Test: Löparskor med mycket dämpning Image

Test: Løsepengeprodukter med svært lav belastning

Dämpade löparskor är A och O till distanspass på asfalt och andra hårda underlag, för att du ska få en så skonsam fotografering som möjligt. Her er de beste løsningene for dammer som er best i test!

Om du sprungit mycket på asfalt vet du säkert hur det kan kännas efter ett par kilometer. Plötsligt tröttnar både menisker och fotleder, och då kan löpningen bli direkt smärtsam. Det du behöver då är ett par löparskor med mycket dämpning. Her testar vi säsongens bästa löparskor för damer, för dig som springer mycket på asfalt.

SHOPPA HÄR: Löparskor för dam

Löparskor med mycket dämpning

Dam - Nike Joyride Dual Run.jpg

Test: Nike, Joyride Dual Run

Passar till: Återhämtningspass på medellånga distanser, för dig med lätt pronation.

Det beste med skon: Dämpningen under hälen - som perfekt for hälisättaren!

Sammanfattning: Det er veldig vanlig blant både duktiga löpare och motionärer att ha ett löpsteg där det första som när marken är din häl. Om du kjenner igjen deg i beskrivelsen er Joyride rett val for at du skal kunne njuta av din löpning.

Inuti sulan, under hälen, finns nämligen en lite luftkudde. Den er fylt med små, små kulor av TPU-plast. De små kulorna rör sig fritt i kudden, och anpassar sig efter just ditt steg. Det medfører at du kan lande tvärt på hälen, utan att det känns hela vägen upp i benet, eftersom dämpningen är väldigt mjuk.

- Ska jag säga något negativt så är det att jag inte känner mig så snabb i de här skorna, säger en testare.

De mjuka kulorna dämpar optimalt, men de ger inte lika bra respons i frånskjutet som sulan i Clifton 7 gör. I övrigt är den här löparskon från Nike true to Nike-size. Det betyr at du kan kjøpe samme størrelse som du har i övriga Nike-skor, men sammenligner du med andre varemerker er den liten. Prøv å gå opp en størrelse fra den du har i Adidas og Hoka One One.

- Jag testade att springa med Joyride både utomhus och inomhus på löpband, och tycker att de är tillräckligt smidiga för båda sorters löpning, avslutar en i testpanelen.

Bonus: Her finnes noe som passer alle - Joyride finnes nemlig i mange flere farger!

Dam - Hoka One One - Clifton 7.jpg

Test: Hoka One One One, Clifton 7

Passar till: Medellånga till långa distanser för den neutrala löparen.

Det beste med skon: Hur lite den väger, trots att det här är en löparsko med mycket dämpning.

Sammanfattning: Många väldämpade löparskor kan bli ganska tunga, men inte Clifton 7. Mellansulan er av lettviktig EVA-skum som gjør at den knapt føles på foten. Sammenlignet med Clifton 6 har Clifton 7 fått en ny ovandel som andas bedre, samt en ny hälkappa. I övrigt påminner modellerna mycket om varandra.

- Jag har blivit beroende av den här skon. Trots att den har mycket dämpning känns den både lätt och framförallt smidig. Det ser inte ut som en maratonsko, men jag hade absolut kunnat ha den på tävling, säger en testare.

Clifton 7 er true to size, så kjøp den størrelsen som du pleier å ha. Däremot är den aningen smal. Innersulan är platt så det finns gott om plats vid hålfoten, vilket passar dig som vill lägga i en iläggssula med pronationsstöd.

- Det her er ikke den mykeste Hoka-skon, Bondi har snäppet mer dämpning i mellansulan. Trots det studsar du verkligen fram i löpspåret med de här skorna på fötterna!

Når du springer kan du regne med at du belastar fötter og leder med ungefär fyra gånger din egen kroppsvikt. Landar du då rakt på hälen kan det bli ganska smärtsamt, men det slipper du i Clifton 7 som tar emot dig i steget. Sammanfattningsvis är det här en lättviktssko med maximal dämpning som gör att det känns mjukt att springa på asfalt.

Dam - Nike Renew Run.jpg

Test: Nike, Renew Run

Passar till: Korta till medellånga sträckor på asfalt, för dig med neutralt löpsteg.

Det beste med skorna: At de har skön dämpning samt är oväntat stabila för att vara neutrala löparskor.

