Test: Sport-bh:ar för löpning 2019 Image

Test: Sport-bh:ar för löpning 2019

Springer du vanligtvis i en sport-bh med lågt stöd kommer du att få en aha-upplevelse om du testar någon av de här modellerna. Vi har testat säsongens bästa sport-bh:ar för löpning! 

Det här testet är från 2019. Klicka här för att läsa vårt senaste test av sport-bh:ar med mycket stöd, för dig med stor byst!

I regel får du lägga lite mer pengar på en sport-bh med högt stöd i jämförelse med en med lågt stöd. Trots det kan det vara värt det. En bra sport-bh är A och O till i princip all träning med hög intensitet. Vår testpanel har sprungit i några av säsongens modeller. Så här tycker dem!

Test av: Adidas DRST PrimeKnit Lux

Adidas PrimeKnit LUx

Finns i färgen: svart/grå

Rekommenderat pris: 799 kronor.

Kupor & vaddering: Att det här är en kuplös modell kommer inte förvåna dig som redan vet vad Adidas PrimeKnit är. Liksom resten av kollektionen är bh:n sammanvävd av ett och samma material, utan vare sig sömmar eller byglar. Lux är aningen mindre vadderad än sina nedan konkurrenter, men utan att den upplevs som för tunn.

Omkrets & passform: Bh:n fästs med spänne baktill, men varken omfång eller axelband går att justera. Trots det är materialet så pass mjukt och följsamt att det spelar mindre roll. Bh:n sitter som en smäck med en omkrets som är true to size!

Komfort: Den här modellen är helt sömlös och tyget är på alla sätt och vis testets mest bekväma. Bättre än såhär blir det inte!

Design: Just den här modellen från Adidas är ganska stilren och enkel, men inte desto mindre snygg för det. Designen är simpel, men blir aldrig tråkig eftersom den räddas av gråa, diskreta detaljer.

Stöd: Trots att testpanelen älskar den här sport-bh:n så ger den bara ett mediumbra stöd. Kanske bör den inte matchas till träning med tvära vändningar eller start och stop. I övrigt duger den mer än väl till landsvägslöpning för dig med en liten till medelstor byst.

Justerbara band: Nej.

Sammanfattning: Först ut i testet är en av de två bh:ar som ingår i Adidas nya PrimeKnit-kollektion. När det gäller komfort finns absolut inget att anmärka på. Testpanelen imponerades direkt av materialet som var testets i särklass mjukaste och mest följsamma. Trots de genomgående positiva anmärkningarna måste testpanelen ändå delta ut ett litet minus för supporten, som bara funkar till medelintensiva träningsformer och lättare jogg. För tuffa intervaller och en större byst krävs mer stöd än så.  


Test av: Nike, Swoosh Surf toSports Bra

Nike Swoosh Surt to Sports Bra

Finns i färgen: svart/vit.

Rekommenderat pris: 319 kronor. 

Kupor & vaddering: Modellen har lite mer vaddering än vad en bh i löpargrenren normalt har, men utan att det extra materialet upplevs som barlast. Bh:n är också försedd med normalstora kupor som passar dig med medelstor byst.

Omkrets & passform: Passformen i den här modellen är näst intill perfekt, och att inläggen i kuporna går att ta ut vid behov gör bara det hela ännu bättre. Omkretsen är true to size och du kan köpa den storlek du brukar ha.

Komfort: Bh:n sitter utmärkt på! Ingenting varken skaver eller gör ont, och då axelbanden sitter nära halsen avlastas axlarna på ett uppskattat vis.

Design: Liksom Adidas variant av bh för löpning är också Nikes version mycket stilren och de båda modellerna påminner om varandra. Likt PrimeKnit Lux har Swoosh Surf to Sports Bra en brottarrygg som passar till linne samt en stilren framsida med endast några få (men fina) detaljer.

Stöd: Bh:ns kupor och extra vaddering håller allt på plats under såväl yoga, som gym- och löpträning. Mer finns inte att säga om den här modellen, den gör precis det den ska!

Justerbara band: Nej.

Sammanfattning: Tro det eller ej, men testpanelen har faktiskt svårt att komma med negativa anmärkningar när det gäller Nikes stilrena Swoosh Surf to Sports Bra. Förutom en snygg, om än lite enkel design så ger bh:n också ett näst intill perfekt stöd för bysten. Bara de som har väldigt stor byst i testpanelen föredrar en modell som ger ett ännu högre stöd. Det finns inga skavande partier eller irriterande sömmar att reta sig på och bh:n gör precis det som du förväntar av den när det gäller fukttransport och fräschhetskänsla.


