Vegonjut & gatumat – så äter vi just nu! Image

Vegonjut & gatumat – så äter vi just nu!


Trendanalytikern Johan Åkesson siar om vilken hälsomat som kommer ligga på tallriken framöver.

#1 Asiatiska influenser

Matmässigt är Asien den största influensen just nu, men det är inte så mycket landsspecifikt som fusion. 

– Vi kan se att mataktörer går hela vägen till regionspecifika kök, men att restauranger också mixar lokala råvaror och europeiska mattraditioner med tillagningsmetoder, smaker och serveringsestetik från olika delar av Asien som Korea, Japan och Taiwan, säger Johan Åkesson, analytiker på trendbyrån Sprillo.

#2 Streetfood

En annan stark trend är streetfood. Gatan sätter tonen framöver, menar Johan Åkesson som ser hur gatumaten i brittiska och amerikanska storstäder är regerande när det kommer till att sätta mattrender.

– Detsamma sker i Köpenhamn, Berlin och så smått också i Stockholm. Ett gatustånd eller en truck kan sedan se hur deras matfilosofi och faktiska uttryck och meny sipprar vidare upp i kedjan, hela vägen in på finkrogarna, säger han och fortsätter:

– Intressant är att vad som erbjuds på denna arena ofta är helt utan hälsolöften. Här blir indulgence och soul food en egen aspekt i välmående. Det enda hälsolöftet egentligen, på rådande gatumatscenen, är vegetariskt och veganskt. "Healthy indulgence" är trenden.

vegoburgareEn saftig vegoburgare är helt rätt om du vill haka på trenden med hälsosam njutmat, menar trendanalytikern Johan Åkesson. 

#3 Ayurvedisk kost

Mat som främjar maghälsan och tarmsystemet har varit i ropet den senaste tiden, en trend som inte ser ut att mattas av.

– Ayurvedisk kost fortsätter vara trendsättande, där många utforskar matens roll som naturmedicin, säger Johan Åkesson.

#4 Veganskt och vego

– Inom effekthälsa fortsätter proteinfokuset att vara starkt, men mycket pekar på att konsumenter söker sina proteinkällor i det växtbaserade köket i stället för från kött och mejeri.

#5 Mindre "cleant"

Johan Åkesson spanar att trenden med clean eating, där allt ska vara “fritt från” står under hård granskning och att ambassadörer för den typen av kosthållning börjar backa från sina påståenden och inse att filosofin bakom den clean eating-filosofin inte håller.

– Vi kommer nog att se flera nya definitioner av hälsosam kosthållning under närmsta tiden, då clean eating peakat snabbt och nu börjar att utmanas.

LÄS MER: Höstens 8 hetaste hälsoböcker

LÄS MER: Det här äter svenskarna