Vårens stora löparskotest för kvinnor 2017 Image

Vårens stora löparskotest för kvinnor 2017

Du hittar vårens stora löparskotest för män 2017 här!

Med ett par riktigt bra löparskor blir dina rundor både lättare och roligare. Vi har testat 12 av de hetaste modellerna för att du ska hitta rätt par för just dig och din löpning.

SE-översiktsbild-dam.jpgHär ser du en smidig sammanställning över samtliga 12 löparskor som är med i testet. Scrolla ned för en mer detaljerad beskrivning av varje modell. 

Test av: Mizuno Wave Inspire 13SE-wave-inspire-13.jpg

Märke: Mizuno

Modell: Wave Inspire 13

Rekommenderat pris: 1 595 kronor

Typ av löparskor: Stabila

Drop: 12 mm

Sammanfattning: Stötdämpande och följsamma

Testpanelen säger:

Låt inte den något daterade designen lura dig: Mizunos lätta storsäljare har en dämpning och passform över förväntan.

– De är både mjuka och följsamma i löpsteget. Jag tycker mig känna en extra bra stötdämpning i framfoten. Man kan nästan känna en mjuk kudde där, utan att den stör eller kompromissar på stabiliteten, säger en testare.

Skon passar olika underlag, har en stabil men snabb känsla och andas riktigt bra. Även om designen inte riktigt föll testpanelen i smaken, får skosnörena pluspoäng. De är inte lika stumma som många andra skosnören utan har viss flexibilitet i sig.

– Även om du har snörat på skorna lite för hårt känns de mjuka och följsamma, säger en testperson.

Mizuno Wave Inspire 13 hittar du här. 

Test av: Adidas Ultra BoostSE-ultra-boost.jpg

Märke: Adidas

Modell: Ultra Boost

Rekommenderat pris: 1 695 kronor

Typ av löparskor: Neutrala

Drop:  10 mm

Sammanfattning: Fantastisk stötdämpning

Testpanelen säger:

Grym löpkänsla och passform på snygga Ultra Boost från Adidas som ger ordentligt med stötdämpning.

– Det är svårt att inte bli nöjd med den här skon. Den passar de flesta underlag och fungerar perfekt på både skog, grusväg och asfalt, säger en testperson.

Det mjuka och följsamma Primeknit-materialet gör att skon sitter väldigt skönt på foten genom hela löpsteget. Dämpningen är super och det känns som att du får en extra kick varje gång du trampar ifrån. Storleksmässigt kan du eventuellt gå upp en halv storlek för extra komfort.

– Jag gick upp från en 38 till en 38 1/3 för att de inte skulle kännas för tighta under löpningen och det blev helt perfekt! säger en tjej i testpanelen. 

Om du är sugen på ett par Ultra Boost från Adidas hittar du dem här. 

Test av: New Balance Fresh Foam 1080 V 7SE-fresh-foam-1080.jpg

Märke: New Balance

Modell: Fresh Foam 1080 v7

Rekommenderat pris: 1 695 kronor

Drop: 8 mm

Typ av löparskor: Neutrala

Sammanfattning: Stabila och supersköna

Testpanelen säger:

Ett par riktigt sköna löparskor i snygg design som känns stabila och sitter bra runt foten. Skon ser ganska bred och lite klumpig ut vid första anblick, men det är i själva verket sulan som är lite tjockare och sticker ut.

– Superskönt foam som verkligen ger en mjuk dämpning när du springer. Mehstyget på ovandelen gör att den andas bra och skon fäste utmäkrt på både asfalt och skogsvägar, säger en testare.

Den sockkliknande innerskon gör dem väldigt bekväma. Men eftersom det är ett par löparskor behövs lite extra plats, så testpanelen rekommenderar att gå upp en halv storlek för mesta möjliga komfort.

Fresh Foam från New Balance hittar du här.

Test av: Saucony Kinvara 8SE-kinvara-8.jpg

Märke: Saucony

Modell: Kinvara 8

Rekommenderat pris: 1 495 kronor

Drop: 4 mm

Typ av löparskor: Neutrala

Sammanfattning: Naturlig löpkänsla med god ventilation

Testpanelen säger:

Det låga droppet på 4 mm ger en naturlig löpkänsla. Skorna känns mycket lätta och sköna när du är ute och springer, både under korta och långa rundor.

– Sköna skor som andas bra! Fötterna känns inte svettiga ens under ett längre löppass, säger en tjej i testpanelen.

Skorna fäster bra på olika typer av underlag och är varken stora eller små i storleken. Lagom mycket stötdämpning och fjädring gör den här modellen till en bra sko för dig som vill ha en pålitlig trotjänare som håller i många säsonger.

Kinvara 8 från Saucony hittar du här. 

