Test: Så bra är Nike Air Zoom Pegasus 37 Image

Test: Så bra är Nike Air Zoom Pegasus 37

Nikes kanske bästa löparsko genom tiderna har lanserats i en ny upplaga. Så här tycker vår löparambassadör om nya Nike Air Zoom Pegasus 37 – mer dämpad än någonsin!

Elitlöparen, och vår löparambassadör, Charlotte Karlsson har sprungit i mängder av olika löparskor och har i skrivande stund ett femtiotal olika modeller hemma. Nu har turen kommit till att testa Nikes nya löparsko Air Zoom Pegasus 37, en av våra absolut populäraste modeller. Charlotte Karlsson har gett sig ut i spåret tillsammans med sin syster, löparen Elisabet Karlsson, för att se hur bra den nya skon egentligen är. Så här bra är Pegasus 37 – när vi frågar dem! 

SHOPPA NU: Nike Air Zoom Pegasus 37 för DAM och HERR.

Test: Nike, Pegasus 37

pegasus 37 testbild

Drop: 10 millimeter.

Vikt: 238 gram i dammodell och 255 gram för herrar.

Skons bästa egenskaper: Mångsidigheten, som gör att den passar både nybörjare och elit, intervaller och distanspass.

Det hade kunnat vara bättre: Hälkappan är aningen hård och behöver mjukas upp lite innan den sitter perfekt, tycker Elisabet Karlsson, medan systern upplever att den sitter bra redan från första början.

– Det är som en dröm för en löpare att snöra på sig Nike Pegasus 37. Jag känner direkt att det här är en sko som kommer användas flitigt, säger hon.

Mjuk och skön dämpning

Det finns många gemensamma nämnare för nya Pegasus och tidigare modeller. Designen är sig lik, så väl som känslan i löparskon. Men det finns också vissa uppdateringar. 

– Redan första turen är det som att jag svävar över asfalten. Skon ger skönt gensvar och det känns som att jag får ut mycket energi i steget, berättar Elisabet Karlsson.

Medan mellansulan i till exempel Pegasus 36 är tillverkad av gummi stoltserar Pegasus 37 med en sula av lättviktsskummet React (som finns i bland annat Nikes Epic React Infinity Run). Därtill har en dubbelt så tjock luftkudde placerats ut under framfoten.

– Skon smiter åt skönt längs hela foten, är flexibel och lagom mjuk samtidigt som den ger bra support. Dämpningen är också grym trots att den är väldigt lätt, tycker våra testare.

NORMAL I STORLEK MEN ANINGEN BRED

I övrigt är Pegasus 37 true to Nike i storlek (det vill säga lite mindre än vad andra varumärken är reds. anm.). Köp samma storlek du har i Nike Pegasus 36 eller andra skor från märket. 

– Jag har smala fötter och skon känns därför lite bred för mig. Det brukar innebära att den sitter perfekt för dig med normalbreda fötter och dessutom funkar för dig vars fötter är lite bredare än snittet, berättar Charlotte Karlsson.


Underlag, distanser och löpartyper

Många löparskor med mycket dämpning tenderar att kännas lite klumpiga och tunga, men det gäller inte Pegasus. Därtill är skon flexibel, vilket möjliggör för fotens naturliga rörelsemönster. 

– Jag vill säga att skon passar alla löpare under distansrundor upp till ett maraton. Det finns inget krav på framfotslöpning här, förklarar Charlotte Karlsson och hennes syster tillägger: 

– Fotvalvet och sulan har skön support för även mig med ett högt fotvalt och underlagsmässigt passar den garranterat för både asfalt och bana, men även lätt terräng. 

SHOPPA NU: NIKE AIR ZOOM PEGASUS 37 FÖR DAM OCH HERR.

Sammanfattning

Det som framför allt imponerar på våra testare är mångsidigheten hos löparskon, som gör den till ett bra val för både löpare och elit.

– Nike Pegasus 37 är verkligen en bra bassko att ha i träningsgarderoben, då den kan användas för många olika typer av träningspass och av de flesta löpare.

Sist men inte minst är det på sin plats att även kommentera designen (för visst shoppar man alltid lite med ögonen också?).

– Den ljusa färgen är snygg men inte så praktisk, konstaterar Elisabet Karlsson, medan systern är mer entusiastisk:

– Jag tycker att den är jättesnygg, både i färg och form! Det är helt klart en sko som kan konkurrera med mina sneakers till vardags.

SHOPPA HÄR: Alla nyheter från Nike

LÄS MER: Vilken löparsko från Nike är bäst?