Ta yogan till nästa nivå – prova acroyoga! Image

Ta yogan til neste nivå - prova akroyoga!

Vil du lære deg å flyga, känna harmoni och gemenskap samtidigt som du tränar styrka och balans? Da er akroyoga noe for deg.

Akrogyoga er den grenen på det store yogaträdet som stikker ut mest i egen retning. I akroyoga samarbeider du med andre for å oppnå felles balanse, styrke og smidighet, i stedet for vanligvis en helthetlig person. Utövarna strävar tillsammans mot att känna närvaro och tillit och dessutom finns inslag av thaimassage. Det er med andre ord en innholdsrik og variert form for yoga.

- I andre yogaformer arbeider du mye selv, i akroyogan i par eller som en trio. Det gjør det roligere og mer lekfullt. Att använda varandras styrkor och tillsammans hjälpas åt är det många som fastnar för, säger Tobias Strollo som är en av grundarna till Acroyoga Stockholm.

Akkurat som navnet antyder er akrobatikk et viktig element i akroyoga. Akrobatiken utövas genom en så kallad partnerflygning där en person är "flygare" och den andra "bas". "Flygaren" har med hjelp av "basen" ingen kontakt med marken og kan fri i luften utnytte gravitasjonen og inta ulike yogaposisjoner.

- Det er ikke så avansert som det ser ut. Den laveste tröskeln för att utöva acroyoga är låg. Många som kommer första gången tänker "Oh my god, hur ska jag klara det där?" men en timme senare har de gjort sin första flygning, säger Tobias Strollo.

Mange har fått upp ögonen för akroyogan under de drygt tio år den utövats i Sverige, och fler kommer för varje år.

- Det er jätteroligt att se alla som kommer och vill prova akroyoga, de flesta har ingen yogabakgrund utan är nyfikna och vill röra på sig. I våre klasser er det nesten alltid like mange dødsfall blant jenter og eldre som varierer fra 16-65 år, sier Tobias Strollo.

Det vanligste er at deltakerne selv kommer til å passe og siden samarbeide med mennesker de ikke kjenner siden tidligere, men også kompisar og par kommer for å trene.

- Kommunikasjon er viktig i akroyoga. At man snakker med hverandre og lærer seg å forstå andre mennesker. Akroyogaklassene er alltid veldig inkluderende, vi tar hånd om hverandre og er generøse og hyggelige. Det finns ingen gradering i akroyoga, inget svart bälte, alla är lika viktiga, säger Tobias Strollo.

acroyogaTo deltagere utför en terapeutisk position. Foto: Acroyoga Stockholm.

Det finns två olika former av flygningar i akroyoga, en terapeutisk och en akrobatisk. Vissa klasser säskiljer på de två, i andra blandas de.

- En terapeutisk flygning är lugnare och syftar mer till att slappna av, då kan man stanna i sin position i flera minuter för att sträcka ut kroppen. Det er i samband med det som utövarna också kan ge varandra massage efter allt fysiskt arbete, säger Tobias Strollo och fortsätter:

- Når det står akrobatiska flygningar på schemat är det lite högre tempo i, då händer det mer. Ju skickligare du blir desto mer handlar det då om att ta sig från en position direkt till en annan. Då finns det inte samma värde i att stanna så länge i samma position, säger Tobias Strollo.

Liten ordliste

Flygare: Personer som løfter seg opp fra marken og intar ulike posisjoner i luften.

Bas: Ligger ner, oftast med båda skuldrorna i marken så att både armar och ben kan hjälpa till att hålla upp flygaren.

Betraktare: Er den som overvåar utövningen och kan hjälpa till om flygaren behöver hjälp. Kan också delta som en andra flygare.

Acroyoga Montreal: Etablerades 1999 och har inslag av akrobatik, yoga och dans.

Acroyoga Inc: Etablerades i Kalifornien 2006 och är den andra skolan av akroyogan, har inslag av akrobatik, yoga och thaimassage.