Test: Tre grymma gummistövlar för barn och juniorer Image

Test: Tre grymma gummistövlar för barn och juniorer

Djupa vattenpölar och lervälling att busa i brukar göra att barn gillar hösten. För alla föräldrar är det däremot inte lika roligt. Sportamores lilla testpanel har provat gummistövlar från Viking. Här är gummistövlarna som är bäst i test.

Om det första du tänker på när hösten närmar sig är vattenpölar och lera är du säkert en småbarnsförälder. Att hålla barnet torrt är en utmaning och att hålla gummistövlarna fräscha är en annan – men steg ett är att köpa stövlarna. Några tips på vägen kommer här.

Ska barn ha samma storlek i en gummistövel som i en vanlig sko?

– Ja, storleken ska inte spela någon roll. Vi brukar rekommendera mellan tio och femton millimeters spelrum framtill på vår och sommar-stövlar. På hösten säger vi istället femton till tjugo millimeter, så att tjocka strumpor får plats. Köp inte alldeles för stora gummistövlar bara för att de ska hålla länge. En stövel sitter inte lika tight om foten med tanke på att man inte kan justera den, så en för stor storlek blir lätt väldigt för stor, säger Johan Elvstrand på märket Viking.

Hur sköter jag om en gummistövel?

– Det bästa är att spola av gummistövlarna med ljummet vatten när de blivit leriga, men det är inte heller fel att putsa med silikon. Viking säljer en spray som är gjord för det. Den gör att smutsen lättare rinner av, plus att gummit håller längre.

Bör jag impregnera gummistövlar?

– Nej. Det behöver du inte göra om det är en riktig gummistövel. Den är vattentät. Att smörja med silikon hjälper mot smutsen, men det gör inget extra för vattentätheten.  

Kan jag tvätta gummistövlar i tvättmaskin?

– Ja, det går. Ha i så fall låg temperatur, inte över trettio grader och kör ett program för handtvätt eller ylle. Sen är tvätt i tvättmaskin mest för att fräscha upp insidan. Utsidan kan du bara torka av. Tänk på att det inte heller ska vara för hög värme när du sedan torkar gummistöveln i torkskåpet, för då spricker gummit. För att inte riskera det kan du i stället bara ta tidningspapper och stoppa ned. Det funkar utmärkt.

Så här tycker minipanelen om gummistövlarna från Viking:

Viking Drape Jolly Boots

Modell: Drape Baby Boots

Barn/juniorer: Ja/nej

Finns i färgerna: Gul, blå

Rekommenderat pris: 399 kronor.

Storlek: Gummistövlarna Drape Baby Boots är true to size och du kan med säkerhet köpa den storlek som ditt barn brukar ha i sina vardagsskor.

Bredd: Till sin bredd är de aningen bredare i jämförelse med en vanlig sko, men inte jämfört med andra gummistövlar.

Vikt: Tyvärr väger Drape Baby Boots en hel del, också i jämförelse med de andra modellerna i testet. Det är däremot inget som stör barnen nämnvärt mycket och hämmar inte på något vis varken bus eller lek.

Flexibilitet: En gummistövel är inte direkt världens smidigaste typ av sko, men trots det är just den här modellen från Viking relativt flexibel och får för den förtjänsten hela 7 poäng av vår lilla testpanel.

Skaft: Det här är en hög gummistövel, vilket är ett stort plus under alla riktigt regnruskiga dagar. Inte ens plask i de djupaste av vattenpölar är en utmaning!

Sammanfattning: Finns det något sötare än barn i gula gummistövlar under en regnig höstdag? Drape Baby Boots har ett gulligt droppmönster som tillsammans med den uppiggande färgen kan lyfta vilket humör som helst! Utöver det är de ordentligt tilltagna på höjden och har en extra grov sula. Inte en enda droppe kommer leta sig innanför den här söta fasaden, men den tjocka sulan gör som sagt att den här gummistöveln väger lite mer än andra. Trots det är den lilla testpanelen supernöjd. Kanske kan du komma att behöva gömma undan den här modellen för att den inte ska användas också i strålande solsken. 


