Cykelshortsen som är bäst i test Image

Cykelshortsen som är bäst i test

Det gäller att skydda gumpen när du tillbringar många timmar på sadeln. Vi har testat säsongens cykelshorts, så att du kan hitta rätt modell för just dig!

Cykelbyxor är utan tvekan det skönaste valet för tvåhjuliga äventyr. Genom att kombinera en god andningsförmåga med en skyddande vaddering och slimmad passform får du både bättre bekvämlighet och en snabbare känsla. De är lika självklara för tävlingscyklisten som för cykelpendlaren och spinningfantasten.

SHOPPA HÄR: Cykelbyxor för både honom och henne

Vår testpanel har testat fyra herr- respektive dammodeller med sittkudde som motverkar skavsår. Samtliga modeller har fastsydda hängslen och är så kallade bib-shorts, vilket står för “built in braces”. En fördel med integrerade hängslen är att byxorna sitter fast bättre och att du slipper en resår i midjan. Men tänk på att bib-shorts ska bäras närmast kroppen, utan underkläder, för bästa passform.

Scrolla ned för att läsa testpanelens åsikter om de olika cykelshortsen.

Cykelshorts för honom (scrolla ned för dammodellerna)

Craft Monument Bib ShortsSE_CRAFT_HERR.jpg

Märke: Craft

Modell: Monument Bib Shorts

Rekommenderat pris: 1 295 kronor

Komfort: Stoppningen är medeltjock och åt det mjukare hållet vilket ger en god stötdämpning, men det kanske inte riktigt håller för dåligt underlag eller väldigt långa distanser. Det enda negativa komfortmässigt är att axelremmarna är något smala och kan skruva ihop sig.

Passform: Storleken är suverän, tätt åtsittande men inte “race-tight”. Du får rejäla greppytor i benslutet som håller allt på plats utan att kännas åtstramande.

Design: Snygg diskret design som enkelt går att matcha med de flesta cykeltröjor i garderoben. Ger ett mycket stilrent intryck.

Sammanfattning: Ett par supersköna bib-shorts med lagom mycket padding för dig som vill ha en slimmad passform utan den där ålskinsstighta känslan. Även om shortsen är relativt vindtäta är de svala nog för de flesta sommardagar. De här klassikerna rekommenderas särskilt för landsväg och distanscykling, men funkar i de flesta lägen.

HÄR hittar du Craft Monument Bib Shorts. 

Poc Essential Road Bib ShortsSE_POC_HERR.jpg

Märke: Poc

Modell: Essential Road Bib Shorts

Rekommenderat pris: 1 495 kronor

Komfort: Supersköna byxor som sitter åt utan att strama. De känns verkligen som en del av kroppen. Det gick till och med att få massage direkt utanpå byxorna efter ett cykellopp!

Passform: Eftersom de sitter som gjutna finns det inget att orda om gällande passformen – den är suverän! Hängslena sitter bra och byxorna går upp en del på ryggen vilket känns skönt. Framtill är de tillräckligt låga för att uträtta enklare behov utan att trassla av sig tröja och hängslen.

Design: Klassisk bib-modell med svarta shorts och vita hängslen utan konstigheter. En helsvart design hade höjt designbetyget några snäpp.  

Sammanfattning: Det otroligt följsamma materialet gör att byxorna känns som ett med kroppen, de sitter på plats under alla pass. Verkligen en grym komfort och passform som gör det härligt att cykla. Paddingen är lite tunnare än vad delar av testpanelen är vana vid men den fyllde sin funktion och fungerade bra. Ett tips är att klippa bort lappen med tvättråd innan första passet, annars kliar den en hel del.

HÄR kan du spana in Poc Essential Road Bib Shorts.

Craft Rise Bib ShortsSE_CRAFT_HERR_RISE.jpg

Märke: Craft

Modell: Rise Bib Shorts

Rekommenderat pris: 699 kronor

Komfort: Bekväma utan att imponera, men mer än godkända! Paddingen skyddar bra och känns skön både för dig som sitter framåtlutad och mer upprätt. 

Passform: Normala i storlek mot det mindre hållet. De är inte så pass små att det blir störande men lite tightare överlag. 

