Vårens bästa löpartights för kvinnor 2018 Image

Vårens bästa löpartights för kvinnor 2018

Spring in in våren i ett par nya löpartights! Testpanelen har kutat i säsongens nyheter och vet vilka som bör flytta in i träningsgarderoben.

Löparsäsongen är snart här på allvar och det är hög tid att investera i ett par nya tights som får dig att springa både lättare och snabbare. Det kan vara en god idé att ha ett par tights specifikt utformade för att springa i eftersom de ofta är försedda med detaljer anpassade efter en löpare, som en ficka i bak eller reflexpartier. Viktigast är så klart att hitta ett par tights du gillar, som känns bekväma och som inte hasar ned under löprundan.  

Scrolla ned för att läsa vad vår kvinnliga testpanel tyckte om nio av våra nya löpartights.

Nike Power Fast Tight GXPOWER FAST GX.jpg

Märke: Nike

Modell: Power Fast Tech Tight GX

Rekommenderat pris: 599 kronor

Finns i färgerna: Svartvitt och svartrosa

Testpanelen säger:

Eftersom de här Nike-tightsen är i en ⅞-längd kan även du som är lite kortare njuta av en bra benlängd som inte hasar i backen. De sitter precis som ett par löpartights ska: tight utan risk för att glida ned under springturen.

–  De sitter jättebra, särskilt i midjan. Den breda resåren gör att tightsen sitter över höfterna och du behöver inte oroa dig över att de ska hasa ned. Om du ska stretcha eller använda tightsen till gymträning går det dessutom att vika ned kanten så att de inte sitter lika högt. Supersmart! säger en tjej i testpanelen.

Är du van vid Nike sedan tidigare kan tightsen upplevas som lite styvare i tyget. En del testare menar att de inte är lika följsamma och mjuka i passformen som Nike annars kan vara. Särskilt över knä rumpa och vader. Avsaknaden av reflexer hamnade också på minussidan. När tightsen testades vad det fortfarande relativt mörkt ute på kvällen, så utomhuslöparna upplevde att ett par väl placerade reflexpartier hade höjt helhetsbetyget. Det lär däremot inte vara ett problem framåt vårkanten då det är extremt ljust i hela Norden större delen av dygnet.

– De snygga detaljerna som Nike gjort på benen kunde man lagt lite krut på och kanske satt in reflexer också. Så ska du ut och löpa i dessa: på med reflexer eller använd dem inomhus innan det blir ljusare ute och du syns bättre! säger en testare.

Tack vare det lätta materialet absorberas fukt bort snabbt och du känner dig aldrig kall eller blöt efter en svettig runda. Designen får många tummar upp. Särskilt detaljerna på baksida lår.

– Designen är det jag gillar mest med tightsen samt midjan som du kan välja att vika ned. Supersnygga!

Asics TightTIGHT.jpg

Märke: Asics

Modell: Tight

Rekommenderat pris: 449 kronor

Finns i färgerna: Svart

Testpanelen säger:

Ett par klassiska löpartights med en medelhög midja för den som vill ha just det och inget annat. Här får du precis vad du ser: ett par basic löpartights utan krångel.

– Det jag verkligen gillar med de här tightsen är att de är genomgående svarta med en snygg meshpanel. Klassiska och stilrena! De funkar lika bra på en löprunda som på en sväng på stan, säger en tjej i testpanelen.

Modellen passar dig som inte vill ha för åtsittande tights, utan som snarare uppskattar när det finns lite utrymme mellan kroppen och tyget. Vissa testare upplevde att det finns en tendens till att tightsen glider ned när du är ute och springer. Men tyget är tunt, skönt och ventilerande vilket passar strålande när det blir lite varmare ute igen.

– De här tightsen passar löparen som vill ha stilrena, stretchiga och inte så tjocka tights. Skulle säga att det här är de perfekta vårtightsen. Men ett tips är att gå ned en storlek om du vill att tightsen ska sitta åt riktigt ordentligt, säger en testare.

Adidas TKO TightTKO TIGHT.jpg

Märke: Adidas

Modell: TKO Tight

Rekommenderat pris: 699 kronor

Finns i färgerna: Blå/orange

Testpanelen säger:

Att tyget har en mjuk, skön känsla är det som först slår en när man drar på sig de här tightsen. Som en mjuk kram! Det känns knappt att du har på dig ett par byxor.

– Materialet är underbart skönt, men de är stora i storleken så jag skulle nästan säga att du kan gå ned en hel storlek. Designen är däremot jättefin i blått och orange med dragsko i midjan för att dra åt dem, säger en testare.

