Träningsskorna från Nike som är bäst i test Image

Treningsskorna från Nike som är bäst i test

Undrar du vilka träningskor från Nike som passar dig bäst? Vi har testet 8 modeller, for å kunne veilede deg riktig.

Ett av de verste feilene du kan gjøre er å gå til gymmet i dine løparskor. Tränar du tung styrketräning med löparskor på fötterna ökar risken för felbelastningar och skador, eftersom löparskor är gjorda för en annan typ av rörelser än träningsskor. En träningssko är gjord för rörelser åt sidorna medan en löparsko är gjord för framåtrörelser. Träningsskorna är också plattare mot marken, så att du står stabilt. En annen stor forskjell er at treningskor er forsterket i ovandelen slik at foten holdes på plass mot sulan i rørelsene, samt at den også er mer slitstark i sidledsrörelser.

En annan sak att tänka på är att löparskor du haft utomhus kan förstöra löpband om grus och smuts från dem tränger ned i löparbandet. Ännu en anledning att skippa löparskorna på gymmet och i stället investera i ett par bra träningskor.
Vi har låtit en helt gäng män och kvinnor testa alla modeller från Nike, som vi tycker gör världens bästa träningsskor!

Nike Free TR Focus Flyknit (dam)

Nike_Tr-focus-flyknit.jpgSnabbsammanfattning: Fjäderlätta, flexibla och barfotakänsla.
Ordinær pris: 1 295 kroner.
Testpanelets utlåtande:

Ekstremt lette treningskor i "Flyknit"-materiale. De er altså stickade i stället för att vara gjorda mesh-material som Free brukar vara. Sitter tight runt hela foten när du snörar på dig dem. De lyckas med konststycket att vara både stabila och flexibla, och är därför bra både till lyft på gymmet, men också till dansklasser.

- Det føles som at du står väldigt nära och platt mot marken, men du kan också flexa foten hur mycket du vill, säger en av testpersonerna.

Free TR Focus Flyknit er ganska varma trots att de är stickade, vilket är lite förvånande eftersom de har så många lufthål. I övrigt kunde inte våra testpersoner hitta några minus alls. Til og med størrelsen på lengden var perfekt.

- Et ekstra pluss er at de er så snygga! Jag testade de helvita skorna och älskar den stilrena designen. De sitter dessutom så skönt på foten att du inte ens tänker på att du har dem på dig, säger en annan testperson.

Nike Toghastighet 4 (herr)

Nike_Train-Speed-4.jpgSnabbsammanfattning: Komfortabla, räfflade och små.
Ordinær pris: 1 095 kroner.
Testpanelets utlåtande:

En splitterny sko som bare funnits på marknaden i en månad, så testpanelen hade inga förväntningar på den på förhand. For det første gjelder det å finne riktig størrelse på Nike Train Speed 4. Den er betydligt mindre än normalt i storleken, så gå upp minst en storlek. Den har også dåligt med plats vid tårna (modellen är låg vid tåboxen), så har du långa tår kan de upplevas ännu trängre.

- Jag blev rekommenderad att välja en storlek större än vanligt, men sitter ändå väldigt tight i tårna, så skulle rekommendera att gå upp minst en storlek till, säger en av testarna som hade det problemet.

Når du provar skon första gången ska de inte sitta supertight, för det måste finnas lite utrymme över om fötterna sväller under passet när de blir varma.
Testpanelen tycker att skorna går utmärkt att utföra den mesta gymträning med och även funkar finfint för att springa kortare sträckor.

- Sulorna är räfflade, eller har liksom skåror, så greppet är jättebra. Men de er også ganska dämpade, så när du ska lyfta vikter med skivstång vill du hellre stå i bara strumporna mot underlaget, säger en av testarna.

- Jag har provat att springa i dem på gymmet och det går jättebra. De är inte lika stabila som Metcon 2, som klistrar fast i underlaget och är bra för lyft, men är däremot bättre för till exempel box jumps eller övningar som kräver snabba fötter, säger en annan av testarna.

Også designen gick hem hos testpanelen, de gillade monokromt svartvitt och den minimalistiska designen.

- Når jeg hadde gått inn i dem så ble skon liksom en forlengelse av foten. Jeg liker dem!

Nike Free Transform Flyknit (dam)

Nike-Free-Transform-Flyknit.jpg
Snabbsammanfattning:
Färgglada, smala och svala.
Ordinær pris: 1 595 kroner.
Testpanelets utlåtande:

Läcker design! Glada färger som gör att träningssuget ökar.

- Skon är inte bara snygg, den är riktigt bra att träna i också! Fantastiskt bra grepp för både tå och häl, så det finns ingen risk att foten halkar omkring inne i skon. En följsam och oerhört lätt sko, som mer känns och ser ut som en strumpa, säger en av testarna.