Design: Svarta klassiker som är svåra att ogilla. Kombinationen av material känns genomtänkt och lyckad i allt ifrån hängslen i mesh till silikontrycket på bensluten som också får shortsen att fästa bra.

Sammanfattning: Mycket trevliga cykelbyxor från Craft i heltäckande svart som känns både gedigna och slitstarka. Även om byxorna kanske lämpar sig bäst för cyklister med erfarenhet kan även den mindre erfarne cyklisten gilla de här shortsen tack vare att paddingen inte bara ger stöd vid en aggressivare mer framåtlutad stil, utan även funkar för den som sitter lite mer upprätt. Rise Bib Shorts är dessutom ett riktigt prisvärt alternativ, vilket uppskattas!

HÄR klickar du dig vidare till Craft Rise Bib Shorts. 

Newline Imotion Bike Heather Bib ShortsSE_NEWLINE_HERR.jpg

Märke: Newline

Modell: Imotion Bike Heather Bib Shorts

Rekommenderat pris: 899 kronor

Komfort: Här kommer det enkla till sin fulla rätt. En klassisk cykelbyxa utan konstigheter som känns både skön och bekväm. Ibland är det inte svårare än så här! Paddingen är lagom stor och inte för hård.

Passform: Byxorna är lagom långa och har mjuka hängslen som inte skär in i axlarna. Storleksmässigt är de mitt i prick och gör jobbet utan att kännas för tighta.

Design: Du väljer inte cykelshorts på grund av den snygga designen och funktionsmässigt finns inget att klaga på när det gäller de här shortsen. De är basic och helt okej snygga. Färgen är dock något gråare än vad den är på bilden.

Sammanfattning: Enkel och skön cykelbyxa som sitter på plats, med en lagom tjock padding och mjuka hängslen. Det finns mer avancerade byxor än Imotion Bike Heather Bib Shorts, här ligger fokus på komfort och enkelhet. Det gör dem till ett utmärkt val för motionscyklisten som söker något funktionellt till ett bra pris. Ett tips är att främst bära shortsen i torrt väder då de suger upp en del regn.

HÄR finns Newline Imotion Bike Heather Bib Shorts. 

Cykelshorts för henne

Craft Glow Bib ShortsSE_CRAFT_DAM.jpg

Märke: Craft

Modell: Glow Bib Shorts

Rekommenderat pris: 1 295 kronor

Komfort: Välsittande hängslen och ett högt skuret bakparti tillsammans med en generös padding gör Glow Bib Shorts till ett par komfortvinnare. De är följsamma, tighta och supersköna! Eftersom paddingen är bred och tjock känns den tydligt när man först får på sig byxorna. Det är däremot något du glömmer bort så fort du är igång.

Passform: Byxorna går högt upp i ryggen, vilket gör att du slipper irritera dig på en glipa mellan shortsen och tröjan. Hängslen är sköna och går dessutom att justera så att du får en längd som passar just din rygg. Testare med lång rygg uppskattade särskilt den här detaljen.

Design: Förutom att de här shortsen är grymt sköna, så är de ovanligt snygga med dekorativa samt funktionella reflexdetaljer. Stor like!

Sammanfattning: Cykelshorts i kompressionsmaterial med det lilla extra när det kommer till passformen. Silikonprintet längst ned vid bensluten håller byxorna på plats på ett bra sätt så att du slipper dra ned benen när du cyklar. En tjock och bred padding ger skön dämpning även under långa cykelturer på ojämnt underlag, medan ett välskuret bakparti ser till att ryggen inte lämnas bar. Att hängslena kan justeras ger absolut ett extra plus i kanten. Eftersom det är ett par kompressionsshorts sitter de åt, men tyget är ändå följsamt. De här shortsen kan du utan tvekan ha även när temperaturen stiger tack vare materialets grymma fukttransport. 

HÄR kan du kika på Glow Bib Shorts från Craft. 

Newline W Bike 8 Panels Bib ShortsSE_NEWLINE_DAM.jpg

Märke: Newline

Modell: W Bike 8 Panels Bib Shorts

Rekommenderat pris: 799 kronor

Komfort: Sittkudden är något mindre än testpanelen är van vid och är formad som en sadel. En del kan noga tycka att den känns liten men det är inget som stör när du väl sitter på cykeln. Det känns bekvämt under både spinningpass och utomhusrundor på racercykel.