Test av: Stay In Place, HighSupport Sports Bra B

Stay in Place

Finns i färgen: svart

Rekommenderat pris: 599 kronor. 

Kupor & vaddering: Det här är den bh i testet med klart mest vaddering. Föredrar du mer hellre än mindre är det hör modellen för dig! När det gäller kupor så är High Support Sports Bra väl tilltagen och passar bäst för dig med stor byst.

Omkrets & passform: Den här modellen har i stort sett helt perfekt passform i och med att både axelband och omkrets går att justera – det tackar testpanelen för! Trots det riskerar storleken att bli ett problem om du inte är aktsam i valet. Eftersom bh:n har stora kupor kan det vara bra att tillbringa lite extra tid i storleksguiden, som hjälper dig rätt.

Komfort: High Support Sports Bra har ett extra tight stycke mellan brösten där de båda byglarna möts och under första löprundan upplevde några i testpanelen att det skavde. Två eller tre rundor in försvann känslan och kom inte tillbaka.

Design: Designen är en av få punkter där Stay in Places modell inte riktigt imponerar. Bh:n är lite tråkig, konstaterar testpanelen, som hade velat se lite mer detaljrikedom.

Stöd: När de gäller stöd för bysten gör bh:n exakt det som den utger sig för att göra. Modellen har justerbara axelband, vaddering, kupor och byglar som tillsammans samverkar för att bysten verkligen ska ”stay in place”.

Justerbara band: Ja, både vid axlarna och runt bröstkorgen.

Sammanfattning: Det här är helt klart en modell som är skapad för kvinnor med stor byst. High Support Sports Bra har både vaddering och byglar likt en vanlig bh, och det ger effekt. Partiet mellan brösten går upp en bit, vilket möjliggör för ett högt stöd och ser till att sport-bh:n sitter där den ska när du springer. Trots det är det bästa med modellen att både omkrets och axelband går att justera efter tycke och smak. Minus? Den är lite tråkig. Testpanelen hade gärna sett något litet extra i form av antingen färger eller detaljer.


Test av: Nike, Impact Bra

Nike Impact Bra

Finns i färgen: svart

Rekommenderat pris: 479 kronor.

Kupor & vaddering: Trots att den här modellen från Nike inte är särskilt välvadderad undgår den med god marginal att ge en naken känsla. Impact Bra har inga kupor, men materialet är inte heller helt formlöst, utan följer bystens konturer med förstärkningar på utvalda ställen.

Omkrets & passform: Passformen är näst intill perfekt, förutsatt att du valt rätt storlek. Ligger du mellan två bör du välja den större. Bh:n är inte sydd i ett särskilt medgörligt material och riskerar att upplevas något tight om du chansar på en för liten.

Komfort: Impact Bra är den typ av bh som du inte märker av när du tränar. Den håller allt på plats utan att egentligen göra särskilt mycket väsen av sig. Inga sömmar skaver, inga tvättlappar irriterar.

Design: Det här är faktiskt testets mest färgglada modell, men låt dig inte luras av det. Det enda som skiljer Impact Bra från sina konkurrenter är en diskret grön rand som löper längs ryggraden. Testpanelen delar ut ett extra plus för detaljen, som är smakfull om än liten.

Stöd: Mycket bra stöd! Impact Bra funkar felfritt även till de mest högintensiva löppassen där du kan ta dig för allt från att köra snabba intervaller till tvära riktningsförändringar. Inga problem för dig med liten till medelstor byst!

Justerbara band: Nej.

Sammanfattning: Trots en väldigt stilren design är Impact Bra faktiskt testets mest färgglada. Bh: har dessutom brottarrygg och gör sig bra till linne. Utöver det är stödet utmärkt till dig med medelstor byst och trots att faktiska kupor saknas är tyget inte formlöst. Impact Bra lyckas med konsten att ge ett högt stöd utan att platta till brösten. Modellen har relativt lite vaddering i jämförelse med sina konkurrenter, men du behöver inte oroa dig för att oönskade konturer ska framträda – bh:ns material gör tillräckligt med motstånd. En perfekt modell för dig som vill ha ett högt stöd men inga formare kupor. 