Designen, färgställningen och materialet är det absolut bästa med de här tightsen. Testpanelen gillade de lite rynkade knäna som är en ovanlig men fin detalj! Funktionsmässigt gör de dock ingen besviken utan absorberar fukt bra och funkar defintivit att springa i.

– Kompressionen är obefintlig och de är lite lösa, men det blev faktiskt inget minus när jag sprang utan kändes snarare skönt. Men jag skulle ändå råda dig att köpa en storlek mindre än du brukar ha, tipsar en tjej i testpanelen.

SHOPPA HÄR: Långa tights att träna i

Skins K Proprium W Long TightsK PROPRIUM-1.jpg

Märke: Skins

Modell: K Proprium W Long Tights

Rekommenderat pris: 1 995 kronor

Finns i färgerna: Grå/svart

Testpanelen säger:

Riktigt coola tights! Eftersom det är mycket kompression i de här rackarna kan de vara svåra att få på sig, speciellt vid foten och vaden, men det är ärligt talat något du får räkna med om du vill ha ett par bra kompressionstights. Väl på är de extremt sköna.

– Det är lite trixigt att placera alla "paneler" rätt, speciellt runt knät, men som sagt när man väl har fått på dem är de riktigt sköna. Den höga midjan och formen bak gör dem även squatvänliga och det är verkligen ett extra plus i kanten, säger en tjej. 

Flera testare upplevde däremot att de blev väldigt genomskinliga över rumpan under squats, så om du planerat att använda dem även utanför löpspåret kan det vara smart att bära ett långt linne till. Midjan är dock relativt hög och formen i bak både känns skön och ger ett snyggt utseende.

Men det är materialet i panelerna som står bakom magin med de här tightsen. Du känner verkligen att materialet ger stöd under träningen, speciellt panelen runt vaden.

–  Jag upplever att de definitivt gör vad de säger att de ska göra: minska muskeltrötthet samt stödja muskler och leder. Panelernas placering gör inte enbart tightsen funktionella – de är supersnygga på, säger en tjej.

Nike Flex Swift Running PantFLEX SWIFT.jpg

Märke: Nike

Modell: Flex Swift Running Pant

Rekommenderat pris: 999 kronor

Finns i färgerna: Svart

Testpanelen säger:

Det här är inga regelrätta tights utan mer ett par löparbyxor. För dig som är van att springa i ålskinn kan det här alltså bli en helt ny upplevelse. Det är en vattendelare: vissa älskar lösa byxor, andra inte. Men om du gillar en loose fit kommer Flex Swift Running Pant inte att göra dig besviken.

– Jag älskade passformen på de här tightsen! De sitter åt vid midjan, är lite lösare i låren och blir sedan smalare nedtill. Det är som en mix av byxa och tights och det känns knappt att du har på dig ett par byxor, säger en tjej i testpanelen.

Den lösa passformen ger en fri känsla, samtidigt som Dri-Fit materialet håller dig torr och fräsch även under de svettigaste löprundorna.

– De är otroligt sköna att springa i, man kan verkligen röra sig obegränsat. De sitter superbra och åker inte ned när du springer. Jag skulle säga att de också fungerar bra till vardags, som ett par schyssta mysbyxor. De är också väldigt sköna att bara gå runt i hemma och ha som en mysbyxa, säger en testare. 

Några smarta detaljer värda att nämna är de dragkedjeförsedda fickorna framtill, meshpartier vid knäna och ett justerbart midjeband.

Craft Radiate TightsRADIATE.jpg

Märke: Craft

Modell: Radiate Tights

Rekommenderat pris:

Finns i färgerna: Grått, svart, svart/rosa och svart/grått

Testpanelen säger:

Komforten är det som gör de här tightsen till vinnare. De är otroligt sköna och du kommer vilja dra på dig dem för att hänga hemma i soffan, och önska att du kunde ha dem på jobbet.

– Jag hade velat ha alla mina kläder i samma material. Väldigt sköna! Tightsen har också de praktiska funktioner som man önskar sig, såsom nyckelficka och dragsko i midjan. Den enkla designen gör att de funkar till i princip all typ av träning och inte bara löpning, vilket är ett plus! säger en tjej i testpanelen.

Tightsen saknar kompression men sitter riktigt tight mot kroppen, så det känns nästan som att materialet ger viss komprimerande effekt. Men materialet är ändå såpass stretchigt att du slipper knöla av och på tightsen, så som man oftast behöver göra med regelrätta kompressionstights.

