Finn lugnet med yoga nidra Image

Finn lugnet med yoga nidra

Svårt att koppla av på helgen eller varva ned på kvällen? Yoga nidra är den trendiga yogaformen som hjälper dig till djupavslappning!

Ordet nidra är sanskrit och betyder ordagrant sömn. Därför översätts nidra yoga ofta till ”den yogiska sömnen” berättar yoga-coachen och experten Johanna Hector, som testade yoga nidra för första gången för 20 år sedan.

– Nidra kan egentligen praktiseras var som helst, när som helst. Du kan göra det när du går och sittande, men det vanligaste är att du ligger ned i en bekväm position (det som på yogaspråk kallas savasana eller corps pose, reds anm.).

Sugen på att testa? HÄR hittar du alla våra yogamattor.

Hur går yoga nidra till?

Om du vill lära dig yogaformen kan du bland annat lyssna på 20 till 50 minuters långa inspelningar av en röst som guidar dig till djupavslappningen, (du hittar mängder av bra klipp på Youtube) men för nybörjare rekommenderas ofta en kurs. Där får du lära dig att skapa en så kallad rotation av sinnet – det vill säga att med olika visualiseringstekniker flytta ditt medvetande genom kroppen. 

– Har du möjligheten rekommenderar jag att du går en yoga nidra-klass där läraren guidar live. Då är det bara att göra dig bekväm och följa lärarens instruktioner.

yoga nidra gruppVill du prova på nidra yoga tillsammans med andra kan du delta i Johanna Hectors workshop. HÄR anmäler du dig. Foto: Edblads.

Fördelarna med yoga nidra

För många är vardagsstressen oundviklig och därför blir sömn lätt en bristvara. Det kan leda till flera andra problem som letar sig in i alla delar av livet. På det kan yoga nidra råda bot. Rätt utförd uppskattas yogaformen nämligen motsvara ungefär tre timmars kvalitetssömn.

– Vi glorifierar ofta tidiga morgnar, men få går och lägger sig tidigt. Resultatet är för lite sömn. Lägg sedan till att många inte kan komma ned i varv. Stressen sitter kvar i hela systemet och djupsömnen uteblir. Här kan yoga vara ett fantastiskt redskap! Hjärnan återhämtar sig och vi får en chans att vila, varva ner och bara vara, säger Johanna Hector och fortsätter:

– Yoga nidra är enormt bra för minnet. Studier visar till exempel att om du pluggar 40 minuter och sen gör yoga nidra i 20 minuter kommer du ihåg texten mycket bättre än om du hade pluggat två timmar i sträck.

Därför är det en unik typ av yoga

Delar av yoga nidra känns igen från andra yogaformer, men även från vissa meditationstekniker. Pratyahara (vilket innebär att du drar sinnena till dig och vänder ditt fokus inåt) är till exempel en hörnsten i nidra yoga, men också i restorative yoga och yin yoga. På andra sätt är nidran däremot helt unik.

– En stor skillnad från andra yogaformen är att det inte krävs någon disciplin alls. Du behöver inte ens koncentrera dig på lärarens röst, det finns inget att göra, bara att vara i det som är!

Yoga Nidra miljöbildLåter det som något för dig? HÄR kan du ladda ned Johanna Hectors Nidra för att testa hemma. Du hittar också mängder av bra yoga nidra på Youtube. Foto: Global Yoga.

För vem passar yoga nidra?

Nidra yoga är en yogaform som kan utövas av alla. Eftersom det är en så kallad ”adaptogen praktisering” får du ut precis det som du behöver, just där och då, och egentligen går det inte att göra fel. Därför passar yoga nidra utmärkt för nybörjare.

– Det finns flera olika stilar och skolor inom yoga nidra där alla har olika filosofier och lägger tyngd på olika moment. Så välj en lärare som du tycker om, som passar just dig. Eller om du ska ladda ner och lyssna till yoga nidra, så kan du välja en inspelning som passar dig. Det finns till exempel godnatt-yoga som hjälper dig att somna, yoga som boostar kreativiteten och yoga nidra för gravida som förbereder sig för förlossningen.

Därför har yoga nidra blivit så populärt

Johanna Hector var från början inte helt såld på yogaformen, men när hon hittade rätt format föll hon pladask.

– Att släppa taget är svårt och vi behöver ofta bli guidade av en person, en röst eller en metod som vi kan lämna över oss själva till. Då får vi en paus från oss själva, den inre kritikern, berättar Johanna Hector och avslutar:

– Pressen och att konstant vara uppkopplade gör oss stressade, samtidigt som vi lever i en väldigt maskulin värld med stort fokus på prestation. Det skapar ett stort sug efter att få vila och varva ned. Har du en gång smakat på den frigörelsen så blir du fast.

Behöver du nya yogatights? Spana in vårt stora utbud HÄR.

LÄS MER: Hitta rätt yogaform för dig!

SHOPPA HÄR: Yogatights, yogamattor och mycket mer