Test: Träningsskydd och tights för instabila knän och handleder Image

Test: Träningsskydd och tights för instabila knän och handleder

Har du ett skadat knä eller behöver du stöd för handlederna när du tränar? Testpanelen har testat flera populära skydd från Rehband under olika typ av träningar och övningar, och så här tyckte de. 

Många olika träningstillfällen kan kräva skydd av något slag. Kanske har du en knäskada efter elitidrottande i unga år, kanske har du slitit ut knät vid löpning, eller så tränar du hårt och intensivt med olika lyft och funktionell träning och behöver extra support. Oavsett ditt behov har Rehband bra produkter som hjälper dig. Vår testpanel har fått svettas ordentligt när de testade träningsskydd från Rehband!

"Skydden jag inte visste att jag behövde"

Rehband_Wrist.jpgSkydd: Knäskydd

Modell: RX Wrist Sleeve 5 mm

Passar till: Dig som vill ha skydd, stöd eller värme för handlederna, till exempel vid olika lyft.

Testpanelens utlåtande:

Det här handledsskyddet sitter inte för tight utan låter handleden vara rörlig – trots en tight passform. 

– Det här är skyddet som jag inte visste att jag behövde känns det som, säger en testare.

Wristsleevsen är enligt testpanelen otroligt sköna att ha i övningar där du belastar handlederna mycket, men inte kan eller vill ha ett skydd som låser handleden. De är mjuka att ha på sig, och testpanelen upplever de aldrig som störande, i vägen eller för tjocka. Någon andningsförmåga har de däremot inte, materialet är i ett 5 millimeter tjockt neoprentyg. Å andra sidan är de inte gjorda för att andas och hålla dig svettfri, utan ska ge värme och kompression. Det lyckas de helt klart med!

– Jag tycker att det är så pass sköna och följsamma att jag absolut kan använda dem också när jag gör frivändningar, snatchar, thrusters och jerks, säger en annan testare och fortsätter: 

– Det blir ju slitsamt för handleder när du lyfter mycket, så i träning där du gör många reps tycker jag att dessa skydd verkligen hjälper till att avlasta. Jag ser dem som ett nättare alternativ till wrist wraps, som inte fixerar handleden på samma sätt. 

Tunna knäskydd för ökad rörlighet

Rehband_knee_3mm.jpgSkydd: Knäskydd

Modell: RX Knee Sleeve 3 mm

Passar till: Träning där du vill vara rörlig och ha lätt stöd.

Testpanelens utlåtande:

Dessa knäskydd går att använda till de flesta övningarna, tack vare att de är relativt tunna, 3 millimeter. Du kan fortfarande vara rörlig vid övningar där du gör många repetitioner på kort tid och bara vill ha ett lätt stöd. 

– Du kan låta dem sitta kvar när du ror på roddmaskin, springer eller hoppar utan att de förstör din rörlighet, säger en testare som provat dem i en x-fitbox. 

Ett litet tips är att skydden kan användas som ett skydd mot brännsår på smalbenet när du klättrar i rep, om du har såna inslag i din träning. Att dra ner skydden så att de sitter nere vid vristen skyddar perfekt! Testpanelen vill för att sammanfatta främst lyfta fram att knäskydden tack vare tjockleken låter dig behålla rörligheten och att de håller dig varm under träningen. Dessutom är de smidiga att dra på och av. 

Bra stöd för styrketräning

Rehband_Knee_5mm.jpgSkydd: Knäskydd

Modell: RX Knee Sleeve 5 mm

Passar till: Varierad träning som kräver både spänst och stöd.

Testpanelens utlåtande:

Testaren som provade 3 millimeters-skydden har fått agera testperson även för dessa knäskydd, som istället är 5 millimeter. Testpersonen lyfter fram att det känns stor skillnad i tjockleken och hur rörlig du blir i skydden. De här knäskydden passar bättre för tunga lyft där du behöver stödet. Även för utfallssteg av olika slag passar de, då knät har en tendens att dunsa ner i marken när du är trött. 

