Utrustningen för en komplett skidgarderob Image

Utrustningen for en komplett skidgarderob

Skidor, pjäxor och stavar kan du hyra - men resten av utrustningen behöver du köpa innan du drar till fjällen. Å velge riktig forståelse, skidjacka og hjelp er ikke helt enkelt. Her er ekspertens beste tips til deg som trenger å oppdatere (eller införskaffa en helt ny) skidgarderob.

Gå igenom din skidgarderob redan nu, när säsongen väl drar igång är det redan utplockat i butik om du behöver köpa något nytt. Annie Stjerneby er utdannet skilærer på nivå 4, har gått på skidgymnasiet i Åre, tävlat i over tio år och håller på mycket med specialskidåkning, till exempel med hundar. Hon har jobbat på skiduthyrning, i skidshop och vet exakt vad du ska tänka på innan du klickar på köp.

Underkläder

Experten säger: Underkläder är en smaksak, men det finns några bra tips. Velg trosor eller kalsonger som sitter bekvämt och varken åker upp eller ned, eftersom de kan vara svåra att rätta till. Velg altså det du synes er komfortabelt. Velg helst ikke underkläder i bomull, eftersom de suger åt sig svett och kan kyla ned dig. Är du väldigt kall finns det små shorts från till exempel Houdini som är väldigt varma, vilket kan vara bra om du kommer åka mycket sittlift. Som kvinna bör du också välja en ordentlig, bra och stabil sport-bh eftersom det kan vara puckligt i backarna.

Underställ

Experten säger: Merinoull er det dyreste materialet, men det er värt varenda krona. Har du ikke råd til å kjøpe et helt ullunderställ så skulle jeg satsa på å kjøpe ovandelen, det er oftast upptill jag fryser. Ull värmer om du är kall och transportera bort fukten om du är varm.
TIPS! HÄR kan du läsa mer om hur du väljer rätt underställ, och när du bör välja syntetiskt underställ framför ullvarianten.

Mellomlager

Experten säger: Många gör faktiskt lite fel just på mellanlagret, kanske för att de vill se lite snygga ut på afterskin. Många vill ha en viss stil där man bär t-shirt över understället, men det som händer då är att understället transporterar bort fukten, som i stället fastar i tischan som då blir dyngblöt. Behöver du ett extra lager över understället så välj en fleece eller tjockare tröja som inte är bomull.

Strumpor

Experten säger: Mange turister som ska hyra pjäxor har på seg til eksempel raggsockor eller tre par vanliga strumpor. Då fryser du mer än om du bara ha ett par strumpor, eftersom du proppar utrymmet i pjäxan så fullt att du inte har något luftrum där eller möjlighet att vicka på tårna. Investera i två par skidstrumpor om du planerar att vara en vecka i fjällen, det är värt pengarna. De er gjorda på att visst sätt, sitter bra i pjäxan och kommer göra så att du inte fryser.

Jacka

Experten säger: Beror på temperaturen. Det räcker oftast med en skaljacka över mellanlagret om det inte är så kallt. Här i Åre kan det vara sjukt kallt och då kan det vara bra att ha en tunn liten dunjacka under. Fodrade skidjackor finns också men med en skaljacka kan du lättare reglera värmen, flera olika lager är bäst.

Byxor

Experten säger: Du skal ikke åka i jeans eller joggingbyxor, utan täckbyxor. Alla täckbyxor görs av bra material som är vattenavvisande, så lägg hellre pengar på det som är närmast kroppen, alltså understället, än på det som är ytterlagret. De billigaste duger fint. Jag har aldrig använt fodrade täckbyxor, utan har mer av skalbyxor. Är det svinkallt har jag två underställsbyxor under.

Handskar

Experten säger: Personligen tycker jag inte att det finns något bättre än Hestra-handskar. De finns i olika prisklasser, alltifrån en billigare tumvante som är ganska varm, bekväm och enkel - basic men bra nog, till avancerade modeller med specialfunktioner i speciellt skinn som kostar lite mer. Vissa har svårt att åka med tumvantar, men tycker det är för kallt med en handske där alla fingrar är separerade. Då rekommenderar jag en trefingersvante, då får du bra grepp men lite mer värme.

Mössa

Experten säger: Det ska du egentligen inte ha under hjälmen. Är det en jättejättetunn mössa så kan det gå om det är superkallt, men allt som ändrar huvudformen gör att hjälmen inte sitter som den ska, vilket är en säkerhetsrisk. Stickade mössor går absolut inte att ha, vill du ha en sån på afterskin får du ha en ryggsäck att bära den snygga mössan i.

Ryggbeskyttelse

Experten säger: Mange skiduthyrningar räknar ryggskydd som en intim detalj, vilket betyder att de inte hyr ut det. Derfor tycker jag du ska köpa ett ryggskydd, eftersom det är dumt att vara osäker i backen. Også om du er sikker på din egen evne kan du bli påkörd av någon annan.

Skidglasögon

Experten säger: Skidglasögon kan skilja väldigt mycket i pris, och oftast betalar du mest för märket, även om det finns speciallinser och det varierar hur du ser ut genom glasögonen. Sedan skiljer utseendet förstås, ska du ha ett par coola spegelglas får du betala lite mer. Ska du bara upp en vecka räcker det med den billigaste, allra enklaste varianten, se bara till att de sitter skönt. Åker du däremot mycket kan du behöva några som tål slag och repor, utan att det påverkar sikten. Det räcker däremot inte med vanliga solglasögon, det kommer in vind bakom, vilket gör att det kommer rinna tårar, göra ont, vara kallt och förstöra din skidupplevelse.

Hjälm

Experten säger: Siden en hjelm mister sin funksjon en eller to ganger etter at du har slått i backen anbefaler jeg ikke å leie hjelm. Prova lite olika hjälmar innan du bestämmer dig för en. Välj en där det inte blåser in vid öronen, utan som sitter åt och håller värmen. Se också till så att hjälmen och glasögonen sitter bra ihop, utan att det blir en glipa där det blåser in. Klikkar du hem det på nätet är ett bra tips att köpa samma märke på hjälmen som på skidglasögonen, då kan du vara nästan helt säker på att de passar ihop.

annie stjerneby
Vill du anlita Annie Stjerneby som skidlärare kan du kontakta henne på mejl. Foto: Privat