Passform: Hängslena sitter något tätare på framsidan, vilket gör att de sitter uppe under hela cyklingen, stort plus! Byxorna går ganska högt upp över ryggen, något testpanelen uppskattar och ger pluspoäng för. Härlig passform!. Silikonprintet i bensluten förstärker ytterligare känslan av en kroppsnära design.

Design: Ett par riktigt snygga cykelshorts! Det är inte ofta den här typen av plagg känns smickrande men de här skäms vi inte för att sätta på oss.

Sammanfattning: Som helhet är det här en mycket bra cykelbyxa som gör precis det den ska. Byxan sitter tight och skönt utan att kännas för slimmad och är konstruerad så att de sitter ordentligt på plats, både i benen och över bröstet och ryggen. Sittkudden är som sagt något mindre än många andra modeller och det kan kännas lite ovant, men komfortmässigt är det inget som påverkar din cykling. Vi rekommenderar dem främst till utomhuscykling även om du kan dra på dem till spinningpass utan problem.

HÄR hittar du W Bike 8 Panels Bib Shorts från Newline. 

Poc Essential Road WO Bib ShortsSE_POC_DAM.jpg

Märke: Poc

Modell: Essential Road WO Bib Shorts

Rekommenderat pris: 1 495 kronor

Komfort: Materialet är stretchigt men rejält och andas väldigt bra, vilket höjer komforten rejält. En testare kände sig varken blöt eller instängd ens efter utomhustur på några timmar i stekhet sol. Lägg till en otroligt bekväm sittkudde så får du ett par byxor som garanterar en skön stund på sadeln.

Passform: Hängslena är nästintill perfekta och sitter som berget under hela cykelturen. De hade möjligtvis kunnat vara något generösare för ökad komfort men passformen är bra. Med en silikonkant i bensluten hade shortsen suttit åt lite bättre. Nu tenderar de att glida upp efterhand, vilket märks extra tydligt eftersom benen är ganska korta i modellen.

Design: Kontrasten mellan svart och vitt gick hem hos testpanelen som också ger plus i kanten för de funktionella detaljerna med fickan och reflexerna baktill.  

Sammanfattning: Mycket funktionella shorts i lite kortare modell som tack vare den grymma andningsförmågan blir sommarsäsongens nya go to-shorts. Svetten kan rinna till ordentligt utan att turen blir mindre njutbar. Visst kostar de en slant men du får ett par ordentliga cykelbyxor som är väldigt allround, de funkar till i princip all typ av cykling. Med andra ord mycket användning för pengarna.

HÄR kan du läsa vidare om Poc Essential Road WO Bib Shorts. 

Craft Rise Bib ShortsSE_CRAFT_DAM_RISE.jpg

Märke: Craft

Modell: Rise Bib Shorts

Rekommenderat pris: 699 kronor

Komfort: Sittkudden är lagom stor, men en testare upplevde en tendens att glida runt lite på sadeln under landsvägscykling, vilket ledde till ömhet i grenen efter 4,5 mils cykling. För kortare pass finns det inget att klaga på komfortmässigt.

Passform: Hängslena i kombination med den högre passformen baktill gillas skarpt och gör att byxorna sitter bekvämt under hela cyklingen. Silikonkanten i bensluten fungerar utmärkt och håller allt på plats från start till mål.

Design: Stilrena cykelshorts utan några störande detaljer. Ett säkert kort!

Sammanfattning: Trevliga, snygga och sköna cykelbyxor i snygg design och bra kvalitet. Med de här på får du en god komfort och funktion under både inomhuspass på gymmet och när du cyklar på landsväg. Det är inga värstingbyxor men ett par slitstarka, bekväma shorts som gör jobbet mer än väl godkänt. Litet minus för att sittkudden gav en känsla av att glida runt men det kan hända att dessa gör sig bäst för kortare pass.

HÄR finns allt du behöver veta om Rise Bib Shorts från Craft. 

LÄS MER: Så tränar du dig i form till ett OCR-lopp

LÄS MER: Hitta rätt i djungeln av cykelhandskar