– Skydden värmer och ger en skön stabilitet i knäna, och om du vanligtvis känner dig lite sliten efter många lyft så är dessa verkligen till stor hjälp. Du kommer känna skillnad! säger testaren.

Rörelsefriheten blir något bättre med tiden, då de mjukar upp sig vid användande. De gör sig bäst vid styrketräning och inte snabba övningar som till exempel boxhopp. Då kan du med fördel dra ner skydden till vaderna.

När du ska slå personbästa

Rehband_Knee_7mm.jpgSkydd: Knäskydd

Modell: RX Knee Sleeve 7 mm

Passar till: Rehabilitering och riktigt tunga lyft

Testpanelens utlåtande: 

De här tjocka superhjältarna är ditt stöd när du ska slå personbästa i squats och andra tunga lyft. Det tjocka neoprentyget ger nästan en studsande effekt när du är i bottenläge och ska upp igen med stången, förkalrar en testare. Främst rekommenderas de här 7 millimeters-knäskydden när du ska göra riktigt tunga lyft och i utfallssteg.

– Jag älskar de här skydden. De stabiliserar och hjälper verkligen till när det blir tungt, det känns nästan som fusk – så bra är de!

Testpanelen känner stor skillnad när de här skydden är på vid tunga lyft. Knäna får avlastning, och behöver du värme på knäna är de här perfekta. 

Tights för dig med löparknä

Rehband_tights.jpgSkydd: Tights

Modell: Runner's Knee/ITBS Tights

Passar till: Dig som har skadat knä och behöver stöd vid löpning

Testpanelens utlåtande: 

För dig som är van att löpträna i vanliga tights, eller kanske till och med yogatights, så kommer det här upplevas som en stor förbättring. Det första som slår testpanelen när de prövar de här tightsen är att kompressionen är hög. Eftersom kompressionen också är ojämnt fördelad, med ett större tryck över framsida lår och knä, så är de lite luriga att få på. När du väl lyckats få tightsen på dig sitter de däremot utmärkt. På framsidan har tightsen en sorts remsa av tjockare tyg, som stöttar knäskålen.

– Om du någon gång fått ditt löparknä tejpat så kan du föreställa dig hur det känns att ha på dig tightsen, Det är väldigt likt, förklarar en testare.

Materialet över knät är alltså aningen tjockare än på resten av tightsen, vilket ger en värmande effekt. Det är superbra för dig som kanske dragits med gamla skador länge och därför har svårt att bli varm. De här tightsen kortar ned uppvärmningstiden markant. Nu behöver du inte längre lida de där första tio minuterna innan du hunnit få upp värmen. Som rena tights betraktat vill testpanelen också dela ut extrapoäng för att de ventilerar precis som de ska, samt att de ger en smickrande figur.

När du behöver ordentligt handledsstöd

Rehband_Wristwrap.jpgSkydd: Handledsskydd

Modell: X-RX Wrist Wraps

Passar till: Styrketräning, som lyft, där du vill undvika en för stor handledsextension.

Testpanelens utlåtande:

Ett par wrist wraps är perfekta när du upplever att du får ont av att träna med vikter och behöver stöd tills dess att du tränat upp musklerna kring handlederna. Du får en jättebra stöttning utan att det känns hårt eller obehagligt. Du styr själv hur pass hårt du vill att de ska sitta, och oavsett hur tight du väljer att ha dem är tyget följsamt och känns mjukt utan att svika dig. 

– Du låser dina handleder i dessa och man kan känna ett litet obehag till en början men det kommer göra dig gott. Den där smärtan som kan komma efter några repetitioner infinner sig inte när du har de här på! säger en glad testare.

De är betydligt mjukare än andra modeller som testpanelen använt, men de är ändå stabila och ger ett toppenbra stöd för handlederna. I jämförelse med wrist sleevesen ovan är de också betydligt mer stabila. Perfekt för de riktigt, riktigt tunga lyften.

SHOPPA HÄR: Vårt breda utbud av skydd

LÄS MER: Så ofta ska du träna för att bygga muskler