Video: Den ultimata kompisträningen Image

Video: Den ultimata kompisträningen

Delad glädje är dubbel glädje – självklart gäller det även träning. CrossFit-kompisarna Alexander Elebro och Camilla Salomonsson Hellman har det ultimata passet för dig och din vän.

Visst kan det kännas lättare att ta sig till gymmet om du har planerat in en träningsdejt? Förutom att du hinner träffa din kompis eller partner, så blir träningspasset mycket roligare när man inte är ensam. CrossFit-kompisarna Alexander Elebro och Camilla Salomonsson Hellman håller med. 

– Det är lätt att motivationen dyker och man tycker att det är tråkigt att gå till gymmet, det tycker även jag som kör väldigt ofta. Att träna med någon annan gör det hela mycket roligare. Det är lite därför många väljer att börja med CrossFit, för att kunna köra team-wod:ar. Det blir lite som styrketräning i grupp, säger Alexander Elebro. 

Ett klassiskt sätt att träna med en vän är att köra samma program där den ena utför övningen medan den andra vilar. Det gör dock att passet tar längre tid än när du tränar själv, och du får en längre vila mellan övningarna. Alexander Elebros tips är att kompisen som inte utför huvudövningen "vilar" i en lättare övning. 

– Det är ett taktiskt sätt att lägga upp sin träning som samtidigt resulterar i mindre vila. I WOD:en som vi visar här nedan är det viktigt att inte gå ut för hårt utan hitta en fart som fungerar passet igenom. Det är väldigt lätt at gå ut stenhårt i en AMRAP på 15 minuter, eftersom första minuten kan kännas ganska lätt. Men sedan kommer mjölksyran och då blir det svårt att hålla i farten.

Spana in den ultimata kompisträningen! 

WOD: I go, you go 

AMRAP: 15 minuter

En av er kör huvudövningen och den andra vilar i extraövningen. När den av er som kör huvudövningarna har kört ett varv, byter ni plats. Fortsätt så i totalt 15 minuter. Behöver någon av er hämta andan? Pausa båda övningarna, ta ett par sekunders gemensam vila och kör sedan igång igen. 

Alla plagg och skor i videon kommer från Reebok. Spana in de nya färgerna på Nano 8.0 och fler träningsskor från Reebok HÄR

Övning 1: Devil press | 10 repetitioner 

Kompisen vilar i: Air squats

Lägg ned hantlarna på golvet med ett mellanrum på en halvmeter. Gå sedan ned i en burpee där bröstkorgen nuddar marken mellan hantlarna. Plocka med dig hantlarna upp i burpeen, skjut fram höften och gör en frivändning. Pressa till sist upp hantlarna i en axelpress ovanför huvudet med raka armar, ta hjälp av benen för att få fart i övningen. Vänd kontrollerat nedåt och upprepa övningen. 

Under tiden ska kompisen göra så många knäböj han eller hon hinner. 

Tänk på: Att bröstkorgen måste nudda marken i bottenläget och armarna ska vara helt utsträckta i toppläget.

Du tränar: Kroppens alla muskler och kondition. 

Övning 2: Band resisted sit up | 10 repetitioner 

Kompisen vilar i: Statisk squat 

Lägg dig på marken med böjda ben och fötterna i golvet. Greppa ett smalt gummiband med båda händerna i brösthöjd. Din kompis sätter sig i en djup squat ovanför ditt huvud och håller i andra änden av gummibandet. Nu ska du gå upp i en situp medan kompisen ser till att gummibandet spänns på en rimlig nivå.

Tänk på: Att du kan sätta en tung kettlebell mellan fötterna för högre stabilitet, men det är bålen som ska jobba i övningen. Skulderbladen ska nudda marken i bottenläget och axlarna ska komma i linje med höften i toppläget.

Du tränar: Framsida ben och bål. 

Övning 3: Kettlebell clean and jerk | 10 repetitioner 

Kompisen vilar i: Plankan 

Ställ dig aningen bredare isär med fötterna än höftbrett och håll en kettlebell i ena handen. Svinga den bak mellan benen och sedan fram igen. Pressa fram höften för att få extra fart. När kettlebellen svingats upp i brösthöjd vinklar du upp den så att den landar på yttersidan av överarmen i en mellanlandning. Samtidigt böjer du benen en aning. Pressa sedan upp kettlebellen ovanför huvudet tills armen är helt utsträckt. 

Din kompis står i plankan under hela övningen.

Tänk på: Att kettlebellen ska passera bakom dina ben i bottenläget och mellanlanda i brösthöjd innan du avslutar övningen med rak arm uppsträckt ovanför huvudet. 

Du tränar: Hela kroppen med fokus på baksida lår, rygg och axlar. 

SHOPPA HÄR: Träningskläder från Reebok

LÄS MER: Superpasset som bygger din core

LÄS MER: Tuff kompisträning utan fria vikter