Sammanfattning: Det her er det første løftet i testet som panelet korar til "skitsnygg", men du får derimot ha litt tålamod med de her løparskorna, tycker testarna.

- Första känslan när jag tagit på mig skorna är att de känns aningen stela och lite klumpiga, men efter ett tag blev de riktigt sköna, säger en testare!

Efter den lite obekväma invänjningsperioden blir den här löparskorna hur sköna som helst. Till och med de testare som drar omkring på små förslitningsskador litar fullt ut på dämpningen i Nike Renew Run.

- Jag har tidigare haft problem med benhinnorna, speciellt på asfalt, men jag känner inte av det i de här löparskorna!

I övrigt får skorna bra betyg för ventilationen, vilket är perfekt under tidig höst. Sist men ikke minst vil testpanelen uppmärksamma oss på at skorna är prisvärda för att vara av så hög kvalitet och finns det något vi gillar så är det att göra ett klipp!

Bonus: Her finner du den her ekstremt snygga skon i fler färger!

Dam - adidas UltraBOOST 20.jpg

Test: Adidas, Ultraboost 20

Passar till: Medellange til lange distanser, for deg med nøytralt löpsteg.

Det beste med skorna: Ett enda ord: Dämpningen!

Sammanfattning: Kan det här vara sortimentets mest hyllade löparsko? Ultraboost er minst like populær å ha som sneaker som den er å springa i, men inför denna senaste upplaga har skon försetts med en styvare ovandel. Det gjør den än bättre för löpning, trots att man inte tummat på komforten.

- Hemma hos meg står det alltid minst ett par Ultraboost på hallmatan. Nöter jag ut dem köper jag direkt nya, berättar en testare.

Det er framförallt dämpningen som gör testpanelens hysteri kring Ultraboost jämförbar med Justin Bieber-hysterin i början av 2010-talet, men fördelarna med skon slutar trots det inte där. Ovandelen er också hur skön som helst, och har en strumpliknande passform.

- Jag behöver knappt knyta dem. De sitter så bra kring min fot, säger en testare.

Testpanelet får anstränga sig för att komma med negativa anmärkningar, men lyckas ändå klämma ur sig att Ultraboost möjligen är lite för mjuk, precis som Nike Joyride. Det dämpar snabbhetskänslan något, men inte tillräckligt för att det skyhöga helhetsbetyget ska dras ned.

Bonus: Ultraboost finnes også i mengder av andre farger!

Dam - New Balance - W1080K10.jpg

Test: New Balance, W1080K10

Passar till: Asfalt, löparbana, grus och skogsvägar. Skon er dock inte så bra kompis med blöta väderprognoser, så vill du ha en sko för de ruggigaste höstdagarna är det bättre att välja en annan.

Det beste med skon: Energiåtergivningen som er helt magisk!

Sammanfattning: Vill du ha en sko som gjør at du springer den der ekstra kilometern, der du annars hade valt att ge upp? Da er dette skon du vil ha på fotterna.

- Men hva kan det her være! Stötdämpningen känns fantastisk och sulans form gör att du får ett grymt framåtdrivande steg när du springer, vilket gör att löpningen känns lätt, säger en testare och en annan fyller i:

- Om det er noe som utmärker skon så tycker jag absolut att det är sulan och stötdämpningen. Skon är framtagen för att funka för alla distanser, såväl korta som långa, och det tycker jag att den klarar av utan problem. Löpningen blir faktiskt mycket roligare i den här skon, så är du en person som bråkar lite med motivationen eller som kämpar med att hitta glädjen i att springa - testa denna sko!

W1080K10 er liten i størrelse så gå opp en halv til en hel størrelse. Passformen er veldig tight tack vare den strumpliknande, stickade ovandelen som sluter om foten.

- Til tross for at ovandelen er myk og følger dine rörelser er den ikke så pass myk at den släpper. Etter flere rundor sitter sitter skon fortfarande väldigt tight på foten.

Hälen är förstärkt med extra vaddering, som gör att foten hålls på plats och håller passformen utan att glappa. Sulan upplevs som rejäl, men i sin helhet är skon väldigt lätt.

- Skon ska ju vara något av ett flaggskepp för New Balance när det kommer till stötdämpning och komfort, och jag måste säga att den verkligen lever upp till förväntningarna.

SHOPPA HÄR: Alla våra löparskor

LÄS MER: Bästa löparskorna för dig som springer på mycket asfalt