Yogalæreren Sara von Post sier: Den her mattan passar att ha hemma! Den er superbekväm, mjuk och jättevacker. Dessuten er den dubbelmönstrad och vattentålig. Den fungerer til alle yogaøvelser og er litt lengre enn de fleste andre mattor. Pranas matta er den dyreste i testet men er absolutt verdt sin pris, siden den er laget i et materiale som støtter alle posisjoner og som dessuten er økologisk. Ingen tungmetaller har blitt brukt i produksjonen. Den her mattan selges på mange yogastudenter, blant annet slike med bikramyoga, og det kan jeg forstå siden mattan absorberer fukt på et bra måte. Den har riktigt bra grepp men är du supersvettig av dig finns ett visst glid. Då är ett husmorstips att blanda vatten och vinäger och spraya på mattan. Sedan sköljer du av. Då ruggas mattan upp, så att den fäster ännu bättre än tidigare. Finns också i lila.

LÄS MER: 5 bårer mot stress