Test! Så bra är Asics Gel-Kayano 27 Image

Test! Så bra är Asics Gel-Kayano 27

Asics populära, stabila löparsko har kommit i en ny upplaga. Vi har testat Gel-Kayano 27! 

Test av: Asics, Gel-Kayano 27 

Asics Gel-Kayano 27 finns för: 

Är klassad som: En stabil löparsko. 

Vikt: Herrskon väger 309 gram och damskon 244 gram. 

Drop: 10 millimeter på herrskon och 13 millimeter på damskon. 

Passar: Dig som pronerar och behöver en löparsko som ger extra stöd vid hålfot samt hjälper till att räta upp ditt löpsteg så att du kan undvika överpronation. 

För distanser: Omkring milen och uppåt. Asics är kända för sina långdistansskor och den här är en av de populäraste. 

Asics Gel-Kayano 27

TESTPANELEN TYCKER: 

Komfort och stabilitet: 

Full pott på komforten! Den här skon rätar upp din fot tack vare en upphöjd hålfot, samt ger stabilitet kring foten så att du inte överpronerar i ditt löpsteg.

– Jag tänkte att skon skulle vara klumpig för att kunna vara så stabil som den är, men inte då. Den är förvånansvärt nätt och lätt. Jag kan springa både intervaller och långa distanser utan att skon blir för klumpig för min del, säger en av de kvinnliga testarna.

Stabiliteten och dämpningen är de två stora plussen med skon. 

– Den här löparskon känns superstabil på foten. Stabiliteten tillsammans med dämpningen, som är extremt skön för knäna, är en vinnande kombination i löpspåret! 

Skillnaden mellan dam och herrmodellen: 

Den främsta skillnaden skorna emellan är att herrmodellen har ett drop på 10 millimeter medan dammodellen har 13 millimeters drop. Det gör att höjdskillnaden på sulan vid tårna jämfört med hälen är större på damskon. 

Underlag och typ av löppass: 

Gel-Kayano är en långdistanssko där den populära dämpningen i mellansulan verkligen får visa sin rätt. Den underlättar trötta fötter kilometer efter kilometer. 

– De gör sig helt klart bäst på asfalt och elljusspår vid längre distanser, jag skulle inte ha de vid intervallträning, säger en av de manliga testare medan vissa kvinnliga testare inte håller med: 

– Jag tycker att Kayano 27 är fullt rimlig att ha även vid intervallträning. Ju snabbare jag springer desto mer belastning sätter jag i löpsteget och fokuset på hur jag springer försvinner. Därför tycker jag att det är viktigt att jag som pronerar springer i en bra och trygg sko, även vid snabba intervaller. Asics-skon är dessutom nättare än man tror. 

Minus med skon: 

Vissa testare tycker att det är lite svårt att få skorna tight kring ankeln. De sitter som en smäck ovanpå foten men är lite för rymlig kring ankeln. 

– Jag tog hjälp av Lofsans knyttips och tycker att det löste problemet något. Min ena fot glappar lite men det är inget som jag stör mig på när jag väl kommit igång med löppasset, säger en testare. 

LÄS MER: Video: Så knyter du löparskorna för att undvika glapp 

Bland den manliga testpanelen är det designen som får minuspoäng. 

– Designen är okej, men lite för sportig för en snubbe som mig! säger en av killarna. 

Jämfört med Asics GT-2000: 

Den nya Gel-Kayano 27 har en mer robust ovandel än vad GT-2000 har, vilket uppskattas av testpanelen. Vissa testare sprang sönder ovandelen på GT-2000 under en väldigt kort tid. Materialet hos Kayano upplevs mer slitstarkt. 

– Materialet är lite grövre och skon är mer stabil generellt. Det känns som att både ovandel och dämpning är mer hållbar än andra Asics-skor, säger en testare. 

Jämfört med andra dämpade löparskor: 

– Jag har tidigare sprungit i Solar Boost från Adidas och känner igen mycket i den här Asics-skon. Du får samma tighta känsla på foten och jag tycker att dämpningarna påminner om varandra. Däremot är Asics modell snäppet mer dämpad. Även den stabila känslan är högre i Gel-Kayano 27, säger en testare och en annan fyller i: 

– Den här skon är lite tyngre och klumpigare än min Hoka One One-sko, men dämpningen och stabiliteten är desto bättre! 

SHOPPA HÄR: Löparskor från Asics

LÄS MER: Elitlöparen svarar: De vanligaste frågorna om löpning