Nike brukar vara små i storleken, men dessa har normal storlek på längden, så beställ din vanliga storlek. Testpanelen tyckte dock de var något smala framtill, så de är inte optimala för dig med breda fötter. Sulan är rätt platt och hård, vilket drar ned komforten lite.

Däremot får de höga betyg när det gäller hur de andades.

- Jag tycker de är svala och andas bra genom hela träningspasset. Jag rekommenderar dem till alla som behöver ett par bra gymskor som greppar golvet bra men som också har en sula som går att vrida och böja i alla riktningar. De är snäppet dyra, så passa på när de är nedsatta, tipsar en annan testare.

Nike Metcon 2 (herre og dame)

Nike Metcon 2
Snabbsammanfattning:
Stabila, könsneutrala och bekväma.
Ordinær pris: 1 345 kroner.
Testpanelets utlåtande:

De her skorna finns i både herr- och dammodell, men utseendet är ungefär detsamma bara att färgerna varierar, vilket testarna uppskattade. Tenk på at de kan upplevas som små i storleken, så gå upp en storlek om du är mellan två storlekar.

- Skorna är riktigt snygga, jag gillar att det inte är en typiskt tjejig design på skon. Den ser likadan ut, vare sig det är kill- eller tjejmodellen på skon. Så ved første anblicken fick skorna ett plus från mig redan där, säger en av tjejerna som testat skorna.

- De er också sköna redan från första sekund. Jeg har ganska breda fötter och det var otroligt skönt att stoppa ner fötterna i de här skorna. De sitter åt på precis rätt ställen men tårna kläms inte ihop. Skon känns otroligt stabil, bred och skön men ändå inte klumpig, säger en annan tjej som testat dem.

Är du van vid superlätta träningsskor kommer du kanske tycka dessa är lite grövre och stabilare. Sulan er ganska platt, så du står stadigt och får bra balans. Trots det kan du röra dig snabbt dem, men de passar inte för löpning.

- Jag kör mycket CrossFit, alltså typ cirkelträning där man kombinerar mycket tyngdlyftning, gymnastik och konditionsträning. De funkar sjukt bra til det her. Det de passer mindre bra til er om du skal ut og springa. De har också en häl som gör att du glider snabbt och lätt om du gör handstand-pushups, säger en av de kvinnliga testarna.

Om skorna andas eller inte kan inte panelen enas om. Ena halvan tycker de är otroligt svala, och vill inte slänga av sig skorna ens efter svettiga träningspass, men den andra halvan tycker de är ganska varma.

- Skorna är otroligt sköna, de är mjuka invändigt men ändå stabila och inte sådär stunsiga, vilket är bra. Jeg har aldri fått skavsår eller kjent at de klämmer på et obekvämt sätt. Jag rekommenderar verkligen skorna om du vill ha en stabil skön sko att träna i, säger en av de manliga testarna.

Nike Dual Fusion TR Hit (dam)

Nike-Dual-fusion-TR-Hit.jpgSnabbsammanfattning: Greppar, dämpar och prisvärda.
Ordinær pris: 749 kroner.
Testpanelets utlåtande:

Våre testare valde att testa den svart-rosa-skon och alla älskade hur de såg ut.

- Skorna har en grym och poppig färg, även undertill, som är omöjlig att inte tycka om. Sulan er dessutom skitbra, greppet är perfekt och du kan röra dig snabbt i sidled och hoppa på ett bra sätt, säger en av testarna.

Dual Fusion TR Hit er et par lette treningskor i mesh som tørker raskt og andas på et bh-sett. Ifølge testpanelet er de sköna också.

- Det er et mykt materiale rundt ankelen så det føles skönt å trene i dem og du får ingen skavsår, sier samme testperson som ovan.

Når det gjelder passformen sitter de ordentlig og kramar om hele foten. Däremot är skorna större i storlek, när det gäller längd på sulan, än vissa andra Nike-modeller, så du behöver inte gå upp en storlek.

- Først hadde jeg snørat skorna for hårt, men det kände jag direkt när jag började träna och tårna försökte röra på sig, men tack vare att snörena liksom fäster under foten kan du själv välja hur mycket support du vill ha. Har du däremot breda fötter kan dessa vara för smala, säger en annan testare.

Skon är mjukare än många andra skor i testet, det är skum i sulan som ger lite härlig dämpning om du är ute efter det. Det er skönt mot hårt golv om du till exempel kör HIIT. Däremot är de inte perfekta för tyngdlyftning.

- De er perfekta om du vill röra dig snabbt och ha en skön sko till ett bra pris, sammanfattar en av testarna.

