Therese Alshammar tipsar: Så hittar du den perfekta baddräkten Image

Therese Alshammar tipsar: Så hittar du den perfekta baddräkten

Arenas nya serie Bodylift är framtagen av ingen mindre än Therese Alshammar. Här ger hon sina bästa tips när du ska köpa ny baddräkt – och hur du tar din simträning till nästa nivå. 

Det är inte nödvändigt att ge Therese Alshammar någon närmare presentation. Med sin imponerande simkarriär som resulterat i flera VM-guld och OS-silver har knappast någon svensk missat vem hon är. I flera år tävlade hon i Arenas baddräkter och när hon för några år sedan slutade sin aktiva elitkarriär fick hon frågan om hon ville fortsätta vara en del av Arena.

– Jag älskar design och har ett stort modeintresse så var det väldigt roligt att få erbjudandet att fortsätta vara med och utveckla fler produkter, säger Therese Alshammar till Sportamore.

Redan under sin aktiva karriär hjälpte Therese Alshammar Arena att utveckla och förbättra sina dräkter tills de blev i en prestationsklass för sig. Både material och passform är marknadsledande, mycket tack vare att Therese Alshammar under flera år gett feedback och testat dräkterna i olika studier för att se vilka material hon simmade snabbast i. Nu har hon varit med och tagit fram produkter till nya serien Bodylift.

 – Bodylift vänder sig till den kategorin jag själv är i nu. Någon som gillar att simma, eller lär sig, som vill ha en bekväm baddräkt i bra kvalité och passform. Dessa baddräkter har till exempel inbyggd support för brösten, en lägre skurning vid höft, och är gjorda i ett material som både motstår slitage, blekning, klorangrepp och håller baddräktens tänkta passform. Materialet kommer fortsätta kännas som klippt och skuret för kroppen långt efter att den använts i poolen flera, flera gånger.

Hur involverad har du varit i framtagandet av produkterna?

– Jag var väldigt involverad och både ritade, testade prover, ändrade detaljer och funktioner innan vi hittade en produkt vi alla var nöjda med. 

Varför valde du svartvitt som tema?

– Jag har tidigare i min aktiva karriär bara tittat på prestation av baddräkten och valt neutrala, helst enfärgade svarta dräkter. Nu när jag simmar för motion, frihetskänsla och för att må bra så tittar jag på passform, känsla i material, uppbyggnad och klassisk design, därav min drömkollektion i tidlöst svart och vitt.

Vad är skillnaderna på baddräkterna Embrace back och Squared back. Vad skiljer de baddräkterna åt och vem ska välja vilken modell?

– Embrace back och Square back skiljs åt i bandens konstruktion över ryggen men är båda till för någon som vill ha en högkvalitativ baddräkt med passform, funktion och support på rätt ställe. Embrace back är lite lägre skuren i ryggen och square är som namnet hintar om lite mer kantigt skuren i ryggen och även lite mer urringad framtill, men ändå utmärkt för både simning och häng vid poolen eller stranden.

Vilka detaljer är viktiga när man köper ny baddräkt?

– Jag tycker du ska köpa baddräkt efter smak, kvalité och passform. Se till så att det du önskar finns på dräkten, personligen uppskattar jag att Embrace back går högt upp i halsen för att jag både tycker det är snyggt och bekvämt. Och att den finns en inbyggd support för bysten. 

Vad finns det för smarta features på din väska?

Väskan har våtfack, en extra löstagbar ficka att använda som till exempel necessär eller för värdesaker. Den går att bära på olika sätt och framförallt rymmer den allt du vill ha med, träningskläder, matlådor och vad du mer kan tänkas vilja ha. 

alshammar”Jag gillar uppbyggnaden på de här baddräkterna, som att de har en inbyggd topp för att hålla bysten på plats, jag som småbarnsmamma uppskattar isolering just där.” säger Therese Alshammar. 

Therese Alshammars bästa tips till dig som vill ta simningen till nästa nivå 

1. Börja crawla! ”Den som vill ta sin simning till nästa nivå kan kolla Crawla med Therese Alshammar på SVT Play. Det är en miniserie med tips och instruktioner om hur du lär dig crawla.” 

2. Bli vän med vattnet. ”Det lönar sig att kolla upp grunderna. Lär du dig mer om vatten och motstånd så kan du börja fokusera på att flyta, slappna av, flytta dig framåt och njuta av simningen när du är helt omslukad och upplyft av vattnet – och din sköna baddräkt, förstås. 

3. Träna mer medvetet. I stället för att bara simma några längder och sedan gå hem kan du börja göra mer specifika träningsupplägg. Att bryta ner serier och göra teknikövningar är en bra och rolig start för att komma igång med simträningen. Använd platta, paddlar eller fenor så får du variation fast du kör 50 meter hela tiden, så kan du exempelvis byta efter var åttonde längd. 

Jag gillar raka serier och kör ofta så här: 

  • Börjar med 400 meter i sträck.
  • Följt av 8x50 meter teknik och olika övningar.
  • Sedan varierar jag med antingen en längre sträcka i rad, som 800-1 200 meter en eller två gånger eller 4x400 meter.
  • Till sist avslutar jag ofta med 8x50 meter igen. 

Testa! Hoppas det här passet blir något att bita i och något du kan jobba med. Sträva efter att det ska känns lätt och roligt att genomföra.

alshammar

Hela kollektionen hittar du HÄR.

LÄS MER: Gör som Anna och simpendla