Test: Våra bästa pronationsskor för damer Image

Test: Våre beste pronasjonskor for damer

Vi har testet sesongens beste pronasjonskor. Så tycker vår testpanel om de stabila löparskorna från Asics, Saucony, Nike, Adidas och Hoka One One.

Att du pronerar när du springer innebär att vinkeln på antingen dina knä- eller fotleder roterar inåt. Pronasjon kan forårsake belastningsskader som er vanskelige å få bukt med. Lättast är att sätta stopp för problemet innan det blir värre. Ett par stabila löparskor stoppar pronationen genom ett så kallat pronationsstöd, för att du ska kunna kuta säkert under löprundan. Her er våre beste pronasjonskor for henne!

Vet du allerede hvilke skor du skal ha? Shoppa direkt!

#1. Mye av det meste

DAM - Hoka One One Gaviota 2.jpg

Test av: Gaviota 2, Hoka One One

Finn i färgerna: Blå/grön, svart

Passar dig som. .. dig med medel eller mycket pronation som söker en väldämpad och lätt löparsko för medel- och långdistanser. Sammen med Asics GT-1000 (se nedenfor) er det en av de raskeste løpeskoene i testen.

Sammanfattning: Det aller første som testpanelet legger merke til er at hälkappan er noe stel. Ha därför lite tålamod med Gaviota och varva gärna med din gamla löparsko, en två gånger, innan du helt går över. På så måte slipper du skoskav.

- Gaviota har en medelstor pronationskil som rätar ut mitt löpsteg när jag springer. Det som främst skiljer mellan den och andra pronationskor jag testat är att Hoka One One jobbar mer med bredden på sulan, berättar en testare.

Hoka One Ones løparskor er kända för den extra breda sulan och Gaviota 2 är inget undantag. Det bidrar bland annat med extra stöd och vridstyvhet, som passar dig med medel eller mycket pronation. Längst bak vid hälen är skon dessutom lite extra kompakt. Det gjør det umulig for foten å falle inn, synes testpanelet.

- Jag testade dem på både grusstigar och asfalt och tycker att dämpningen levde upp till alla förväntningar. Blir terrängen däremot mer kuperad så riskerar sulan att kännas aningen klumpig.

Trots maxad stabilitet, bra dämpning och en ventilerande ovandel i mesh är det löparskons lätthet som imponerar mest på testpanelen. Gaviota väger absolut ingenting, tack vare vare lättvikts-EVA:t i mellansulan. Sist men ikke minst får de plusspoäng för designen, som känns rätt i tiden, med den kraftiga sulan och våriga färgen!

#2. Maksimal komfort og dämpning

DAM - Saucony Hurricane.jpg

Test av: Hurricane 22, Saucony

Finn i färgerna: Grå, blå

Passar dig som. .. letar efter en bekväm löparsko med maxat pronationsstöd, som passar både elljusspår och asfalt tack vare mjuk dämpning.

Sammanfattning: Det er først og fremst for komforten du skal kjøpe den her løparskon fra Saucony. Hurricane er merkets stabila motsvarighet til den nøytrale løperen Triumph, som selger slutt år etter år. Vårt testpanel forstår hvorfor!

- Det var første gang jeg testet Sauconys løvskor og jeg har virkelig fått en ny favoritt! Skon har alt man kan önska, bra stöd och stabil, perfekt för mig som pronerar samtidigt som den har en riktigt bra dämpning och är väldigt skön, berättar en nyfrälst testare.

I og med den her upplagan av Hurricane 22 har Saucony plötsligt gjort en helomvändning och helt slopat den traditionella pronationskilen, som återfinns i bland annat Gaviota från Hoka One One. Istället satsar man på vertikala stavar av TPU, som hittas längre ned i sulkonstruktionen. Det gjør at pronasjonsstödet aktiveras først ved kompresjon, det vill säga vid varje löpsteg. En annen stor fordel med TPU er at det er den plasten som anses å gi best energiåtergivning.

