Test av Salomon Speedcross 5 Image

Test av Salomon Speedcross 5

Salomon Speedcross 5 er mjukare, stabilare och har bättre grepp än sin föregångare. Dessuten har den en så fin design at testpanelet vil bære trailskon også til hverdags.

Salomon Speedcross er en riktig storsäljare som älskas av många. Nå har Salomon lansert en ny versjon av sin populære trailsko, Speedcross 5. Selv om sjelen er forskjellig fra de eldre versjonene har modellen blitt oppdatert, noe som har gitt oss et testpanel i høst. Häng med på deras djupdykning (eller scrolla direkt ned till sammanfattningen om du har bråttom)!

Test av: Salomon Speedcross 5

Salomon Speedcross 5

Damskon finnes i färgerna: Blå, svart och lila/orange.

Herrskon finns i färgerna: Rød, svart, blå og grønn.

Användning: Passar både träning och tävling.

Terräng: Lerig og myk i første hånd, men egentlig all teknisk skog. Passar inte på asfalt.

Vekt: 330 gram.

Størrelse: Gå gjerne opp 2/3 i størrelse mot hva du har i sneakers. Storlekarna är jämförbara med Nike och Adidas, så om du har ett par löparskor från Adidas eller Nike hemma så kan du ta samma storlek i Speedcross 5. (Tips! Titta på hva du har for størrelse i UK i stedet for EU, det kan gjøre det enklere å finne rett)

Sammanfattning: Mångsidig, stabil och dämpad trailsko som passar alla underlag och sträckor. Riktigt prisvärd och dessutom snygg.

Testpanelets utlåtande:

Generelt

Testpanelen tycker att det här är en riktigt bra terrängsko som passar bra för både långa och korta rundor i skogen, eller ute på hala klippor i skärgården där du behöver extra grepp. Den står emot rötter, stenar och gegga, men gör sig inte lika bra på asfalt.

- Likt de fleste trailskor trivs Speedcross 5 ganske dåligt när du springer på ren asfalt. Skorna nästan ber en att springa nere i diket i stället för på trottoaren. En kilometer på asfalt på vei til skogen er helt okej ändå, vilket får ses som ett gott betyg för en trailsko, säger en av killarna i testpanelen.

Skon er riktigt slittålig och klarar av att få stryk och verkligen användas. Faktum er at den er utmärkt även som promenadskor om du har hund och gillar att gå i skogen, för den står emot väder och underlag på ett annat sätt än vanliga sneakers.

- Jeg opplever 5:an som en ganske rejäl uppdatering från Speedcross 3 och 4, även om den är trogen samma grundkoncept som en stabil, dämpad och mångsidig trailsko. Främsta styrkan är att den gör sig bra i alla säsonger med grymt grepp på alla underlag, som snö, slask, blöt sten, gräs, grus, lera och så vidare, säger en kvinnlig testare.

Passform

Grundpassformen är densamma som tidigare, men något förfinad. I den her skon får du en mer följsam, stretchig och mjuk känsla än i de tidigare varianterna av Speedcross. Vel på foten kjenner du igjen deg selv om utseendet skiller den her mot tidligere. Testpanelet bemerker at Salomon har slanket ned modellen, noe som gjør at skon føles lettere i allmänhet och vandringskänga-feelingen vissa hade med 4:an är borta.

- Storleksmässigt upplever jag som har ganska små och smala fötter att den är true to size. Jag vet att många andra kan uppleva modellen som smal, så har du lite bredare fötter bör du nog gå upp en storlek, säger en av tjejerna i testpanelen.

- Passformen er lignende tidigare modeller, fortfarande något lite så gå gärna upp en storlek. Möjligen lite mer plats i tåboxen i den här än i föregångaren, vilket säkert välkomnas av de med lite bredare fötter, säger en av de manliga testarna.

Löpkänsla

Akkurat som tidligere modeller i serien har skon ganska hög drop med sina 10 millimeter, så den kvalificerar sig knappast som en minimalistisk trailsko. Med det sagt tycker testpanelen fortfarande att du får skön markkontakt och löpkänsla.

- Jeg har sprungit trail i noen år nå, testet mange modeller gjennom Sportamores testpanel og jeg liker virkelig Salomons modeller som jeg nå har testet en del forskjellige av. Speedcross 5 er absolutt en av mine favoritter siden den har veldig bra fäste og likevel føles fleksibel og följsam. Den ger bra känsla i löpningen och samtidigt bra grepp. Jeg tror at den her skon skulle passa även dig som inte är en så van löpare men som vill testa trail, säger en av kvinnorna i testpanelen.

När du tittar på skon ser du att häldelen ser rejälare ut än tidigare versioner, men skon väger inte mer för det. Man märker att Salomon har jobbat för att göra skon stabilare.