Test av: Under Armour Speedform Gemini 3SE-speedform-gemini-3.jpg

Märke: Under Armour

Modell: Speedform Gemini 3

Rekommenderat pris: 1 395 kronor

Drop: 8 mm

Typ av löparskor: Neutrala

Sammanfattning: Superskor i cool design

Testpanelen säger:

Neutral löparsko som passar både för korta och långa löpturer tack vare bra dämpning. Den är väldigt lätt och mjuk, vilket får dig att pusha på lite extra utan problem.

– Skon sitter som gjuten redan vid första användningen. Otroligt lätt och behaglig att ha på sig, även om du måste gå in den 2 -3 gånger innan hälpartiet mjuknar. De första rundorna kan den strama lite runt hälen men det går som sagt över snabbt, säger en testare.

Den minimalistiska designen får stort plus eftersom de är så pass neutrala att de även går att använda som sneakers.

– Sammanfattningsvis är det ett par superskor som är sköna att springa i,  men som också fungerar som snygga sneakers, säger en testare.

Speedform Gemini 3 från Under Armour hittar du här. 

Test av: Salomon S-Lab Sense 6 SG

SE-s-lab-sense-6-sg.jpg

Märke: Salomon

Modell: S-Lab Sense 6 SG

Rekommenderat pris: 1 895 kronor

Drop: 4 mm

Typ av löparskor: Trailskor

Sammanfattning: Superlätta för snabb terränglöpning

Testpanelen säger:

Tack vare bra grepp, flexibilitet och en mjuk innersocka som kramar om foten perfekt, är den här trailskon som gjord för snabb terränglöpning.

– Jag testade den på ett långlopp med alla möjliga underlag. Berg, stig, åker och även spongar. Det var blött och väldigt lerigt på vissa delar, men den gav ett bra grepp utan att ta bort löpkänslan. Ett litet minus är att det läcker in vatten på ovandelen, men det gör att skon andas mer än om de vore helt vattentäta, säger en testare.

Känslan är mer vanlig löparsko än typisk trailsko vilket vi gillar! Den mycket lätta känslan gör att den fungerar även för lopp.

– Många trailskor har så tjock sula att man inte får någon känsla av underlaget men det ger den här. Superlättt och skön!

Salomon S-Lab Sense 6 SG hittar du här.

Test av: Salming enRoute ShoeSE-enroute-shoe.jpg

Märke: Salming

Modell: enRoute Shoe

Rekommenderat pris: 1 695 kronor

Drop: 6 mm

Typ av löparskor: Neutrala

Sammanfattning: Lätta, stabila och luftiga

Testpanelen säger:

Enroute är en skön sko som passar alla underlag och ger bra fäste oavsett väder. Du som gillar färg kommer inte bli besviken då den verkligen lyser upp i löpspåret.

– Den här skon har ett foam som omsluter foten vilket kändes lite ovant för mig som är van vid en luftigare sko, men foamet gör att det känns stabilt. Stötdämpningen var lagom men jag hade inte rekommenderat skon för en nybörjare utan till någon som har ett upparbetat löpsteg, säger en testare.

Trots att den ser lite klumpig ut är den riktigt lätt och det luftiga meshtyget gör andningsförmågan fantastiskt bra. Storleken upplevs som liten, särskilt under gång, så välj den större om du tvekar mellan två storlekar.

– Jag störde mig lite på att den kändes liten när jag gick. Vid löpning sköts däremot foten bakåt och då satt den mycket bättre!

Om du letar efter en stabil färgklick hittar du enRoute från Salming här. 

Test av: Hoka One One Clifton 3SE-clifton-3.jpg

Märke: Hoka One One

Modell: Clifton 3

Rekommenderat pris: 1 695 kronor

Drop: 5 mm

Typ av löparskor: Stabila

Sammanfattning: Lätta och stabila för ett naturligt löpsteg

Testpanelen säger:

Det är inte svårt att förstå varför Clifton 3 är en av Hoka One Ones bästsäljare. Den är snabb, väldämpad och lätt samtidigt som den erbjuder god stabilitet och ger ett naturligt löpsteg.

– Kanonbra sko för alla underlag! Den fungerar perfekt både i skog, på grusväg och på asfalt. Skon ser tung ut men är verkligen en superlätt löparsko, säger en tjej i testpanelen.   

En lite klumpig look och tjock sula gör som sagt att den ser tung ut, men den levererar när det gäller löpkänsla och komfort. Den extra breda tåboxen passar dig som vill ha gott om plats, men testpanelen rekommenderar ändå att gå upp en halv till en storlek för att skon ska sitta riktigt skönt och rymligt.

Clifton 3 från Hoka One One hittar du här.