- Sulan har veldig bra dämpning och ger bra energi till frånskjut, säger en testare, och tillägger:

- Pronationsstödet är dessutom otroligt bra, och skon sluter sig väldigt bra runt hela hälen och sitter som en smäck.

Hurricane 22 får 10 poeng for komforten og det er den vel verdt! Foten ligger skönt och ombonat inuti skon, speciellt vid den mjuka hälkappan. Designen er den her løparskonsernenes eneste minus - er den ikke litt vel stilren? I övrigt har testpanelen inget annat än lovord att ge.

#3. Asics - en kvalitetsstämpel i seg selv

DAM - ASICS GT-1000 9.jpg

Test av: GT-1000 9, Asics

Finne i färgerna: Blå/grön, grå/svart, rosa/blå

Passar dig som. .. söker ett lätt pronationsstöd i form av en klassisk upphöjning vid hålfoten, samt mjuk dämpning för hårda underlag och långa sträckor. Det her er også den løparsko i testet som panelet anser ger den snabbaste känslan.

Sammanfattning: Asics er ett av de varemerkene som du tester en gang og sedan blir trogen hela livet. GT-1000 9 stoltserer med den ikoniska GEL-dämpning som blivit ett av Asics många signum, men det som först imponerar är ventilationsförmågan.

- Noe jeg merker tydelig er at i motvind kjenner jeg hvordan det blåser rakt igenom ovandelen. Ventilationsförmågan gör att de kommer lämpa sig perfekt för vår- och sommarlöpning, konstaterar en testare.

Vid hålfoten är fotvalvet lätt upphöjt och ger skönt stöd för dig med medelmycket pronation. I samme øyeblikk som testpanelen stoppar ned foten är det som att hälkappan gjuter fast den i löparskon. Trots att Asics GT-1000 9 sitter som berget blir det aldri obekvämt, utan bidrar främst till än bättre stabiliserade förmåga.

- Jeg skulle säga att skon passar de flesta underlag och även asfalt då GEL-sulan gör att det känns som löpstegen är lätta och att jag nästan studsar fram.

Den responsiva GEL-konstruktionen är en av de största fördelarna med den här modellen. Du finner den også igjen i flere andre av Asics' løpesko - i GEL-Kayano, GEL-Cumulus og GEL-Nimbus, blant annet. En annen sak som løparskorna dessvärre har gemensamt är att tyget på insidan av hälkappan är något ömtåligt. Strumpor i syntetmateriale rekommenderas for at slitaget skal bli mindre. Trots den bagatellen är Asics GT-1000 9 testets bästa pronationssko enligt tespanelen och får hela 9,4 i slutbetyg!

#4. Snygg som en joggesko

DAM - Nike Structure 22.jpg

Test av: Structure 22, Nike

Finn i färgerna: Rosa, persika, blå/rosa, rosa/svart, svart

Passar dig som ... pronerar lätt, men inte är i något behov av en större pronationskil. De er dessuten perfekte å bruke som joggesko!

Sammanfattning: Aj, aj, aj - de her skorna ger inte så lite skavsår de första rundorna. De kräver att du springer in dem ordentligt, så växla gärna med dina gamla skor i början för att undvika blåsor på hälen. Når den første stelheten avvärjts är de däremot bekväma.

- Sulan känns skön att springa på, den ger stabilitet och stöd på insidan av foten, men är lite mjukare på utsidan av foten och det gör det bekvämt att springa, säger en testare.

De her Nike-skorna är snäppet större än andra löparskor från Nike, så gå gärna ned en halv storlek från den du normalt har i dina Nikeskor, för att skon ska sitta som en smäck.

- Structure 22 er en aningen stel, akkurat som mange pronasjonskor er. Vridstyvheten gjør at du ikke kan falla inåt.

Ovandelen andas bra under hela löparpasset igenom. Structure 22 passar dig med breda fötter som annars kan ha svårt att hitta rätt. Speciellt tåboxen är väldigt bred, så det finns gott om plats för foten. Testpanelet deler også ut et stort pluss for at designen på skon er underbar.

- De er så sjukt fine at jeg gjerne har dem når jeg promenerer eller bruker dem som joggesko.

