Träna med gummiband Image

Träna med gummiband

Att träna med gummiband är supersmidigt och effektivt. Här är personliga tränarens fem bästa gummibandsövningar, som ger dig snygg hållning, starka ben och smärtfri rygg.

Effektivt, enkelt og morsomt! Vi snackar om gummibandsträning. Att köpa ett gummiband kostar inte många kronor - men gör att du kan hålla igång styrketräningen under sommaren, även när du inte har tillgång till gymmet. Milla Åkerlund er personlig trener og treningsblogger på coachmilla.com. Hon tycker att gummibandsträning är ett grymt komplement och har satt ihop fem övningar med gummiband, som ger hela kroppen en genomkörare.

- Utöver övningarna jag tipsar om nedan kan du till exempel göra utfallsgång och armhävningar mot bänk för att förlänga passet om du vill. Ett annat tips är att addera två till fyra gummbandsövningar efter din jogg, så blir träningen lite mer komplett, säger Milla Åkerlund.

Du kan göra en övning tuffare eller lättare genom att greppa gummibandet på olika sätt, så att det blir kortare eller längre. For att få med bålen i alla övningar kan du tänka på att suga in naveln och spänna magen, så att du får ett bra magstöd.

1. Axeldrag

träna med gummibandEtt par vältränade axlar gör inte bara att hela du ser mer atletisk ut, det kan också vara räddaren i nöden för dig som sitter mycket framför datorn och får ont axlarna, huvudet eller nacken.

träna med gummiband

Gör så här: Stå på gummibandet med fötterna ihop och se till att ha sänkta axlar. Dra opp handtagen med nøytrala handleder. Återgå till grundpositionen och upprepa. Tänk på att ha stark mage och stolt hållning.

2. Stärk baksida axel/rotatorkuffen

träna med gummibandRotatorkuffen stabiliserer akselleden og den her øvningen førbygger framför allt skador och är nyttig för precis alla. Øvelsen bidrar også positivt til en bedre holdning.

träna med gummiband

Gör så här: Håll armbågen nära kroppen under bröstet och håll i ett gummiband. Greppa gummibandet med den andra handen och dra sedan gummibandet rakt ut till sidan. En liten rörelse som ska kännas lite brännande i baksida axel.

3. Knäböj med gummiband runt knäna

träna med gummibandKnäböj är en tung övning eftersom den aktiverar stora muskler i kroppen, som ben och rumpa. Også coren får jobba ordentligt!

träna med gummiband

Gör så här:
Sätt gummibandet ovanför knäna och gör knäböj. Etterlikna rörelsen du gör när du sätter dig på till exempel en bänk, se till så att knäna inte åker framåt. Gummibandet hjelper til å holde knærne stabile slik at de ikke faller inn. Pressar du knäna lite utåt kommer du känna hur rumpan aktiveras lite extra. Håll stark mage.

4. Rodd med gummibånd

träna med gummibandDet mesta som sker i livet händer framför kroppen, vilket gör att de flesta har en stark framsida och en svag baksida. Stärk upp ryggen med den här roddövningen, så får du en bättre hållning på köpet!

träna med gummiband

Gör så här: Sätt gummibandet runt ett staket, flaggstång eller liknande och backa tills armarna blir raka. Dra sedan armbågarna rakt bakåt, och känn att aktiviteten sker mellan skuldrorna. Tänk på att ha stolt hållning och stark mage.

5. Enarmsrodd

träna med gummibandÄven enarmsrodd är en bra hållningsövning och precis som den andra rodden är den riktigt nyttig för kontorsarbetare. Att träna upp en stark, snygg rygg är det bästa du kan göra för din kropp!

Gör så här: Greppa båda handtagen på gummibandet och låt det gå under foten på motsatt sida av kroppen. Luta dig framåt och dra bak armbågen. Håll stark mage.

träna med gummibandSportamore har ett stort utbud av gummiband, som du hittar HÄR. Milla Åkerlund har på seg topp og tights fra Blacc.

LÄS MER: Träna magen med TRX