Test: Träningskläder för gravida Image

Test: Träningskläder för gravida

Bara för att du är gravid betyder det inte att du måste sluta träna – tvärtom! Att röra på sig under graviditeten är bra för både dig och bebisen. Vår havande testpanel har fått svettas i träningskläder från Blacc.

Alla graviditeter är olika, och alla kvinnor som väntar barn är olika. Men att träna och röra på dig – efter just dina förutsättningar –  är bra, det vet vi. Vår testpanel som går i väntans tider har fått prova olika träningsplagg från Blaccs kollektion Mama by Blacc, och så här tycker de. 

Mjuk t-shirt för lugn träning 

Comfy_tshirt.jpgTyp av plagg: T-shirt.

Modell: Comfy Mama T-shirt

Passar till: Lugnare träning som yoga och styrketräning utan hög puls, men även till vardags.

Det här var extra bra: Passformen! Sitter som en smäck över den växande magen. Finns dessutom i fem färger.

Sammanfattning: Det här är en perfekt basic t-shirt för gravida, som passar både till lättare träning, men även som loungewear. Materialet är en blandning av polyester och bomull, därför är den för vissa kanske inte optimal vid träning där du svettas extremt mycket, men den funkar fint till lugnare pass så som yoga. T-shirten sitter tight och har extra plats för magen i form av rynkat tyg som anpassar sig efter din kropps- och magform. Tröjan är ganska lång, vilket gör att den fortfarande kommer passa länge i takt med att magen växer. Den har dekorativa sömmar i sidorna och över ryggen, samt har en diskret Blacc-logga i nacken.

– Designen är mycket enkel och snygg och kan matchas till allt. Tyget är tunt, mjukt och lent – det finns ingenting att klaga på när det kommer till komforten. Super! säger en testare.

Funktionströja som värmer

Comfort_sweater.jpgTyp av plagg: Långärmad funktionströja.

Modell: Comfort Mama Sweater

Passar till: Löpning eller annan inomhusträning när du vill ha långärmat.

Det här var extra bra: De långa ärmarna med tumhål så att man kan värma händerna. 

Sammanfattning: Det här är en tunn, långärmad tröja i funktionsmaterial med en half-zip som gör att du lätt kan anpassa värmen. Något som testpanelen uppskattar är att ärmarna är långa och har tumhål. Det gör att du kan värma händerna vid utomhusträning utan att tvingas ha vantar. Modellen är även perfekt att använda som mellanlager under promenaderna. 

– Jag tycker att det är skönt att kunna dra upp dragkedjan på kragen så att jag inte har halsen bar när det är kallt utomhus, säger en i testpanelen. 

Även den här tröjan är lång i modellen, så den kan hänga med när magen växer mer under graviditeten. Tröjan har även diskreta reflexdetaljer så att du kan använda tröjan utomhus när det är mörkt. Dessutom är den riktigt snygg! 

Perfekt för svettiga pass

Active_tanktop.jpgTyp av plagg: Linne.

Modell: Active Mama Tank Top

Passar till: All typ av träning.

Det här var extra bra: Att linnet sitter så bra över ryggen. 

Sammanfattning: Det här är det perfekta baslinnet för dig som är gravid och tränar! Linnet sitter som en smäck runt mage och resten av överkroppen. Det sitter tight utan att vara för tight, och är långt vilket är bra för den växande magen. Linnet har brottarrygg och sitter enligt testarna väldigt skönt och ger full rörelsefrihet. 

– Hela passet satt det på plats, och kändes knappt av, säger en testare.

Dessutom torkar linnet snabbt efter ett svettigt pass. Testpanelen hyllar även att modellen är stilren med en enkel design som inte sticker ut, vilket gör att den passar alla underdelar. Ett grymt basplagg i träningsgarderoben. 

Underbara gravidtights

Mama_tights.jpgTyp av plagg: Tights.

Modell: Control Mama Tights

Passar till: All träning, kanske inte löpning eftersom det inte är så mycket kompression i tyget.

Det här var extra bra: Att tyget över magen är väl tilltaget. 

Sammanfattning: Testpanelen tränade i den lila varianten av de här fina tightsen, en färg som uppskattades av många. Även den hallonrosa färgen är så fin!

– Det är en unik lila färg, inte för skrikig och inte för mörk. Plommon, kanske man kan säga, säger en färgintresserad testare.

Tightsen går upp över magen och materialet är stretchigt så att tightsen kan följa med under nästan hela graviditeten när magen växer. Tightsen är lagom långa på en kort person, vilket gör att de blivande mammorna som har längre ben än genomsnittet får en 7/8-modell. Fukttransporten funkar bra, och tightsen sitter på plats under ett helt pass. Det är ingen kompression i tyget, så löpning kanske inte är den bästa aktiviteten för dessa tights. Annars tycker testpanelen att de funkar till det mesta.

– De är mjuka och sköna, funkar toppen att träna i! Inget som hasar ner eller stör, säger en annan testare.

Sköna, långa shorts som stöttar

Mama_shorts.jpgTyp av plagg: Shorts.

Modell: Run Mama Shorts

Passar till: All träning: gym, löpning, you name it.

Det här var extra bra: Att tyget går ned lite längre över låren. 

Sammanfattning: Så skönt med ett par lite längre shorts som går ned en bit på låren, påpekar testpanelen glatt. De är snygga och bekväma, fukttransporten är också optimal. Finns gott om plats för en växande mage. Enda minuset är att de kortare personerna i panelen tycker att det var lite mycket tyg baktill.

– Det hade alltså kunnat vara lika mycket tyg fram som det är nu, men mindre tyg i ryggen. Det knölar sig lite under skulderbladen, säger en kort testperson och tillägger:

– En person med längre överkropp skulle antagligen inte ha samma problem. 

Shortsen sitter på plats hela träningspasset – oavsett som du kör rodd, kettlebellswingar, push ups eller back squats. 

Byxorna du aldrig vill ta av dig

Mama_pants.jpgTyp av plagg: Långbyxor.

Modell: Enjoy Mama Pants

Passar till: Lugnare träning som yoga, eller hemma i soffan medan du väntar på din bebis. 

Det här var extra bra: Att de är så otroligt sköna, tyget är mjukt och lent! En riktig komfortdröm. 

Sammanfattning: De här byxorna är så sköna att testpanelen inte vill ta av sig dem! De är tunna, otroligt lena, mjuka och känns lätta på kroppen. 

– Det är riktigt bra betyg när man inte ens vill ta av sig dem! 

Benen har mudd längst ned och modellen passar mest till lugn träning eller som loungewear hemma. 

– För riktigt svettiga pass vill du antagligen ha ett par tightare byxor. Men de här är verkligen perfekta för det mesta när det kommer till lågintensiv träning. Jag kommer ha dem till min hemmaträning med fria vikter, yoga och till fredagsmyset. 

– Det är gott om plats för magen tack vare den breda linningen, det känns skönt. De ventilerar bra och är riktigt fina!

SHOPPA HÄR: Se alla våra mammakläder

LÄS MER: Kan jag träna magen som gravid?

LÄS MER: Träna efter förlossning, hur gör jag?