Video: Mjukt yogaflöde med bröstöppnande positioner Image

Video: Mjukt yogaflöde med bröstöppnande positioner

Ett lekfullt vinyasa yogaflöde med utmanande positioner. Hitta dig själv och din kropp med yogin Josefine Bengtssons 55 minuters yogaprogram. 

Är du orolig i dessa tider? Sitter du illa i hemmakontoret? Då ska du testa yogin Josefine Bengtssons yogaflöde! 

– Jag kallar det SOUL FLOW! Det är en yogaform som jag själv utvecklat med vinyasa yogan som bas, men mindre kontrollerad, då jag mixar och matchar både uråldriga och modernare tekniker, säger Josefine Bengtsson och fortsätter:  

– För mig kan yogan nämligen ibland upplevas väldigt strikt vilket kan vara skönt men också leda till prestationsångest och kontroll. I den här klassen uppmuntrar jag till att släppa prestation, perfektion och det där med att nå ett framtida mål för att i stället helt landa i vår kropp – känna hur den känns på insidan. Ett mjukare och mer integrerat sätt att röra sig helt enkelt! 

Psst! Scrolla ned för att hitta videon till passet. 

Josefine Bengtsson har varit andlig så länge hon minns och har alltid dragits till yoga och meditation. I nionde klass smet hon iväg till biblioteket för att läsa böcker om meditation. Bakom stängda dörrar och ensam i skogen ifrågasatte hon livet och världen i stort. 

– Det var först flera år senare som jag hittade yogan, som är en slags meditation i rörelse, och började förstå det hela på ett djupare plan. Det blev självupplevt i stället för bokkunskap. 

YogaGillar du det lila yogaseter? Det är en del av Nikes senaste yogakollektion

Vilka skulle du säga är de största fördelarna med yoga? 
– Yogan och meditationen är som min ”medicin” 24 timmar om dygnet. Allt från att den gör att jag sover godare och får en friskare kropp till att den hjälper mig att hitta distans i olika situationer i vardagen och bli mer självreflekterande i mina relationer. 

När vi lever i huvudet, är ständigt uppbokade och stressar runt finns det ingen tid att känna empati för oss själva, någon annan eller världen i stort, menar hon. 

– Jag är säker på att allt kaos som pågår i världen just nu bara är en spegling av vad som händer på insidan av majoriteten av människorna på jorden. Jag tror verkligen vi måste börja hitta harmoni i oss själva, resten sker per automatik. 

På så sätt blir yogan en daglig liten incheckning. Med en fullspäckad vardag med möten och klasser är det ännu viktigare att få pauser och att bara vara i sin egna kropp.  

– Allt runt omkring oss förändras ju hela tiden. Ibland händer det bra saker, ibland dåliga. Meditationen och yogan funkar lite som ett skydd för mig mot yttre förändringar. Självklart kan jag vara nere och känna motgångar men jag är inte lika rädd för det längre, jag låter mig själv vara ledsen och känna smärta, för jag har märkt att det faktiskt gör att jag kommer närmare mig själv. 

Yogan hjälper henne helt enkelt att landa i ett slags stilla varande där de ytliga aspekterna spelar mindre roll. 

– Jag skulle ljuga om jag sa att yogan gjort att jag helt slutat bry mig om yttre aspekter – jag är mänsklig så det gör jag fortfarande. Tiden på yogamattan ger mig dock ofta glimtar av något mer – den där känslan av kärlek och harmoni som alltid finns där inombords oberoende yttre omständigheter.

Josefine NikeJosefine Bengtsson driver yogaretreatet The Soul Space och älskar att yoga. 

Berätta om andningen, du uppmanar att man ska andas genom munnen. Varför? 

– YEAH! Det är lite yogarebelliskt eftersom man egentligen ”ska” andas in och ut genom nästan i yogan och använda sig av det som kallas Ujjayi-andetag. Ujjayi har sina fördelar då det kan ge oss fokus och närvaro. Däremot kan jag uppleva att är det är väldigt strikt och kontrollerat. Ibland mår jag bra av att ta kontroll på det viset men ofta längtar min kropp snarare efter en mjukare och mer inkännande attityd, säger Josefine Bengtsson och fortsätter: 

– För att skapa den känslan så hjälper det mig att i stället andas långa djupa andetag in och ut genom munnen. Det får mig att komma djupare in i min kropp och i kontakt med både mina subtila kroppsliga förnimmelser samt mina känslor. Prova hur det känns i din kropp!

 Hur stor del av ett yogapass handlar egentligen om andningen? 

– Andningen är grunden till allt, inte bara på yogamattan men också i livet. Att vara närvarande med andetaget skulle jag säga är en av de bästa vägarna för att förflytta oss från alla tankar i huvudet och i stället landa i vår kropp där vi kan uppleva en känsla av närvaro och harmoni.

Josefine Bengtssons yogaflow

Josefine Bengtsson har hållit i yogaklasser på retreats världen över under de senaste sex åren. Under vår och höst 2020 håller hon till på Gällnö i Stockholms skärgård, under namnet The Soul Space. Under sommaren hittar du hennes retreat på en herrgård i Ramnäs och till vintern (om allt går som planerat) hålls yogaklasser på en paradisstrand i Indien. Läs mer om det HÄR.

SHOPPA HÄR: Yogakläder från Nike

LÄS MER: Yoga utan begränsningar i Nike Infinalon