- 5:an har ännu mer dämpning i framfoten tycker jag, så den passar bättre för längre och hårdare stigar. Det betyder inte att den är så pass mjuk att den är bra för varierande underlag när du springer både på asfalt och i skogen, utan den är specialutformad för skogslöpare, säger en av killarna i panelen.

Grepp

Greppet er ännu bättre än på föregångaren, man märker att Salomon har jobbat med med sulan. Det har alltid varit bra grepp på Speedcross, men den här gummiblandningen är ännu vassare än tidigare.

- Skons grepp är oklanderligt bra när du kommer ut på det ojämna underlaget. Tittar du under skon och jämför med 4:an så ser det ut som at Salomon ökat på dubbarnas längd en aning. Det gör att denna modell fullständigt äger fuktigt gräs, lerig skog, ojämnt grus och andra OCR-typiska underlag, säger en av killarna i testpanelen.

Bare greppet er förstås något av det allra viktigaste för en trailsko. Til tross for at ovandelen er mer dynamisk enn tidligere er det likevel en ganska stel sko om man jämför med många andra och du känner hur foten är inkapslad och stabil, det i kombination med det fina greppet gör att du kan lita på skon när du är ute och springer.

Utseende

Utseendemässigt är skon mer enfärgad, ton i ton och mer solid i sitt uttryck än föregångaren. Allt ser integrerat ut, utan fula sömmar och annat som sticker ut. Trenden generelt på skor vår 2019 er at sulan står i sentrum, og i den her skon er det både en stabilitetsfunksjon og en snygg utseende-feature.

- I egenskap av å kjøre en del OCR-lopp, träna ute i terrängen samt at jeg tidigare testat Speedcross 4 såg jag med spänning fram emot Salomons senaste tillskott. Redan når jeg åpnet kartongen slogs jeg av den fräcka designen. Den skiller seg kraftig mot den svartgrå Speedcross 4 jeg har hjemme, som jeg opplevde som väldigt sansad och tillbakadragen och som mer påminde om en vandringskänga än en stöddig OCR-sko. Denne modellen har helt vänt på spelreglerna. Jag känner mig stöddig på gränsen till mallig när jag snörar på mig denna ljusblåa modell. De påminner faktiskt om en tuff fotbollssko och jag tänker att om Zlatan skulle vara med i Tough Viking, så skulle han bära dessa, säger en av killarna i testpanelen.

Trailskor er ikke kjent som den snyggaste skogarianten, men nå har produsentene forstått at det går å gjøre en sko som både er superfunksjonell og snygg.

- Designmässigt så är den snygg för att vara en trailsko. De monokroma färgskalorna, som helrött eller helsvart, ger ett fint intryck. Jeg kommer til å bære dem også når jeg ikke er ute i skogen, sier en av kvinnene i testpanelet.

Snorking

Noen personer ryggar tilbake litt når de ser en hurtigsnøring, men systemet Quicklace som finnes på Speedcross er underbar!

- Snörnngen är grym, älskar att det tar två sekunder att ta på och sedan sitter de som en smäck på foten. Snabbsnörning är också superbra när du är kall om fingrarna men vill justera snörningen utan att stanna upp för länge - bara att dra åt, säger en av kvinnorna i testpanelen.

Når du drar til snabbsnörningen så får du en perfekt passform etter din fot eftersom de kramar åt hela foten. Det føles nesten som at foten blir fastflätad, vilket ger en stabil känsla.

- Snøringen er ypperligt konstruerad med den återkommande fiffiga fickan där du enkelt gömmer snörningen. Du kan stoppe i snørena i plösen så att de inte hänger och stör. Snabbsnörningen är superenkel att använda, det är omöjligt att göra fel, säger en man i testpanelen.

Sammanfattning

Skon er en fulltreffer og et gitt kjøp om du er på jakt etter en sti med utmerkede egenskaper. Speedcross 5 er verdt en hel del penger. Vil du ut og springa i skogen er det her riktig kjøp for nesten alle.

- Hvis du spesifikt er ute etter en avskalad lettvektssko, som kanskje egner seg bedre for OCR-loggere som liker kryssfinerhinderbaner, kan det finnes bedre alternativer for deg, tipsar en kille i testpanelet.

Akkurat som Speedcross 4 er det i stort sett en veldig bra trailsko, de er like på mange måter men femman har enda bedre grepp og stabilitet. Du kan springa obehindrat på vått og lerigt underlag utan att behöva oroa dig för att fötterna ska glida iväg, vilket ger fantastisk frihetskänsla.

- Lämna stan, stick ut i skogen, spring och njut! säger en tjej i testpanelen.

SHOPPA HÄR: Vårt stora utbud av Salomon Speedcross

LÄS MER: Så her kan du styla dina Speedcross 5