 

Test av: Salming, Grit SupportSports Bra

Salming Grit Support

Finns i färgerna: svart och blå/rosa.

Rekommenderat pris: 599 kronor.

Kupor & vaddering: Liksom Nikes Impact Bra har modellen från Salming relativt lite vaddering, men inte heller här finns skäl till oro. Materialet är tunt, men ger inte en naken känsla. Grit Support Sports Bra har heller inga kupor, men helt formlös är den inte. I tyget finns förstärkningar som formas efter bysten.

Omkrets & passform: Salmings modell har spännen baktill som gör att omkretsen går att justera. Mycket uppskattat av samtliga i testpanelen!

Komfort: Trots justerbar omkrets känner sig testpanelen inte riktigt till freds med Salmings modell, vars axelband kan upplevas vara av det smalaste laget, speciellt för dig med tung byst. Det finns en risk för att banden skär in i huden på axlarna.

Design: Inte heller Grit Support Sports Bra överraskar när det gäller designen, som i alla avseenden är ganska stilren. Trots det är testpanelen positiv och vill dela ut ett extra plus för att bh:ns axelband går att kroka om till brottarrygg när du ska träna i brottarlinne.

Stöd: Salmingmodellen ger desvärre bara ett medelhögt stöd enligt testpanelen, som anser att mer hade kunnat krävas av en riktig löpar-bh. Till allt utom de riktigt högintensiva passen funkar den däremot mer än väl, då den sitter tight, utan att platta till.

Justerbara band: Ja, både i omkrets och vid axelbanden.

Sammanfattning: För dig med liten till medelstor byst sitter den här modellen perfekt. Bh:n är relativt lågt skuren, vilket smickrar bystens former och konturer. Du får ett medelhögt stöd som passar perfekt för dig som har en medelstor byst. Kräver du högre stöd än så bör du titta dig om efter en annan modell, i alla fall till de mest högintensiva träningspassen. Också när det gäller komforten önskar testpanelen lite mer. Axelbanden är av det smalaste laget och riskerar att skära in i axlarna på dig med tung byst. På plussidan finns det faktum att du kan variera mellan vanlig rygg och brottarrygg, vilket uppskattas. Det bästa med modellen är fukttransporten som håller dig torr hela passet igenom.


Test av: Abecita, Dynamic

Abecita Dynamic

Finns i färgen: vit

Rekommenderat pris: 599 kronor.

Kupor & vaddering: Även om bh:n har väldigt lite vaddering, undgår den att ge en naken känsla. Modellen kommer med kupor som också ger extra support, men delar av testpanelen noterar att de kanske är lite väl tilltagna.

Omkrets & passform: Abecita Dynamic har en normalstor omkrets som inte på något vis överraskar och du kan utan problem köpa den storlek du brukar ha.

Komfort: Bh:ns främsta egenskap är de supermjuka axelbanden som lyfter utan att skava. Du som har en tung byst kommer att uppskatta känslan av att banden inte skär in i huden på axlarna.

Design: Nja, det är väl inte direkt för designen du köper den här bh, men å andra sidan kanske det inte spelar någon roll? När komforten är så pass hög som den är i den här modellen är det svårt att inte charmas av dess fördelar.

Stöd: De vadderade axelbanden gör mycket för bh:ns helhetsbetyg när det kommer till stöd. Att banden är så mjuka möjliggör för att du utan problem kan dra åt bh:n lite extra.

Justerbara band: Ja, både vid axelband och omfång. Liksom bh:n från Salming går Abecitas version också att hyska om från vanliga axelband till brottarrygg.

Sammanfattning: De här är en riktigt skön sport-bh som också känns rejäl med sina breda och supermjuka axelband. Modellen har spänne baktill vilket gör att omkretsen går att justera i tre olika lägen. Risken med spännen är ofta att de kan skava, men i den här bh:n känns de inte av. När det gäller fukttransport kan Dynamic dessutom koras till testets vinnare. Mellan bröstet finns ett ventilationsparti som släpper igenom luft för att hålla dig torr och fräsch hela passet igenom. Det är faktiskt bara designen som testpanelen gärna hade velat se lite mer av, men trots det konstaterar vissa att Abecita Dynamic redan är en ny favorit i spåret!

SHOPPA HÄR: Vårt utbud av sport-bh:ar

LÄS MER: Löparnyheter från Blacc