Säker i backen med Sweet Protection Image

Säker i backen med Sweet Protection

Hjälm är ett måste om du ska åka skidor eller snowboard i vinter. Norska märket Sweet Protection erbjuder högteknologiska (och snygga!) skidhjälmar för både vuxna och barn.  

Du som var cirka tio år senaste gången du bar hjälm i skidbacken och ser en klumpig och oskön kloss framför dig när du hör ordet “hjälm” har en hel del att lära. Dagens lätta och stilrena skidhjälmar har inte mycket gemensamt med varianterna du förmodligen bar som ung, och i dag finns det ingen anledning att strunta i hjälmen. 

Du som verkligen vill kombinera en snygg design med den allra senaste teknologin ska kolla in Sweet Protection, ett märke från norska skidorten Trysil som grundades av ett gäng skid- och skateboardåkare på jakt efter riktigt bra säkerhetsutrustning.

Det som började som ett hjärteprojekt i ett litet garage har i dag växt till ett prisat varumärke med hjälmar, skydd och funktionskläder utvecklade tillsammans med riktiga proffs, som snowboardlegenden Terje Håkonsen. Men du behöver självklart inte vara en extremåkare för att bära en Sweet-hjälm i backen.

– Våra hjälmar passar dig som vill ha den säkraste hjälmen som finns, säger Tony Torbiörnsson från Sweet Protection. 

Låg volym och låg vikt är centralt när Sweet-teamet utvecklar skidhjälmar, så att nacken inte belastas i onödan. Flera modeller är också utrustade med MIPS, en teknisk lösning som stoppar rotationsvåldet mot hjärnan som uppstår när du ramlar och behåller huvudet i samma läge inuti hjälmen. Utan MIPS finns en risk att hjärnan skakas runt om du får en smäll mot huvudet.

När det gäller passformen rekommenderar Tony Torbiörnsson att välja en modell och storlek som sitter ganska tight. Hjälmen ska inte skaka runt när den sitter på eller när du rör huvudet, men inte heller klämma eller göra ont. Köp alltså inte en hjälm som dina barn kan “växa” i. 

Hur ska hjälmen sitta under hakan?

– Den ska sitta med lite luft under och nudda hakan lätt, men den ska fortfarande inte kunna åka av. Du ska få plats med ungefär ett finger under spännet.  

Tarjei Aasen_Salvation_Foto_Vegard Aasen_preview.jpeg.jpgKaliforniens brädkultur var tidigt en inspiration när det gäller både design och attityd, och det är fortfarande något som genomsyrar Sweet Protection som märke. Trots att det gäller vintersporter! Foto: Vegard Aasen. 

Sweet har två olika typer av hjälmar: in mold och hard shell. Valet beror på dina egna preferenser – och din budget. In mold-hjälmar har ett tunnare skal som är gjutet tillsammans med EPS-linern, det skumliknande materialet inuti i hjälmen som absorberar stötar och slag. Tillsammans med MIPS får du ett riktigt bra skydd i skidbacken om olyckan skulle vara framme. In mold gör hjälmen lättare och mer ventilerande och den kostar även lite mindre. 

Hard shell har, som du kanske hör av namnet, ett tjockare plastskal som formas separat och limmas på linern. Den typen av hjälmar har en något dyrare prislapp. 

Vad är en bra instegshjälm om jag inte är van att åka med hjälm?

– Tycker du att en hjälm sitter bra och är snygg så kommer du använda den. Alla kan inte ha Sweet, det som passar det passar!

När ska jag köpa en ny hjälm?

– När du får en ordentlig smäll är hjälmen förbrukad. EPS:en i hjälmen förbrukas även fast det inte syns, så får du en hård smäll ska du byta hjälm. Utan några stötar rekommenderar vi att byta hjälmen efter ungefär fem år, säger Tony Torbiörnsson och fortsätter: 

– Våra hjälmar bygger på olika tjocklekar i plasten för att kunna  skydda så bra som möjligt. De är mer elastiska på toppen, hjälmen ska ”kollapsa” på toppen om du slår i huvudet. 

Det kan låta konstigt att hjälmen ska kollapsa, men det är då den delar ut rörelseenergin från smällen på endast en punkt och skyddar dig som bäst.

Hos oss på Sportamore hittar du två vuxenmodeller från Sweet Protection, Igniter och Trooper som båda finns med eller utan MIPS. För barnen finns Blaster Kids Helmet, en lätt och skön in mold-modell. 

7048651376559_001_d8512bf60f7341eea39b1d1bc1d05e52.jpgIgniter MIPS Helmet från Sweet Protection finns både i svart och vitt. Rekommenderat pris, 2 195 kronor. 

Igniter har ett skal i lätt och tålig ABS-plast samt en EPS-försedd insida med extra stötdämpande partier vid panna och nacke. Hjälmen har också justerbar passform, avtagbara öronskydd och ventilationsöppningar som går att öppna och stänga. 

7048651439209_001_74bd1e0542e04738bf3fcd9267c3fb93.jpgTrooper Helmet utan MIPS finns i grått, svart och vitt, rekommenderat pris 2 295 kronor. 

Trooper är den perfekta friåkarhjälmen med supertålig TLC-skalteknologi (Thermoplastic Laminated Carbon Fiber) och ett inre kollisionsskydd av EPS. Inuti hjälmen finns flyttbar padding, avtagbara öronskydd, öppnings- och stängbara ventilationspaneler samt ett avtagbart, tvättbart innerfoder.

Du hittar hela vårt utbud från Sweet Protection HÄR.

LÄS MER: Här är säsongens hetaste skidbyxor 

LÄS MER: Test: Vinterns varmaste kängor