Test: Hypade Nike Metcon 5 lever upp till förväntningarna Image

Test: Hypade Nike Metcon 5 lever upp till förväntningarna

Nike är tillbaka med en uppdatering av älskade träningsskon Metcon. Metcon 5 är Nikes mest mångsidiga och tåliga sko för X-fit hittills, som gjord för dig som älskar högintensiv träning.

Metcon 5 test grafikMärke: Nike

Modell: Metcon 5

Rekommenderat pris: 
1 395 kronor

Omdöme:
 Den mångsidiga träningsskon för dig som älskar högintensiv träning. 

Testpanelen säger:

Metcon 5 är Nikes populäraste X-fitsko och mängder med atleter väntar med spänning på de nya uppdatering. Vår stora testpanel, innehållandes män och kvinnor, pekar ut passformen och det faktum att skon är väldigt lätt som det första de lägger märke till. 

– Passformen är exemplarisk. Skon sitter perfekt på foten och den är lätt i vikten, säger en testare.

Vid en första användning känns skon aningen stel, säger ett par av testarna. Men redan under samma träningspass upplever de att skon mjuknar. Just kombinationen av stabilitet och flexibilitet är något som märks.

– Skon känns väldigt stabil vid lyft. Fotleder som annars kan kännas vobbliga blir stadigare, säger en testare och en annan håller med: 

– Till en början är skon lite stel, men du behöver bara värma upp den lite. Första passet känner man sig nästan lite plattfotad, då skon verkligen upplevs som mer stabil än sin föregångare. Den blir mer och mer följsam efter varje användning. Jag tycker att skon verkligen får ut sin rätt när jag kör lyft i den, eller när jag verkligen vill ha stabilitet under fötterna. 

En av nyheterna med Metcon 5 är inläggen Hyperlift Inserts, halva sulor som läggs vid hälen för ett högre drop och mer rörlighet vid till exempel squats. Det gör att skon förvandlas från trainingsko till lyftarsko. Dropet går från 4 till 8 millimeter för män, och 4 till 6 millimeter för kvinnor. 

– Skons hälkappa är kort baktill. När man lägger i extrasulan under hälen kommer foten högre upp i skon. Det känns lite ovant men är inget som förstör träningsupplevelsen, säger en testare, och en annan fyller i:

– Det ger en känsla av att hälen ska glida upp ur skon. Men det visar sig snabbt att det bara är något jag tror ska hända, men aldrig inträffar. Skon sitter precis lika skönt om foten och hälen åker ingenstans. Hälen har ordentlig vaddering och är jätteskön. 

För att sätta den nya träningsskon på prov har testpanelen kört mängder med olika träningsövningar som är vanliga inom X-fit, så som burpees, wall climbs och clean & jerks. 

– Innersulan känns stabil i sig, passformen gör att foten hålls på plats och sulans häl är formad så att den ger en bredare grund att stå på. Det gör att skon verkligen ger dig stabilitet och trygghet när du gör dina lyft, wall balls, box jumps eller liknande. Samtidigt som skon känns otroligt stabil så upplever jag också att den är flexibel när du tränat i den ett par gånger, så korta löpsträckor är heller inget problem. 

Något som flera testare märker är att sulans spets vid tån upplevs lite hal när du gör burpees. Skon glider lite för snabbt längs med golvet då och då. Det märkts dock inte vid andra övningar som till exempel wall climbs, då andra testare tycker att skon får ordentligt fäste mot väggen. 
Samtliga testare hyllar däremot designen, som de tycker är stilren, unik och proffsig. 

– Ett stort plus för designen, det är verkligen en stilren och snygg sko som gör att man känner sig extra snygg i boxen, säger en testare och en annan lägger till:

– Dessutom är det coolt med grafiska detaljen på skons häl samt att den nya plösen har den lite större Metcon-loggan på sig. Det finns inget jag inte gillar med skon!

SHOPPA HÄR: Nya Metcon 5

LÄS MER: Så lyfter du säkert utan att skada ryggen