Viking Jolly

Modell: Jolly

Barn/juniorer: Ja/ja

Finns i färgerna: Blå, gul, grön, rosa, orange

Rekommenderat pris: 449 kronor.

Storlek: Liksom ovan modell är gummistöveln Jolly true to size. Köp samma storlek som du normalt köper till ditt barn.

Bredd: Det här är en bred gummistövel som lämnar gott om utrymme för extra strumpor, men det finns också en viss risk för att ditt barn halkar omkring inuti om du inte köpt rätt storlek. Studera därför storleksguiden om du känner dig osäker!

Vikt: Till skillnad från Drape Baby Boots är gummistöveln Jolly inte alls särskilt tung. Det är en välkommen överraskning som möjliggör för ännu högre hopp i vattenpölarna.

Flexibilitet: Även den här modellen från Viking är väldigt flexibel och går att böja. Det är tacksamt när stövlarna ska stoppas in innanför galonbyxorna.

Skaft: Gummistöveln Jolly är lite lägre än Drape Baby Boots och kanske till och med lite lägre än vad gummistövlar generellt sett är.

Sammanfattning: Designen på den här stöveln andas retro – ja, i alla fall om man frågar föräldrarna. När Sportamores lilla testpanel får frågan konstateras bara att den är superfin. Modellen Jolly är en väldigt klassisk gummistövel som till sitt utseende är aningen mer rosa än vad den ser ut att vara på bilden. Till skillnad från sina kollegor från samma märke är den matt i sin finish, men det spelar så klart ingen som helst roll för vattentätheten. Liksom de båda andra modellerna i det här testet håller Jolly ditt barns fötter helt torra och under de riktigt kalla höstdagarna finns det spelrum för extra strumpor inuti. I övrigt är stövelns insida ett stort plus. Tyget är mjukt, bekvämt och snabbtorkande, vilket gör Jolly till en favorit i både minstingen och mammas ögon!


Ny SE viking Mira

Modell: Mira

Barn/juniorer: Nej/ja

Finns i färgerna: Svart, gul

Rekommenderat pris: 599 kronor.

Storlek: Gummistöveln Mira är aningen mindre i storlekarna, så du gör klokt i att antingen besöka märkets storleksguide eller beställa två storlekar för att testa hemma.

Bredd: I bredd är de liksom stöveln Jolly aningen bredare, men inte onormalt breda för att vara just gummistövlar.

Vikt: När det gäller att springa runt och busa är den här modellen helt perfekt. Mira väger lika lite som Jolly!

Flexibilitet: Tyvärr är den här stöveln däremot inte lika flexibel som de andra modellerna, men överdrivet stel är den inte heller. Att stoppa in stövlarna innanför galonbyxorna kan du åstadkomma utan svårigheter.

Skaft: Precis som Drape Baby Boots är Mira en väldigt hög modell som gör sig perfekt i de allra djupaste pölarna. Gummistövelns höjd gör också att galonbyxorna kan glida upp en ordentlig bit längs stövelns skaft, innan det faktiskt blir ett problem.

Sammanfattning: Den här stöveln har en betydligt mer ”vuxen” design och påminner en hel del om en vanlig damstövel. Förutom att skaftet är högre än vad det normalt är på en gummistövel för barn så är den också mer avsmalnad kring ankeln. Eftersom den påminner om en vuxenstövel så tycker vissa barn i den lilla testpanelen att stöveln är extra bra, kanske uppskattas detta av fler barn som gärna klär sig likadant som sin mamma. I övrigt är det bra grepp i Miras sula och liksom alla Vikings modeller är stöveln helt vattentät. Synd att det inte finns fler färger att välja bland, men å andra sidan känns den här gula färgen som ett ganska självklart val en trött höstdag! 

LÄS MER: Den ultimata guiden: Tänk såhär när du köperskaljacka till barnen

SHOPPA HÄR: Gummistövlar för barnen

SHOPPA HÄR: Allt för lek och bus i regnet