Tror du att du är vig? De här 6 stretcherna avslöjar sanningen Image

Tror du att du är vig? De här 6 stretcherna avslöjar sanningen

Här är sex poser som avslöjar om du är smidig och rörlig – eller stel som ett kylskåp i behov av mer mobilityträning. Vågar du testa?

Julia Manninen är instruktör i Body balance – och vig som få. Här har hon valt ut sex positioner, som sätter din rörlighet på prov. Testa dig själv, vilka poser sätter du? Och vilka kroppsdelar skulle du behöva ge lite mer kärlek?

– Värm upp ordentligt innan du provar de olika positionerna. Öppna upp höfter, mjuka upp axlar och förbered ryggen för vad som komma skall, så kommer du nå längre. Gör också positionerna steg för steg, för att undvika sträckningar, säger Julia Manninen.

1. Mermaid pose (Eka Pada Rajakapotasana)

julia maninnen
Foto: Privat

Utmanande för:
Höfter, lår, ljumskar, rygg, bröst och axlar.

Gör så här: Börja med att sätta dig i Pigeon pose, duvans position. Ha höger ben framåt, med hälen mot vänster höft, så att knät pekar rakt fram. Placera båda händerna bredvid dina höfter. Lyft upp vänster fot och möt den med vänster hand, ta tag i toppen av foten. Låt foten glida upp längs armen, så att den till slut når armvecket. Lyft sedan höger arm, böj armbågen och fläta ihop fingrarna bakom huvudet.

För svårt? Om du känner att din högra höft lyfter från marken, placera ett yogablock eller en vikt filt under höften, för stabilitet och för att skydda ljumskarna. Är problemet att du inte riktigt får tag i foten med armbågen kan du använda yoga-straps, som ser ut ungefär som ett skärp. Då kan du dra bandet runt fotens ovandel och dra försiktigt, så att foten kommer närmare kroppen. Är det så att händerna inte riktigt når varandra kan du också ta hjälp av ett band och sakta ”gå” med händerna närmare varandra, för att få en djupare stretch i axlarna.

2. Ear pressure pose (Karnapidasana)

rörlighet

Utmanande för:
Nacke, axlar, rygg, rumpa och baksida lår.

Gör så här: Börja i Plogen. Ligg på rygg, sträck upp benen i luften och för dem (fortfarande raka) bakom huvudet. Hjälp till att trycka ifrån med händerna. Händerna kan sedan ligga platt mot golvet eller sammanflätade bakom ryggen. Böj sedan benen och landa med underbenen på varsin sida av huvudet. Ovansidan av fötterna vilar i marken. Håll huvudet stilla, tänk på att det är en del vikt på nacken i den här positionen.

För svårt? Kommer dina knän inte ända ned i marken? Ingen fara. Ha dem i luften till dess de kommer ned till underlaget av sig själva.

3. Tortoise Pose (Kurmasana)

rörlighet

Utmanande för:
Höfter, rygg och axlar.

Gör så här: Sitt med upprätt hållning och sära på benen. Böj dig framåt samtidigt som du lägger höger arm under höger ben och vänster arm under vänster ben. Tryck in benen mot kroppen, du vill ha benen så nära axlarna som möjligt. Fäll sedan fram med överkroppen och sänk huvudet mot marken. Försök sätta hakan mot marken. Om det är för lätt kan du sära mer på benen, så att de är lite bredare än dina axlar. Sträck armarna mer bakåt. Sikta på att nudda marken med pannan, och kanske till och med bröstet?

För svårt? Minska V-formen på benen så att de kommer närmare varandra och lägg armarna rakt framåt i stället. Fäll överkroppen långsamt framåt och ta hjälp av andningen.

4. Shoulder stretch pose

stretch

Utmanade för:
Axlar och bröst.

Gör så här: Sträck ut vänsterarmen och ha handflatan mot marken. Rulla över till höger sida. Böj knäna och ha fötterna mot marken. Försök sedan att pressa ned så att båda skinkorna är i marken. Sträck sedan ut din högerarm och fläta ihop fingrarna. Gör sedan samma sak på andra sidan kroppen. (Vi vet, det är jobbigt, men det är inte vårt fel att kroppen har två halvor!).

För svårt? I stället för att fläta ihop fingrarna kan du ha bara ha vänsterarmen rak och låta högerarmen ligga rak bredvid kroppen.

5. Garland pose (Malasana)

rörlighet

Utmanande för:
Anklar, ljumskar, rygg och nacke.

Gör så här: Stå lite bredare än höftbrett. Sätt dig i squat, och behåll hälarna i golvet. Sätt armbågarna mot låren och underbenen. Om det känns bra så kan du sätta händerna bakom dina fötter. Fäll fram i överkroppen och vila pannan mot underlaget. Är det fortfarande för enkelt? Då är du grym! Försvåra ytterligare genom att sätta ihop fötterna tätt intill varandra, luta dig framåt och sträck ut armarna bakom kroppen och lås ihop bakom hälarna.

För svårt? Stanna i första positionen, utan att försvåra. Om du behöver hjälp med balansen kan du ta hjälp med en hand mot en vägg, eller göra hela övningen med ryggen mot en vägg. Om hälarna lyfter från golvet kan du ge lite stöd till dem med en ihoprullad yogamatta eller filt.

6. Standing forward bend (Uttanasana)

rörlighet
Tightsen hittar du HÄR.

Utmanande för:
Baksida lår och rygg.

Gör så här: Stå mot en vägg och böj dig framåt. Håll ryggen och benen raka. Sätt ned händerna utanför dina fötter och låt dem glida bakåt mot väggen. Låt huvudet landa mellan dina ben.

För svårt? Gör samma övning, men utan väggen. Böj lite i knäna. För att hjälpa ryggen att hålla sig rak kan du greppa tag i benen. Ett trick som kan hjälpa är att tänka att du ska trycka magen mot höfterna.

LÄS MER:
Äntligen! Här är schemat för #Stretchamore