Video: Utmana dig själv med Rope Climbing Image

Video: Utmana deg selv med tauklatring

Att klättra i rep är en övning som rep-resenterar CrossFit bra. Når du väl bemästrat konsten att ta dig upp, finns det flera sätt att klättra till toppen utan att slå knut på dig själv - och som kan bli en riktig utmaning!

Henrik Yttervik er en inbiten CrossFit-utøver, og også naprapat og treningscoach på CrossFit Nordic i Stockholm. Han kan alt om å klättra i rep og vet hvordan du verkligen utmanar dig själv. Sportamore besökte honom på CrossFit Nordic och tog med sig ett par sprillans nya Reebok Nano 9.0.

Hur stor roll spelar skorna för tekniken när du klättar i rep?

- De spiller stor roll! Vissa skor är designade för att klättra i rep med, det vill säga att de har yttersulor som är räfflade och går upp vid insidan av hålfoten och som ger bättre fäste. Löparskor er i kontrast jättedåliga att klättra med, delvis eftersom sulan är för mjuk. Vanliga träningskor funkar, men repklättring sliter väldigt mycket på skorna om de inte är förstärkta - och du får även ett sämre grepp, då de inte är räfflade.

Hvordan er Nano 9.0 å klättra i rep med?

- Nano 9.0 er veldig bra å klättra i rep med. Yttersulan som går upp vid sidan av hålfoten gör att du får fäste, och kan låsa repet. Nano er også hårda i hålfoten, vilket är bra. Om sulorna är för mjuka glider du lätt.

Reebok Nano 9.0Reebok Nano er en av de aller mest etablerte CrossFit-trenerne i sortimentet. Her finner du den for herrer og her er dammodellen.

Hvor mange forskjellige måter å klättra i rep på finnes det innen CrossFit?

- Hur många som helst, men det finns tre sätt som är lite vanligare. De kallas s-teknik, j-hook front och j-hook back approach. Skillnaden er förhållandet mellan hur snabb tekniken är och hur säker den är. Sen kan du klättra utan ben också. Det kalles beinfri tauklatring, og det kan du gjøre med enten det som kalles for en kip eller en pike.

Hva er den vanligste måten å klatre i rep på?

- Den vanligste måten å klatre på er med noen type j-hook. Det er den mest effektive måten å ta seg opp på og er sannsynligvis det du kommer til å få se om du går og tittar på en tävling. En j-hook innebærer at du låser fast repet på et spesielt sätt med fötterna, greppar högt upp på repet med händerna och sedan skjuter ifrån med fötterna för att komma uppåt.

Om jeg har lärt mig att ta mig upp med en j-hook och vill utmana mig själv, vad gör jag då?

- Du kan utmana dig själv genom att klättra utan att använda benen med antingen en gädda eller en kip. Pike er jobbigast og det som du kommer til å bli tröttast av. Det du gjør da er at du starter sittande på marken med benen i cirka 90 grader och isär. Sedan börjar du helt enkelt dra dig upp med armarna. Benen ska fortsatt vara raka och i rät vinkel ut från kroppen och med sträckta vrister, berättar Henrik Yttervik och fortsätter:

- Att klättra med en kip innebär att du helt enkelt kastar dig uppför repet, genom att skjuta fram höften, precis som när du hoppar vanligt. Du begynner stående på marken og hopper så høyt du kan. Sedan fortsätter du bara slunga dig själv uppåt med samma höftrörelse. Nyckeln till att lyckas med en kip sitter i höften.

Nybörjare? Her er Henrik Ytterviks tips til hvordan du kommer i gang:

#1 Tenk på hvor du har håndflatorene. Du ska försöka att vinkla dem mot dig själv, då låser du repet bättre.

#2 Ha ett par höga strumpor på dig om du inte har långa tights. Annars risikerer du at bränna bort hud fra smalbenen på grunn av friksjonen. Sådana brännsår blir lätt blir infekterade och kan ta flera veckor att läka.

#3 Hoppa inte ned när du är högst upp, utan försök släppa lite i taget för att ta dig ned. Om du bara släpper ökar skaderisken, i och med att det inte alltid är helt lätt att landa.

LÄS MER: Så väljer du rätt träningsskor

SHOPPA HÄR: Alla Sportamores träningskor