Tipsen som får ned din tid i swimruntävlingen Image

Tips som får ned din tid i swimruntävlingen

Sporten der varje tävling tar dig till en ny miljö och får dig att vilja pressa dina gränser. Så her forbereder du deg på sommerens svømmeturnering!

For ett par år siden pikade hajpen kring swimrun och allt fler gav sig ut på den äventyrliga tävlingen med en träningskompanjon. Også om hajpen lagt seg har intresset for tävlingen inte svalnat. En av de som fyller pladask for sporten er atleten og Speedo-ambassadøren Oscar Olsson. Etter flere år som individuell triatlet kjente han seg manna til å finne en kompis å konkurrere med. Och visst gick det bra, förra året vann han Jönköping swimrun tillsammans med kompisen Ted Ås.

- Jag är en lagmänniska och gillar att tävla med andra. Swimrun har et veldig varmt og vennskaplig fellesskap både på og utenfor konkurransebanen. At det er nya, utmanande miljöer i naturen vid varje ny tävling gör ju inte det hela mindre njutningsfullt, säger Oscar Olsson, som förutom att lägga ner ett stort antal timmar i veckan på träning arbetar som träningschef på O2tri Konditionscenter.

Som liten spelade Oscar Olsson fotboll i femton år, och har utöver det även lagt ned en hel del tid på friidrottsträning inom 10-kamp. At långa distanser avlöste de tidigare fotbollslöpningarna är kanske inte svårt att förstå eftersom jakten på långa och utmanande konditionstävlingar i alla former är det som tilltalar Oscar Olsson.

Hvordan forbereder jeg meg best på sommerens svømmeturer?

- Om du ikke har kjørt swimrun tidligere skulle jeg tipsa deg om å ta hjelp av noen som har litt mer erfaring og kunnskap. Börja annars med att läsa på om tävlingsbestämmelserna och gå igenom banan noga innan tävlingsdagen. Det er viktig å kjenne til hvordan og hvor lange löpningar och sträckor i vattnet kommer. Siden er det viktig å finne riktig utrustning og å teste den på treningen.

Hva kan vi som team tenke på?

- Det er viktig at dere kjører noen pass sammen så dere lærer er samspela og hvordan dere skal kommunisere langs konkurransebanen. Öva även på att hjälpa varandra att ta av våtdräkten i farten inför de längre löpningarna samt öva på i- och urgångar från vattnet. Träna till sist på att tävla! Om ni har mulighet innan tävlingen skulle jag rekommendera är att träna på den riktiga banan ni kommer att köra på.

swimrun.jpgSwimrun har blitt en verdenssport og i dagsläget hittar du allt ifrån världsmästerskapet på totalt 75 kilometer där 10 av dem är i öppet vatten, till tävlingar utomlands och Sveriges största lopp ÖTILLÖ. Foto: Jakob Edholm.

Hvordan skal jeg legge opp min trening fram til sommeren?

- Siden alle deltakere skiller seg åt bør du återigen läsa på om den tävlingen som ni ska köra. Träna sedan i liknande miljö och på samma distanser. Er det for eksempel en kort konkurranse, kan du fokusere mer på intervaller og kortere pass med mye i- og urgångar ur vattnet. Er det en lengre konkurranse bør du få inn et par pass på to til fire timer med mye løping.

Hvordan trener du selv akkurat nå?

- Just nu håller jag på med uppbyggnadsträning som innefattar mycket fokus på styrka och distansträning. Alt som alt blir det mellom 15 og 20 timer i uken.

Simdelarna i tävlingen, hur jobbiga är de egentligen?

- De er ikke så jobbiga som mange tror. Eftersom du har både våtdräkt, dolme och paddor underlättar det simningen och sänker pulsen något när du simmar. Er det derimot extrema vågor och strömmar i vattnet kan simningen såklart bli utmanande.

Hva skal jeg velge for å våtdrakt til sommerens konkurranser?

- En tilpasset våtdrakt for ändamålet som er lett å springe i og har en fleksibel overdel. Jeg skulle si at den ska ha en bra flytkraft upptill och vara tillverkad i ett tunt neopren från midjan och nedåt så att de är lätta att springa i. Ofta springer du större delar av loppet än du simmar, så det är viktigt att dräkten är skön och lätt att springa i. En sista fördel är om dräkten är lätt att ta av upptill under längre löpningar.

6 tips for å finne riktig utrustning:

  1. Ta en ekstra kikk på storleksguiden så din våtdräkt sitter som den skal. Den ska sitta tight och det ska i regel inte kunna uppstå några luftfickor i armhålorna eller ryggslutet.
  2. Under sommartävlingarna är en våtdräkt med korta benlängder att föredra.
  3. Når det kommer til skor er det bedre å velge en løypemodell som tørker raskt og som du kan springe lenge i, før en ultralett modell som er bekväm att simulma i. Faktum er at ingen skor er bekväma att simulma i så det gör detsamma.
  4. Det er tillatt å ha både dolme og paddlar når du simmar. En dolme er et lite flytredskap som fästs kring benen som ger dig extra flytkraft och ser till att en större del av kroppen hamnar ovanför vattenytan när du simmar. Under löpdelarna kan du lätt fästa dolman kring benet eller på ryggen.
  5. Kör med simglasögon för maximal navigering från vattnet.
  6. Glöm inte att testa hela din utrustning innan tävlingsdagen så du vet att allt sitter där det ska och inget skaver.

SHOPPA HÄR: Swimrun-tillbehör

LÄS MER: Swimrun-guiden du inte vill missa

LÄS MER: Världsmästaren i swimrun: Så trener jeg