Test: Våra bästa vandringsryggsäckar för dagsturer Image

Test: Våra bästa vandringsryggsäckar för dagsturer

Bjuder sommaren på nya äventyr? Vår testpanel har hajkat i säsongens vandringsryggsäckar från Salomon, Lundhags och True North. Så här tycker de om modellerna! 

För dagsvandring brukar man i regel rekommendera en vandringsryggsäck på någonstans mellan 25 och 55 liter. Vart på det spannet du ska lägga dig kan bero på flera saker – till exempel kan du behöva en stor väska om det regnar och du måste packa många ombyten, men det kan även ha att göra med om du är man eller kvinna samt valt matlådor eller stormkök. Vandringsryggsäckarna vi testat ligger någonstans mellan 25 och 34 liter. Skrolla ned för att läsa vad våra friluftiga testare tycker om dem!

GÅ DIREKT TILL: Alla vandringsryggsäckar hos oss

Hur ska en vandringsryggsäck sitta?

  • En vandringsryggsäck får inte vara för hög. Du ska kunna luta huvudet bakåt för att spana upp mot himmelen, utan att ryggsäcken hindrar rörelsen.
  • En vandringsryggsäck får inte heller vara för låg, så att den sträcker sig över svanken och ned mot rumpan. Du ska kunna ta långa kliv utan att rumpan skaver mot väskan.
  • Ofta köper framförallt kvinnor för breda vandringsryggsäckar. Är den för bred kommer den hindra din armpendling vilket påverkar hur smidigt du kan röra dig. Testa att pendla med armarna. Du har rätt storlek om du kan röra dem fritt.
  • Bärremmen längst ned ska sitta rätt över höfterna, inte under och inte i midjan. Annars avlastar den inte som den ska.
  • Bröstremmen får inte vara för låg, så att den sitter kring bröstkorgen och stramar åt. Det påverkar andningen. Många kvinnor gillar inte heller när den sitter ovanför bysten, så att den tynger ned. Rakt över är en bra riktlinje. Tänk även på att den här remmens syfte är att hålla ihop axelbanden, så den behöver inte spännas åt särskilt mycket. 
  • Helst ska axelbanden varken sitta för brett isär eller tätt ihop. Gör dem det kan de överbelasta dina axlar, respektive skava mot halsen. Tänk att de ska sitta mellan nacke och axelns spets.
  • Generellt kan man säga att en vandringsryggsäck ska sitta och kännas som en förlängning av dig själv. Studsar den omkring eller glappar någonstans, respektive skaver eller irriterar så har du fått hem fel storlek.

Anpassningsbar vandringsryggsäck för damer

Salomon out night

Test: Salomon, Out Night 28 +5

Antal liter: 28 med 5 extra i topplocket

Finns även... i en mindre variant på 20 + 4 liter.

Passar: kvinnor

Sammanfattning:

Det tar en halv evighet att gå igenom alla spännen, fickor och funktioner på den här vandringsryggsäcken, trots att den är minst i testet. Den egenskapen hamnar dock på väskans stora pluskonto och är inget minus. För att vara en så pass liten vandringsryggsäck är den överraskande avancerad!

– Jag är helt övertygad om att jag skulle kunna ha den här ryggan en hel vecka och efter det fortfarande hitta fack som jag tidigare inte upptäckt! utbrister en testare.

Förutom de många och praktiska fickorna är den främsta förtjänsten att den designats för kvinnor och inte är en unisexmodell. Det gör att den passar färre, men sitter desto bättre på de den designats för.

– Det märks att den här ryggsäcken tillverkats för kvinnor, säger en testare, och fortsätter:

– Axelbanden är bredare och mjukare, och på så vis får du plats för en stor byst utan att de skär in i eller trycker ned brösten. Även bröstremmen skiljer sig eftersom den går rakt över bysten och inte strax ovanför som jag tycker den gör på andra väskor. 

Förutom en bärrem vid höfterna och en över bröstet kan du dessutom tillpassa väskan så att den sitter tight mot ryggen, samt höja och sänka bröstremmen efter önskemål. Därtill sitter den grymt vid axlarna och begränsar inte armarnas rörelser så som andra vandringsryggsäckar kan. Det är fördelen med att inte kika på unisex-modeller!

– Storlek M/L passar bra för dig som är medellång eller strax över. I övrigt vill jag ge den pluspoäng för att den är väldigt mjuk, speciellt plattan vid ryggen som brukar vara hårdare i de flesta modeller jag testat, berättar en testare.

