Träningstrender 2020: Så kommer vi träna nästa år Image

Träningstrender 2020: Så kommer vi träna nästa år

Det går trender i allt, även i träningsvärlden. Vad blir extra hett att träna 2020 och finns det någon träningsform som kommer svalna? Vi tog hjälp av PT:n Eva Sjöholm som gnuggat sin spåkula och sett in i framtiden…

Ibland exploderar en viss träningsform eller ett koncept och många hakar på trenden. Ett år är det CrossFit som blir trendigt, ett annat år vill alla träna barre, och nästa verkar många vilja genomföra En svensk klassiker.

En undersökning som sedan 2007 görs av Worldwide Survey of Fitness Trends, visar vilka trender inom träningsvärlden som tros bli störst under året som kommer. Undersökningen involverar tusentals personer som jobbar inom träningsindustrin över hela världen. Eva Sjöholm jobbar som PT och är expert på träning. De fem största trenderna i undersökningen har Eva fått kommentera.

Eva SjöholmEva Sjöholm jobbar som PT och har fått se in i framtiden för att reda ut vad som blir trendigt i träningsvärlden 2020. Spana in hennes Instagram här.

Trend 1: Bärbar teknologi (multisportklockor, stegräknare och liknande)

– Idén att kunna bevaka sin rörlighet under dagen är väldigt uppskattat. Så länge vi har stillasittande jobb och kanske mindre möjlighet till att prioritera träning på en specifik plats, blir det åtråvärt att kunna spåra, eller tracka, sig själv. Inte minst för att hålla motivationen uppe. Det är en positiv påminnelse om att försöka vara aktiv varje dag, säger Eva Sjöholm.
 

Trend 2: HIIT-träning (High Intensity Training)

– HIIT är en träningsform som ofta förknippas med fettförbränning på grund av upplägget: du tränar högintensiv intervallträning mellan 85 till 100 procent av din maxkapacitet. HIIT är enkelt att utföra för många, då du jobbar intensivt men under en kortare tid än exempelvis aerob träning (träning som inte gör att du får mjölksyra eller syrebrist, reds. anm.) som att cykla eller ro under en längre tid. Dessutom är det ju hur roligt som helst! Känslan efteråt är obeskrivlig.
 

Trend 3: Gruppträning 

– Det här är en träningsform som nog alltid kommer att behålla sin position. Den skapar en gemenskap och en delaktighet som kan vara svår att hitta på egen hand. Det är många som upplever det som enklare än att träna själv, eftersom du inte behöver göra mer än att dyka upp och göra som coachen säger. Det är ett tryggt sätt att få träningen gjord, och där du också kan få många nya vänner och bekantskaper.
 

Trend 4: Träning med fria vikter 

– Det här är något som kommer öka mer i popularitet tror jag. Sporter som tyngdlyftning och styrkelyft där du jobbar mycket med stång och kettlebells uppmanar den enskilda individen till att bli mer självständig. Träningsformer som CrossFit har ju blommat ut, och även hjälpt människor att våga bli mer självständiga på gymmet. Det är superpositivt i längden. 
 

Trend 5: Personlig träning 

– Personlig träning är något som alltid kommer att behövas och efterfrågas. Du lär dig och förstår mer om saker som programmering och progression i träningen samt att du får en skräddarsydd träning för dig. Jag ser att människor börjar förstå mer hur komplext arbete det faktiskt är att utvecklas och nå ett stort mål. Och för att nå ditt mål krävs delmål med en bra planering steg för steg. Det får du av en PT.
 
Vad ser du själv för trender i spåkulan?
 
– Det jag kan se som eventuellt kommer att bytas ut eller utvecklas i framtiden är bärbar teknologi. Pulsklockor kanske utvecklas till något annat, alltså något i mindre format än en klocka. Kanske får fler funktioner och därmed ett nytt namn, säger Eva och avslutar:
 
– Trender kommer och går, men vissa träningsformer kommer alltid vara stora enligt mig. Personlig träning, gruppträning och träning med fria vikter till exempel. 

Läs mer om och kontakta Eva Sjöholm via hennes Instagramkonto.

LÄS MER: Så kan du träna hemma utan redskap

SHOPPA HÄR: Vårt stora utbud av träningstights

SHOPPA HÄR: Alla våra träningsskor