Vi firar 10 år! Här är historien om Sportamore Image

Vi firar 10 år! Här är historien om Sportamore

Sportamore: En framgångssaga som började i en mörk källarlokal. Så här gick vi från “det kommer aldrig gå” till det du ser framför dig idag – Nordens största sportbutik på nätet.

År 2010 i en mörk källarlokal på 955 kvadratmeter, som hade armeringsjärn över de små gluggarna till fönster som endast fanns på en av väggarna, tog Sportamore sina första kliv som företag. Det kombinerade kontoret och lagret var företagets första, egna arbetsplats och fick många nyanställda att undra vad f-n man gett sig in på. Du gick in genom en garageport (där det snöade in på vintern) och möttes av skokartonger i ugnen och i bastun – eftersom lagermöjligheterna var ytterst begränsade. Att komma till jobbet för att inse att du skulle behöva sitta omringad av skor från Icebug var vardagsmat. 

– Idén var från början att förändra sättet folk handlade sportprylar på. Sporthandeln hade en fantastisk utveckling, folk idrottade och ville gärna klä upp sig när de gjorde det. Men samma utveckling fanns inte online på den tiden, säger VD Johan Ryding och fortsätter: 

– Vi ville göra folks vardag ännu smidigare genom att erbjuda sportprylar i digitala kanaler. 

Ända sedan starten har Sportamores framgång drivits av en teaminsats. Det märktes redan i källarlokalen i Solna. 

– Jag kommer ihåg första gången vi fick en retur och byte och tänkte “Jaha, hur gör vi det här nu då?”. Det hade vi inte ens tänkt på innan, och fick snabbt hitta på en lösning. På samma sätt hjälptes vi åt på kundtjänsten. Vår teknikchef svarade oftast i telefon och han gav den till den som var mest lämpad att svara beroende på frågan. Man hoppade in där det behövdes, säger Magnus Eriksson, en av de första som anställdes i bolaget. Från början var han lagerarbetare, men idag jobbar han som Quality and Development Lead på vår numera prisade kundtjänst. 

Att du som anställd kunde jobba som ekonomichef, VD, lagerarbetare, sekreterare och modell på en och samma dag hörde till vanligheten. 

– Första julen exploderade det och det rasslade in orders. Då var det alle man på däck, säger Magnus Eriksson och fortsätter: 

– Vi hade bara en packstation, så en person stod där och ropade “Jag behöver ett par svarta tights som slutar på det här numret” och så sprang någon annan runt och letade och skrek till när de var hittade.

SportamoreVi har gått från att packa runt 30 ordrar per timme till en kapacitet på 1 000 varje timme tack vare vårt omtalade robotlager i Kjula, Eskilstuna. Så här såg det ut på vårt första "lager" i Solna. 

Service i fokus

Även om teamkänslan alltid varit på topp inom företaget, så var tvivlet desto större från omgivningen. 

– ”Det där kommer aldrig funka” fick vi ofta höra genom åren. Precis i början fick vi till exempel höra att man omöjligen kan köpa skor på nätet, för de måste handlas i fysisk butik för att man ska kunna prova först. Det var en bidragande anledning till att vi var först ut i Sverige med att introducera fri frakt och fri retur på alla köp. Vi har alltid jobbat hårt med att ta bort friktion i köpprocessen för att göra det så enkelt som möjligt för kunden, säger medgrundare och vice VD Joakim Friedman

På Sportamore har vi alltid haft service som högsta prioritet och kämpat för snabba leveranser. Målet har alltid varit att få en kund till att älska att handla på Sportamore. 2010 när vi drog igång var vi de enda som tyckte att det var en självklarhet att kunden skulle kunna få sitt paket dagen efter han eller hon lagt en beställning. Men när vi introducerade den idén till fraktbolag så skrattade de åt oss och sa att det var omöjligt. 

– Samma sak när vi ville introducera hemleverans. Vi har alltid trott på snabba och enkla leveranser och är stolta över att vi på allvar har varit med och förändrat hur människor konsumerar sport. Om de lägger mindre tid på shopping har de mer tid till sin aktivitet, säger Johan Ryding. 

Växte snabbt 

När Sportamore drog igång fanns en femårsplan där alla pilar pekade på världsherravälde i Sverige. Två och ett halvt år in kände vi att det funkade, vi var på väg åt rätt håll. Förutsättningarna borde vara samma i de andra nordiska marknaderna, så då bestämde vi oss för att öppna tre nya marknader, i grannländerna Norge, Finland och Danmark. 

– Vi gjorde det på två veckor, hade som vanligt bråttom och hoppade lite tidigt. När vi drog igång Norge hade vi inget returflöde, men tänkte att eftersom det tar två veckor att behandla en retur så har vi lite tid på oss att lösa det. Och det gjorde vi, säger Johan Ryding. 

Det tog ungefär 12 månader innan vi insåg att det var ett bra beslut att utöka bolaget. 

– Första gången vi blev årets e-handlare var det ett kvitto på att vi var på riktigt. Att vi är en kraft att räkna med. Men jag har alltid varit gladare och stoltare över vad vi har åstadkommit än priserna vi vunnit. Det är ett pris i sig att se organisationen växa! 

Sportamore 10 årSå här såg sportamore.se ut när vi lanserade sajten för första gången! Hade du känt igen dig? 

Idag finns Sportamore i fem marknader. Vi öppnade senast 2019 i Frankrike, och vi samarbetar med över 300 av världens bästa sportvarumärken. Resan dit har varit lång och det har hänt mycket under vägens gång. Vi har startat ett tiotal egna varumärken, där Blacc helt klart är det populäraste. Två lagerflyttar, där det första skedde på en helg (!) med hjälp av personalen på Sportamore, och lansering av Sportamore Magazine 2015. Idag arbetar cirka 200 personer på Sportamore. 

– Det är sportbranschen och e-handelns bästa gäng! För mig är det människorna i bolaget som bygger det. Det är medarbetarna jag har att tacka för att vi är där vi är idag. Utan de som jobbar här vore vi vilket annat företag som helst. De betyder allt!

Hur känns det att se hur Sportamore ser ut idag, tio år senare? 

– Det är ganska overkligt. Tittar jag på det så blir jag stolt över alla duktiga kollegor, vad de har gjort och gör varje dag. Samtidigt har jag alltid varit lite dålig på att fira segrar och ser väldigt mycket på nästa sak vi borde göra. 

Att ständigt rörs sig framåt är en viktig drivkraft på Sportamore. Kanske är det det som gjorde att det bara tog tio år från att vara en idé på ett papper till ett miljardbolag.

– Det är fantastiskt! Att ha varit VD på den här resan har inneburit så många olika saker längs vägen. Det är en bebis som jag vårdat och levt med i 25 procent av mitt liv. 

LÄS MER: Här är Sportamores bästsäljare – hela listan

LÄS MER: Köpguide: Hitta rätt löparskor