Nike Free Train Versatility (herr)

Nike_Free-Train-Versatility.jpg
Snabbsammanfatning:
Låga, kraftfulla och avkylande.
Ordinær pris: 1 195 kroner.
Testpanelets utlåtande:

De her träningsskorna är dämpade - men har trots det en låg profil. De kan nesten uppfattas lite "platta", tyckte testpanelen.

- Jeg gillade kombinationen av låg sko, som ändå är dämpad. De har stabil sula og fotografering. Du får kraft og kjenner deg rask i dem. De är bekväma och passar bra för styrketräning, säger en av testpersonerna.

En annen fordel med skorna er at de var väldigt bekväma från första sekund. Alla testarna tyckte att skorna kändes smidig.

- Den satt väldigt skönt på foten, jag fick inga skavsår eller besvär. Dessutom var de svala och avkylande vid träning i varm lokal, säger en annan testare.

Beroende på hur tight passform du vill ha kan du fixa det tack vare den smarta snörningen. Skorna har också en väldigt låg plös, för att vara så smidiga som möjligt. Alla testare gillade också utseendet på skon.

- Skönt att de finns i diskret färgsättning i vitt och svart och inte bara i galna färger. Jag tycker de är snygga, säger en av testpersonerna.

Nike Lunar Sculpt (dam)

Nike-Lunar-Sculpt.jpg
Snabbsammanfattning:
Snygga, allsidig og anbefalt.
Ordinær pris: 999 -1 095 kroner avhengig av utförande
Testpanelets utlåtande:

- Min första tanke när jag öppnade skokartongen var "Snygg och minimalistisk design, jag gillar dem direkt!". Når jeg tok ut skorna fra skokartongen tenkte jeg at jeg aldri skulle få på meg dem for de så så små ut. Men jag provade skorna och de gick på hur lätt som helst och satt som en smäck på mina fötter, berättar en av testarna om första intrycket av skorna.

De her skorna har bara en tunn vaddering i hälen, men ingen person fick skavsår av dem. Alla tyckte passformen var väldigt skön, och sulan kändes lätt, mjuk och tunn men ändå dämpad.

- Den låga sulan är stabil och ger bra känsla för underlaget samtidigt som den är dämpad. Sulan ger även bra grepp, vilket gör att skorna är perfekta till träning med snabba rörelser, säger en annan testare.

Den enda nackdelen är att skorna är ganska varma. Andningsförmågan är inte den bästa.

- Det var ingenting jeg tenkte särskilt mycket på under passen. Jag märkte först när jag tog av skorna efter första passet att mina fötter kändes lite varma och fuktiga. Ett par bra träningsstrumpor skulle troligtvis gör en stor skillnad, för jag tränar oftast i bomullsstrumpor.

Helhetsbetyget blir väldigt högt för de här skorna, alla tyckte om dem och skulle rekommendera dem till en vän. At de er snygga, sköna och prisvärda som passar till de mesta gör de här skorna till riktiga favoriter.

Nike Free TR 6 (dam)

Nike_Free-TR-6.jpgSnabbsammanfattning: Underbara, breda och bästa Free-modellen hittills!
Ordinær pris: 1 095 - 1 245 kroner avhengig av utförande
Testpanelets utlåtande:

Er du Nike Free-frälst? Da kommer du ikke bli besviken på de her skorna.

- Jag ÄLSKAR de här skorna! Jag har använt Nike Free 4.0 och 5.0 innan, men Free TR 6 slår både fyran och femman! Det eneste negativa jag kan säga om dessa skor är att de gör att mina Free TR 5.0 förpassats till hyllan och de var tidigare mina favoriter, men den uppdaterade modellen är helt enkelt så mycket bättre och skönare, säger en av våra testare som hade många lovord om Nike Free TR 6.

De här har en passform som passar även dig med lite bredare fötter och passar till all typ av träning då de är stabila och stadiga. Greppet er bedre enn de tidigare modellerna och hälkappan är mer stabil vilket gör att du står stadigare.

- Jag har använt skorna vid gruppträningspass där det ingått snabba löpruscher, hopp, burpees och andra explosiva övningar, och där levererar skorna en flexibel sula som gör att du kan göra alla typer av rörelser obehindrat, till exempel är utfallssteg inga problem. Halkrisken er helt åpenbar, sier en annen testperson.

Andra plus är att snörena är ganska korta, så de kommer inte störa dig. Sulan har lite, lite stuns, så du kan göra hopp. Designet er avskalad, så de passer til alle treningskläder. Ventilasjonen er helt klart godkjent. De er med andre ord et par riktigt, riktigt bra träningskor!

- Om du er en av dem som trener på gym i löparskor rekommenderar jag verkligen att klicka hem ett par av dessa, du kommer känna skillnad på att träna i ett par skor är anpassade för just träning. Du kommer ikke til å ångra deg, jeg elsker!

LÄS MER: Derfor skal du ikke ha treningskor på gymmet