Vintertrött? Så får du träningen gjord! Image

Vintertrött? Så får du träningen gjord!

Många drabbas av vintertrötthet nu när dagarna blir kortare och mörkare. Funderar du att välja en tupplur framför kvällens träningspass behöver du läsa det här!

Sitter du och gäspar just nu? Då är du långtifrån ensam. Häflten av Sveriges befolkning påverkas i någon mån av årstiderna. Nu på vintern när dagarna blir kortare och mörkret faller tidigare drabbas många av trötthet och energilöshet. När du känner dig seg och låg kan det kännas lockande att gömma gymkortet långt ned i väskan och i stället gå hem efter jobbet och ta en tupplur. Men faktum är att träning kan vara ett lika bra botmedel mot trötthet som en kort tupplur, eftersom många upplever att träning gör dem piggare och mer energifyllda i vardagen. För att inte glömma lyckohormonerna endorfiner som frigörs efter ett svettigt pass!

– När du känner dig trött och är sugen på att ställa in träningen behöver du  tänka på att om du skippar träningen kommer det bara att göra så att kroppen blir ännu mer trött, säger den välkända träningsprofilen Kristin Winnergård.

Hon tävlar i body fitness, bloggar på Team Golden Physique och driver instagramkontoto @kristinwinnergard med 52 000 följare. Hon drabbas också av trötthet under vintern, men har smarta knep för att få träningen gjord ändå.

– Under det mörkare halvåret väljer jag att träna på morgonen under de perioder som tröttheten påverkar mig mest, eftersom jag då också somnar tidigare. Det är lätt att bli för trött efter jobbet och då är det så extremt skönt att ha det gjort så att du slipper brottas med dina motvilliga träningstankar i soffan. Känslan efter morgonträning för min del är att jag helt plötsligt ligger steget före när jag ska ta mig an dagen. Även om jag oftast måste sparka upp mig själv för att vakna så är det så värt det!

Men om snoozeknappen är din mest använda funktion på mobilen och din kropp och din hjärna skriker i protest av blotta tanken på fysisk aktivitet innan solen gått upp kanske du inte ska tvinga dig till morgonträning. I så fall får du lura kroppen att få träningen gjord så fort arbetsdagen är slut. 

– Alternativet till morgonträning är att gå direkt till träningen efter jobbet. Ta med dig träningsväskan till jobbet så du inte behöver åka hem emellan, då hinner du inte känna efter så mycket i hemmets lugna vrå, säger Kristin Winnergård, och fortsätter:

– Sedan behöver du inte gå till gymmet för att det ska räknas som träning, cirkelträning hemma fungerar också de dagar du har 30 minuter över, och de har vi väl alla för träning med egen kroppsvikt till bra musik i vardagsrummet? 

Har du något knep som får igång dig när du känner dig seg och träningen inte lockar? 

– Citatet ”Whether you think you can or you think you can´t, you´re right” är nog det jag mest påminner mig om oavsett vad det handlar om. Jag vet att min hjärna styr mina val så jag försöker att alltid tänka om när den försöker lura mig, ofta med andra ord. Jag älskar träningskläder så jag har prioriterat att ha mycket att välja mellan hemma och det är viktigt med en del sköna och snygga favoriter som jag känner mig bekväm i. Jag dricker Nocco bcaa som pre-workout innan mina pass och då är det smakerna persika eller päron som är favoriterna!

Kristin Winnergård har också gjort en speciell spellista, full med låtar som ger energi och pepp, som hon sätter på när det känns motigt att komma iväg till träningen. 

– Det blir nog ett ytterligare tips från min sida, gör en spellista med de låtar som får dig att tagga till och bli stark i sinnet. Då kommer du inte kunna skippa träningen när du genom musikens känsla blir påmind om varför du borde sträcka på dig, ta dig igenom det planerade mötet med dig själv och sedan klappa dig sjäv på axeln för att du är så jäkla bra! 

krisKristin Winnergård brinner för tränng och HÄR delar hon med sig av sina bästa knep för att hitta, och behålla, motivationen! Foto: Ulrika Göransson

LÄS MER: My Martens: Motivation är något du måste skapa själv

LÄS MER: Löpcoachen: Så blir vinterlöpningen magisk