Test: Vinterns varmaste kängor Image

Test: Vinterns varmeste kjennemerker

Gå säkert och håll fötterna varma i vinter. Dette er våre beste kjennemerker for vinteren 2017 for både herrer og damer.

SHOPPA HÄR: Alle våre skor

Kängor för honom

Test av: Kamik, Alborg Vanntett

kamik

Rekommenderat pris: 1 295 kroner

Omdöme: Vargavinterkängor til snällpris

Testpanelen säger:

Det her er kjennemerket for deg som vil være sikker på å holde føttene varma, også om temperaturen synker ned mot minus 50 grader.

- Kamik-kängan är vattentät och fodrad och kapslar in värmen runt foten. Jag hade på mig den under en skotertur och frös inte det minsta, säger en person i testpanelen.

Det er utrolig viktig å ikke sammenligne den her med Sorel. Når det gjelder passformen, er det her ikke stelare, men på andre siden har den en lavere pris.

- Det perfekte valget for deg som er litt yngre og har et stramt budsjett. Hvis du bor i det sørlige Sverige eller unngår å være ute så mye i snön og bare trenger den her typen av varma kjennemerker noen dager per år, kan det også kännas omotiverat att lägga en förmögenhet på ett par supervarma vinterskor, säger en annan testare.

Snygga färger och klassisk design går hem hos testpanelen. Designen gjør dock att det här inte är en känga du går långa promenader i, utan något du har på dig när du står stilla i kylan en längre tid.

- Den här typen av kängor är inte jättegraciösa men de gör jobbet när du står i ishallen och inte vill frysa eller bygger snöhyddor.

Her finner du Kamik-kängorna.

Test av: Merrell, Thermo Vortex 6" Vanntett

merrell

Rekommenderat pris: 1 695 kroner

Omdöme: Det perfekte valget for aktive foreldre.

Testpanelen säger:

En medelhög känga som är varm, vattentät och gjord för kalla väder. Hvis du er redd for å bli forkjølet, men vil ha et par flotte promenader i vinter, er det her et flott alternativ.

- Den här kängan har bra grepp och du känner att den är gjord av ett ordentligt material. Det her er ett par skor du tar på deg når du vil ha ett par sköna promenadskor. Du går tryggt i dem oavsett terräng, säger en av testarna.

En varmfodrad känga är förstås inte lika "vackert" som en finsko, men de här har en diskret svart design och drar ingen uppmärksamhet till sig. Testpanelets foreldre synes at den her skon er jättebra.

- Jeg har testet de her skorna når jeg har skottat och varit ute i pulkabacken med barnen. De funkar finfint. Skorna har kraftigt räfflad sula och är väldigt stabila, så du kommer inte ramla i första taget. Gillar också att man kan snöra åt ordentligt, så att passformen blir bra, säger en annan testare.

Her finner du Merrell-kängorna.

Test av: Sorel, Caribou Wool

Sorel

Rekommenderat pris: 1 795 kroner

Omdöme: Skön vinterklassiker som håller.

Testpanelen säger:

Det här är en vinterkänga som är ganska klumpig. Den er også stor i størrelse, så er du mellom to storlekar kan du behöva gå ned en storlek, om du inte vill ha raggsockor eller väldigt mycket luft i skon (vilket värmer).

- De her kängorna är ju bautastora, så det är ingenting du går längre sträckor i, utan mer något du vill ha när du frusit fast vid muren i Game of Thrones eller står utomhus och kollar på bandy för den delen, säger en testare.

Skornas utseende hyllas av testpanelen. Tross at de er store og väldigt varma så gillar alla designen. Dessuten er de vanntette og svært funksjonelle på det sättet att de håller värmen i alla väder.

- Helt klart best utseende av alle skor i testet! Og så varma! Jag stod still i 20 minus i fyra timmar i de här skorna med en vanlig bomullsstrumpa på mig förra året och frös inte det minsta. Ekstra pluss for at det ikke fastnar skräp under sulan.

Her finner du Sorel-kängorna.

Test av: Icebug, Detour M Bugrip GTX

Icebug

Rekommenderat pris: 2 295 kroner

Omdöme: Gore-Tex-skor med dubbar for halt underlag.

Testpanelen säger:

Den her kängan har dubbar undertill, vilket så klart ger utmärkt grepp på is och hala underlag.

- Oavsett om du ska gå ut med hunden eller gå ut och motionspromenera i snabbare takt så gör de här kängorna jobbet. De har en smart spänningsanordning som du vrider på, så at de kramar om foten på et riktigt bra sätt, sier en av testpersonerna.

De håller värmen och därför andas de inte jättebra, men är trots det ett bra val för dig som lever ett sportigt liv även på vintern. Designmessig er det her ingen fullträff enligt testpanelen, men å andra sidan är det ingen modevisning att gå i skogen eller ute på isen.

