Träna med barn Image

Träna med barn

Lägg paddorna åt sidan och uppmana barnen till rörelse på ett roligt sätt! Så her gjør personliga tränaren Anna Tennmark när hon tränar med sin dotter Nora

I Kristallen-prisade tv-programmet Gympaläraren berättade barnhälsoforskaren Daniel Berglind på Karolina Institutet i Solna att endast 30 procent av fyraåringarna rör på sig tillräckligt mycket, alltså har en intensiv aktivitet på 60 minuter per dag.

Det ser ikke bedre ut blant de eldre barna. Enligt Skolinspektionen deltar inte var femte högstadieelev på skolidrotten. Dessverre er det også slik at femte barn er overviktig og at stillasittandet øker, noe som fører til at den psykiska hälsan försämras, rapporterer Folkhälsomyndigheten. Den enkle løsningen? Inför mer motion och träning i vardagen!

LÄS MER: Kalle Wahlströms tips: Slik får du barna til å ville trene
LÄS MER: Anna Tennmarks treningstips til nyblivne pattedyr

grodhopp
Grodhopp er morsomt og jobbigt for både barn og voksne!

Anna Tennmark er personlig trener og mamma til 10-årige Nora Tennmark Taher. Hon tycker att det går utmärkt att ta med barnen ut på rundan och träna ihop.

- Når du selv skal ut så kan du förstås ta med barnen, det är inte bara hälsosamt, utan även roligt! Ni får umgås, skratta och dela en fin stund ihop i den annars fullspäckade vardagen. Ni skapar gemensamma minnen och att den egna träningen blir av är förstås ett stort plus, säger Anna Tennmark, som bloggar HÄR.

Hva skal jeg gjøre da?

- Gjør det ikke så komplisert! Huvudsaken er å ta seg ut, røre på seg og få inn det i vardagen. Ett tips for å få barna til å tycka det är roligt är att låta dem prova på en massa olika aktiviteter och sporter, som ni kan göra tillsammans. Det kan være å simma, klättra, cykla, rida eller bare gå ut i skogen.

Ditt bästa tips för att få din dotter Nora att tycka om träning?

- Vi gör träningen till en lek där Nora får välja övningar och lägga upp träningspasset. Da blir det roligt att utföra och min erfarenhet är att barn tycker om att röra på sig och att vara kreativa och komma på nya övningar. Att ge ditt barn aktivitet i vardagen gör att träning blir något naturligt, kul och lättsamt.

LÄS MER: Lär barnen äta nyttigt (Jo, det går!)

situps med klapp
Mycket pepp är viktigt när du tränar med barnen! Ge dig själv lite extra pepp genom att följa Anna Tennmark på Instagram.

LÄS MER: Så her kan du trene med kidsen
LÄS MER: Daddy Fitness: Foräldrar, aktivera era barn!

Når barna selv får velge:
Här är 10-åriga Noras favorit-träning

  • Armhävningar
  • Grodhopp
  • Dips på bänk
  • Balansgång
  • Plankan
  • Situps med klapp
Tips: Sett ihop övningarna och gör det som en cirkel eller en hinderbana, bara fantasin sätter stopp!

nedvarvning
Glöm inte att ha roligt när du tränar med ditt barn, och avsätt gärna lite tid för nedvarvning ihop.

LÄS MER: Klä barnen rätt för fotbollsträningen