Test av: Nike Air Zoom Vomero 12SE-air-zoom-vomero-12.jpg

Märke: Nike

Modell: Air Zoom Vomero 12

Rekommenderat pris: 1 395 kronor

Drop: 12 mm

Typ av löparskor: Neutrala

Sammanfattning: Snygg supersko med mjuk dämpning

Testpanelen säger:

Supersnygg löparsko i en minimalistisk svart/vit design som omsluter foten perfekt. Den mjuka dämpningen ger en härlig löpkänsla och foten känns skyddad utan att  den blir för inkapslad.

– Det känns verkligen som att skon blir ett med foten och att snöra på sig de här efter en lång arbetsdag är som att ge fötterna semester. Kan vara de bästa löparskor jag har testat. Sjukt sköna! säger en testare.

Fötterna känns inte för varma tack vare det sköna tyget, så de fungerar både under en längre löprunda och en heldag på stan.

– Storleken var precis lagom och de är så pass diskreta, snygga (och bekväma!) att de fungerar fint även på jobbet, säger en testperson.

Det känns faktiskt som att löpningen går lite lättare och fortare i den här skon. Ett extra plus för snörningen som satt som berget genom hela rundan.

Nike Air Zoom Vomero 12 hittar du här. 

Test av: Puma Ignite 3SE-ignite-3.jpg

Märke: Puma

Modell: Ignite 3

Rekommenderat pris: 1 195 kronor

Drop: 10 mm

Typ av löparskor: Neutrala

Sammanfattning: Stabila och mjuka i annorlunda design

Testpanelen säger:

Puma har lyckats skapa en snygg löparsko som sitter bra på foten och är stabil i hälen samtidigt som den är mjuk. Skon behövs inte gå in och den känns skön även vid längre distanser.

– Den främre delen ger bra utrymme för tårna och är luftig. Skon andas bra fram, men jag skulle inte rekommendera att använda den här modellen vid en blåsig och kall vinterdag, säger en testare.

På det stora hela sitter Ignite 3 väldigt stabilt utan att trycka någonstans och är lätt att snöra åt utan att det blir för tight. Fjädringen är däremot relativt hård på stummare underlag, som asfalt, och den gör sig bättre mjukare underlag. Särskilt vid sämre väglag.

– Skon kan upplevas som tung för den som vill springa snabbt, men det är en skön allroundsko som fungerar bra vid längre distanser. Fjädringen drar ned betyget då den kan upplevas som lite hård men designen är snygg och stilren, säger en testperson som uppskattade att modellen är helsvart på insidan, vilket är en fördel vid utomhuslöpning.

Puma Ignite 3 hittar du här.

Test av: Asics Noosa FFSE-noosa-ff.jpg

Märke: Asics

Modell: Noosa FF

Rekommenderat pris: 1 595 kronor

Drop: 10 mm

Typ av löparskor: Lättviktsskor

Sammanfattning: Superlätta och stabila

Testpanelen säger:

Superlätt sko med bra hälgrepp som verkligen håller om hälen och ser till att foten inte simmar runt i skon. Trots den lätta känslan erbjuder den mycket stöd och dämpning.

– Den ger precis lagom mjuk respons i löpsteget vid frånskjut och landning. Andningsförmågan var alldeles utmärkt och strumporna var inte ens fuktiga efter fem kilometer, säger en testare.

Hälkappan kan kännas lite obekväm när du testar men känns ingenting när du springer och ger heller inte skavsår. Bredden är normal, men precis som många andra löparskor från Asscs är storleken lite liten, så gå upp en storlek från din vanliga skostorlek.

– Ett superbra köp! Särskilt för dig som letar efter den där snabba, lätta känslan, säger en testperson. 

Om du vill införskaffa ett par Asics Noosa FF hittar du dem här.

Test av: Icebug Oribi W RB9XSE-oribi-w-rb9x.jpg

Märke: Icebug

Modell: Oribi W RB9X

Rekommenderat pris: 1 495 kronor

Drop: 7 mm

Typ av löparskor: Trailskor

Sammanfattning: Rymliga och lätta

Testpanelen säger:

Inte lika mycket fjädring som i vanliga löparskor, men bra andningsförmåga och löpkänsla i den här trailskon som passar utmärkt för dig med lite bredare fötter.

– Den trycker inte åt någonstans och du behöver inte gå upp i storlek för att få en bra passform. Väldigt sköna att ha på sig och det känns nästan som att du går barfota, säger en testare som vanligtvis upplever löparsko som ganska trånga.

Den är lätt att springa och luftar mycket bra samtidigt som den skyddar foten ute i skogen och i stenig terräng. Yttersulan greppar bra på olika underlag och fungerar utmärkt även när det är blött ute. Men den har lite för svag dämpning för att fungera på asfalt.

– Mycket snabb känsla för att vara en trailsko, men jag skulle inte använda den på någon längre tur på hårt underlag. Kul och färgglad design! säger en testare.

Oribi W RB9X från Icebug hittar du här.

LÄS MER: Så löptränar du med skador