- Den her skon er perfekt også for den litt eldre herren som har problemer med balansen på halt underlag. De er lette, vanntette og lite høyteknologiske slik at du går sikkert og enkelt i vinter.

Her finner du Icebug-skorna.

Kängor för henne

Test av: Merrell, Snowbound Mid Waterproof

merrell

Rekommenderat pris: 1 295 kroner

Omdöme: Praktisk känga for vinterpromenaden.

Testpanelen säger:

En vinterkänga för dig som lever ett aktivt liv och inte vill begränsas av vädrets makter. I den här kängan håller du fötterna varma och torra, eftersom skon är vattentät och fodrad med något som känns som fleece.

- Denne kjolen er alt jeg noensinne har drømt om. Den er praktisk, fin og varm og sitter fint på foten. Jag kan gå långt i kallt väder utan att få skavsår eller frysa om fötterna, säger en av testarna.

Når det gjelder passform er den snäppet stor i storleken, men sitter som gjutet på foten om du har rätt storlek.

- En bra sko for deg som vil gå langt i kalde temperaturer. Klarar av tuff terräng och är enkel att tvätta av. Är inte gjord i känslig mocka till exempel. Kraftigt räfflad sula och ger bra grepp på halt underlag, men är även en vinnare vid slaskigt väder, säger en annan testare.

Her finner du Merrell-kängorna.

Test av: Sorel, Caribou

caribou

Rekommenderat pris: 1 695 kroner

Omdöme: Din bästis i vintervädret.

Testpanelen säger:

Det her er en klassisk vinterkøye som er høy i modellen, men som er bra når det er veldig snø ute. Den er varm og skjønn og helt underbar! En mjuk och bekväm känga som du bara stoppar ned foten i.

- Siden den er så klassisk kan du ha den her modellen år etter år. Jag har haft mina i fem år och de ser ut att vara helt nya, säger en av testarna.

Kängan glappar lite och är lite klumpig att gå i eftersom modellen är rejält stor, men du känner dig trots det snygg i den här vinterskon.

- Jag älskar de här stövlarna och rekommenderar dem till alla. De er ikke så sköna om du ska gå långa promenader, men jag tar alltid med dem när jag åker till fjällen. Caribou klarar verkligen låga temperaturer! Dessuten har de bra dobbar så du kan gå sikkert på hala vintervägar. Sluta tveka, du kommer inte ångra det här köpet och du kommer kunna ha dem i en evighet, säger en annan testare.

Här hittar du kängorna från Sorel.

Test av: Canada Snow, Toronto

canada snow

Rekommenderat pris: 2 995 kroner

Omdöme: Lyxig curlingkänga.

Testpanelen säger:

Den här kängan har kallats "den perfekta skon för barnvagnspromenaden" och det är precis vad den här.

- En veldig gosig curlingkänga som du stänger med en zip i hälen. Mjukt fårskinn på innsiden, kraftig sula og mocka på ovansiden. Precis som andra curlingkängor så glappar de lite i hälen, men du vänjer dig snabbt vid det, säger en av testarna.

Tyvärr är det som vanligt: Smakar det, så kostar det. Du får se kängorna som en investering, och Canada Snow skickar till och med ett par extra sulor som du kan lämna in till skomakaren och få dem omsulade med.

- Toronto-kängan har en hel kork-kil inuti sulan vilket är mycket värmeisolerande. Med en ullsocka i den her skon är värmen perfekt även en iskall vinterdag, säger en annan testare.

Denne kjelen er veldig fin i sin sjanger og har en klassisk design som føles voksen og luksuriøs.

- Du merker at det er bra kvalitet! Til og med greppet er perfekt. Jag tycker de är värda sitt pris.

Her finner du Canada Snow-kängorna.

Test av: Icebug, Glava BUGWeb

icebug

Rekommenderat pris: 1 795 kronor

Omdöme: Fleksibel dubbsko med praktisk design.

Testpanelen säger:

En kjensel som trosser at den er fôrrad føles ganske slimmad. Den er mindre i storlek än till exempel Canada Snow-kängan, och du kan behöva gå upp en storlek för de sitter väldigt tight.

- Undertill finns dubbar, men du kan enkelt ta av dem. Dubbarna sitter på et gummibånd som du kan ta av på et sekund. Broddarna är dock magiska på halt underlag, ett måste när det är halt utomhus om du vill undvika halkolyckor, säger en av testarna.

Av alla testade modeller var det här skorna med bäst grepp. Også helsegrepet var fint og bra, så de får høye poeng gällande passform. Veldig praktisk!

- De har ett luddigt foder som värmer fint, och du kan gå långt i dem. Kängorna känns lätta. Fungerar bra även i regnet eftersom de är vattenavvisande. Perfekta skon att ha i stadsmiljö under vintern, om du frågar mig.

Här hittar du Icebug-kängorna.

LÄS MER: Vinterskorna som greppar halt underlag