Sist men ikke minst er det her et par veldig lette joggesko fra Nike, noe som gjør at dine fotleder slipper tröttna etter några kilometer. Hvis du vil ha flere stabile sko fra Nike kan du også spana inn Zoom Gravity, for snabba lopp och löppass!

#5. Smidig løvsko med innovativ sula

DAM - Nike Joyride Dual Run.jpg

Test av: Joyride Dual Run, Nike

Finn i färgerna: svart, vit/blå, vit, lila, vit/rosa

Passar dig som ... har en lätt pronation och söker en lättviktig löparsko med mycket dämpning, för löpning på asfalt eller löpband.

Sammanfattning: Ingen annen løparsko har en mellansula som Joyride Dual Run fra Nike (förutom den neutrala motsvarigheten Joyride Run Flyknit). Inuti sulan ligger små, små kulor av TPU. Där i kan de röra sig fritt, och anpassar sig efter just ditt löpsteg och hur du belastar skon.

- Det første jeg legger merke til er at Joyride er noe vanskelig å få på. Jeg tänkte först springa i bomullsstrumpor, men fick inte på skorna utan att strumporna korvade sig. Efter tredje försöket gav jag upp och bytte till tighta träningsstrumpor, berättar en testare.

Inuti den här löparskon sitter en sorts tight strumpa, vilket ger optimal passform. Väl på sitter de som en dröm, och snörningen känns nästan onödig.

- Det andre jeg merker er hvor sköna de er. Dämpningen är extremt mjuk och för att vara en så mjuk sko är energiåtergivningen dessutom förvånansvärt bra.

Mange løparskor med mye dämpning tenderar att kännas klumpiga, men så är inte fallet med Joyride, som är lagom smidiga för att användas till både lättare former av intervaller samt på löpning inomhus i gym. Det eneste som drar ned betyget for den her Nikeskon er at den ikke er videre stabil. Du som har en større pronasjon bør fundera på en iläggssula. Trots det blir slutbetyget högt, främst på grund av komforten!

#6. Allas vår favorittdämpning

DAM - adidas Solar Boost ST 19.jpg

Test av: Solar Boost 19, Adidas

Finn i färgerna: svart/grå, grå/svart, blå/grå

Passar dig som... har medelmycket pronation, som förälskat dig i Adidas boostdämpning och vägrar ha någon annan löparskoserie för mängdträningspassen.

Sammanfattning: Boost i navnet Solar Boost ST er den populære mellansulan som finnes i blant annet Ultraboost, Pulseboost og Adizero Boston. Förutom att Boostsulan hyllas för sin höga komfort kommer den med fler fördelar, som att dämpningen inte försämrarras med tiden, eftersom materialet är av hållbart TPU.

- Jag gillar skon från första steget, men var lite kritisk när jag först såg den och tyckte att den såg väldigt platt ut. Så fort jeg begynner å springa så føles Solar Boost ST riktigt bra!

For att vara en löparsko med mycket dämpning ger Solar Boost ST precis som Joyride oväntat mycket energi tillbaka till steget, och på den fronten är Solar Boost ST till och med snäppet vassare. Til tross for at det her er en løparsko for mengdetrening føles den relativt rask.

- Det føles virkelig som at jeg får en ekstra skjuts med hjelp av sulan, spesielt på hårda underlag som asfalt. Greppet er dessuten perfekt!

Som alle Adidas-sko har Solar Boost ST en yttersula i gummi fra bildäcktillverkarna Continental. Derfor er det en fordel at du får maksimalt med asfalt - så vel tørr som bløt. Sist men ikke minst vil testpanelen uppmärksamma ventilationsförmågan, som är en av en hel uppsjö fördelar!

SHOPPA HÄR: Stabila löparskor från Asics, Nike, Adidas, Saucony och Hoka One One med flera!

LES MER: Hvilken størrelse skal jeg ha i mine sko?

LÄSMER: Hvorofte skal jeg bytte sko?

LÄS MER: Bästa löparskorna för dig som springer på asfalt