– Eftersom materialet är väldigt stretchigt är de sköna att röra sig i. Däremot tycker jag att midjan hade kunnat vara lite mer generös, nu sitter de åt ganska mycket. Det hade varit bättre om man själv kunde justera detta med hjälp av dragskon, säger en testare. 

Att materialet, hur skönt det än må vara, blir lite genomskinligt över rumpan hamnar tyvärr på minuskontot. Det är dock enkelt fixat med en lite längre tröja upptill.

Adidas Ultra TightULTRA TIGHT.jpg

Märke: Adidas

Modell: Ultra Tight

Rekommenderat pris: 1 095 kronor

Finns i färgerna: Svart

Sköna bastights som är cleana utan att bli tråkiga. De här mjuka löpartightsen från Adidas känns som ett andra skinn.

– Jämfört med många andra löpartights som jag har använt så är dessa väldigt mjuka och följer kroppen på ett mycket bra sätt. Jag gillar också att de är något högre i midjan, vilket gör att de sitter uppe under hela löpturen utan att du behöver dra i dem, säger en tjej i testpanelen.

Det finns en dragkedja över vaden som är ganska lång. Ett stort plus, menar samtliga testare eftersom det blir enkelt att justera strumporna om de halkat snett. Fickan som finns på höften är också praktisk.

– Att den är svettsäker stämmer. Fickan är dessutom så pass stor att du enkelt får plats med ett eller två kreditkort. Bra för långturer! säger en testare. 

Den stickade designen är klassisk och clean, och tyget har en mönstrad yta som gör att det inte blir för trist trots det helsvarta tyget. De här kan du rekommendera till dina löparvänner med gott samvete. Men ett tips är att de som föredrar en supertight fit förmodligen kan gå ned en storlek.

SHOPPA HÄR: Alla våra damtights

2XU Compression Tights2XUFitnessComp

Märke: 2XU

Modell: Fitness Compression Tights

Rekommenderat pris: 799 kronor

Finns i färgerna: Gråblått, svartrosa och svart/silver

Testpanelen säger:

Kompressionstights i ett mjukare material som håller ihop musklerna utan att klämma år för hårt. De sitter som berget och riskerar inte att glida ned när du är ute och kutar.

– Väldigt följsamma med platta sömmar som inte skaver och irriterar. Tightsen är dessutom heltäckande och mycket squatvänliga. Om man får lova att vara lite ytlig, så är det ett plus att de framhäver rumpan och låren väldigt bra. Man känner sig snygg i löparspåret! säger en av testarna.

Så fort du får på dig tightsen känner du hur kompressionen smiter åt runt vader och lår. Det är däremot en mjukare typ av kompression, så du som vanligtvis undviker kompressionstights på grund av den alltför strama känslan kan ha hittat den perfekta mixen i de här löpartightsen.

– Materialet är mjukare och skönare än vad kompressionstights brukar vara. Fukttransporten är utmärkt och jag känner mig torr och fräsch hela passet, säger en tjej i testpanelen.

Midjan är normalhög och har en liten ficka framtill. Det finns ingen dragsko, men den saknas inte då tightsen verkligen sitter på plats. Kort och gott rekommenderar testpanelen de här varmt till andra löpare!

Blacc JoyJOY.jpg

Märke: Blacc

Modell: Joy

Rekommenderat pris: 399 kronor

Finns i färgerna: Grått

Testpanelen säger:

Joy är ett par snygga tights som ger en härlig vårkänsla när du är ute och springer. De känns krispiga och fräscha, samtidigt som det är praktiskt med en smart blixlåsförsedda ficka i bak och reflexdetaljer på vaderna. Gällande designen finns ínget att klaga på. Tyget är däremot lite stumt.

– De sitter bra och är absolut sköna att springa i, men de hade gärna fått ha lite mer stretch i sig. Jag gillar en mjuk känsla när jag springer och de här är lite stela, säger en tjej.

Möjligtvis är det just tyget som gör att tightsen kan upplevas som snäppet små i storleken. För de är egentligen lagom i både midja och ben, men vissa testare tyckte att de smet åt lite väl mycket på sina ställen.

– Midjan är precis lagom hög och de åker inte ned när du springer, vilket så klart är ett stort plus. Jag tycker också att fukttransporten är helt okej medan du springer. Du blir däremot fort kall efteråt om du svettats mycket.

Ett tips är att dra på dig de här tightsen under kortare rundor eller använda dem till powerwalks. När du svettas mycket och är ute länge kan de vara lite för stela i tyget och saknas viss fukttransport.

LÄS MER: Squatvänliga tights

LÄS MER: Bäst i test: Vårens nya sport-bh:ar 2018