Salomons vandringsryggsäck får utöver det plus för sin design som ser proffsig ut, men inte överdrivet sportig. 

Psst! I höstas testade vi tvillingryggsäcken Outday under en långhelg på de svenska fjällen i Åre. Se vår video på hur den ska tillpassas.

Färgstark skönhet (som även finns i andra kulörer)

True norht

Test: True North, Tour 30

Antal liter: 30

Finns även... i fler färger: blå, svart och lila.

Passar: unisex. 

Sammanfattning:

En riktig budgetvänlig väska som passar de flesta och funkar för dagsturer i skogen så väl som på fjället. Den har de nödvändigaste funktionerna och sitter bra på dig som är kort till medellång.

– Jag skulle säga att den passar dem som är under 170 centimeter långa. Annars riskerar den att upplevas lite kort. Perfekt för juniorerna i familjen! 

På de testare som är över 170 centimeter tenderar väskan att glida upp och parkera i midjan, trots att höftbältet (precis som det låter) ska gå tvärs över höfterna. Även om axelbanden lossas i ett försök att rätta till det får våra långa testare inte riktigt till passformen som de vill.

– Den kan även kännas aningen hård för dig som är känslig eller ska vandra flera dagsetapper i rad. Om du är ny till vandring och inte vant dig vid hur en vandringsväska känns kan den upplevas vara i det hårdaste laget. Jag tror dock att det ger med sig med tiden! 

Färgen är klart uppseendeväckande, vilket kanske kan avskräcka vissa, men har du ett bra säkerhetstänk vet du att det inte kan skada att ha något som syns lite extra i naturen.

– Äsch, jag gillar färgen. Den sticker ut ur resten av sortimentet som annars är så tråkigt naturfärgat och enformigt! säger en testare.

I övrigt stoltserar även den här vandringsryggsäcken med flera smarta detaljer som faller testpanelen i smaken – bland annat ett snacksfack på höftbältet, plats för vattenflaskor på sidan och övriga nödvändiga fack för att du ska kunna komma åt dina grejer fort. Bra där!

Lagom stor vandringsrygga i återvunnen polyester

vandringsryggsäck lundhags

Test: Lundhags, Gneik 34 RS

Antal liter: 34

Finns även... i en större variant, samt i rött.

Passar: unisex. 

Sammanfattning:

Det första testpanelen lägger märke till är hur hårt bakstycket är, det är lite som att bära runt på ett kylskåp, men snart förstår de finessen med det hela. Den stela ryggen gör så att väskan inte sitter klistrad mot kroppen.

– Du får som ett ventilerande skydd vid ryggen, som ett litet mellanrum där svalkande luft kan krypa in, berättar en i testpanelen.

På så sätt ser vandringsryggsäcken från Lundhags till så att du aldrig blir för varm när du vandrar, ett problem som många säkert har stött på tidigare. Det gör den speciellt bra om du ska vandra i varma klimat. 

– Med tanke på hur hård ryggen är trodde jag att jag skulle känna av väskan mer, men det gör jag inte, utbrister en testare!

Den här ryggsäcken från Lundhags får med andra ord bra betyg för komforten. Återigen har de längre testarna lite problem med att få till en bekväm passform, de behöver lossa på axelbanden till max för att höftbältet ska sitta just över höften. För dig som är medellång är det desto lättare att hitta rätt. Trots att det är en unisexmodell rekommenderas den främst till kvinnor. Herrar rekommenderas att kika på den något större varianten som har en längre rygg.

– Väskan har snacksfickor på bältet, men inga fler fickor framtill på axelbanden. På sidorna finns plats för vätska som du lätt kommer åt, berättar en i testpanelen.

Trots att ryggsäcken är så pass hård vill testpanelen ändå säga att rörelsefriheten är 10 av 10. Eftersom den inte sitter helt tight på kroppen får du en hög frihetskänsla. 

– Designen på den här väskan känns hard core. Jag gillar den. Man känner sig proffsig, även om den bara är för en dagsetapp.

I övrigt får väskan pluspoäng för att den är tillverkad av 100% återvunnen polyester – inte alls illa!

SHOPPA HÄR: Fler grymma vandringsryggsäckar hos Sportamore

LÄS MER: Video! Så ska en vandringsryggsäck sitta

LÄS MER: Hur packar jag en vandringsryggsäck?