Underställ – ditt mest användbara träningsplagg Image

Underställ – ditt mest användbara träningsplagg

Vintersäsongens mest omtyckta plagg får gömma sig i garderoben större delen av året, helt i onödan. Här är allt du behöver veta för att få mer användning av det praktiska understället.

Om du ägnar dig åt skidåkning har du med all säkerhet ett underställ som åker fram några månader om året när skidsäsongen är igång. Men visste du att understället är perfekt för snabba intervaller, långa löpturer och vandring?

Helene Fransson, inköpare på Sportamore inom segmentet Outdoor, är något av en expert på underställ och tycker att plagget har mängder av fördelar utanför skidbacken. Hon använder själv ett ullunderställ året runt och tycker att det lämpar sig särskilt bra till löpning.

– Om du till exempel springer trailrunning, det börjar regna och blir blött så ser ett underställ i ull till att du inte blir kall. Det är perfekt för långlopp som maraton där du springer under en längre period och vill behålla samma kroppstemperatur. Det fungerar också som ett skönt mellanlager till och från gymmet eller en tidig morgontur i skogen när det fortfarande är lite krispigt ute, säger Helene Fransson.

_DS_2020.jpgMjuk underställströja i merinoull från Wyte, rekommenderat pris 499 kronor.

Ull är ett naturmaterial som andas väldigt bra och precis som Helene Fransson säger fungerar det som en termostat, det vill säga kyler när du blir varm och värmer när du blir kall. Ju finare ull, desto snabbare fungerar temperaturregleringen. För högintensiv träning, exempelvis intervallträning, rekommenderar Helene Fransson däremot ett underställ i syntet. Det är ett slitstarkt material med en lite snällare prislapp. 

– Springer du mycket intervaller och blir supersvettig är syntet bättre på att transportera bort fukt. Generellt kan man säga att svettas du supermycket och det är strålande väder så är syntet bäst. Ska du springa länge i regnigt och stökigt väder, då är det ull som gäller, säger hon. 

craftEn underställströja i syntetmaterial, som den här från Craft, är perfekt för högintensiv träning.

Många föredrar merinoull eftersom det är ett väldigt lättskött material som dessutom är antibakteriellt. Merinoullens spretiga fibrer ser till att inga bakterier sätter sig i tyget och plagget luktar därför inte svett. Bara att hänga upp och vädra istället för att tvätta efter varje användning! Det är en orsak till att underställ är det perfekta plagget på en vandring eller resa då du inte behöver packa ned lika många ombyten.

Helene Fransson vill även tipsa om underkläder i ull, särskilt till tjejer som ofta fryser om bysten eller mammor som ammar och är lite extra känsliga om brösten. Syntetunderkläder är ett annat bra alternativ då all bomull ska bort när du är på gymmet eller löptränar.

–  När du är fuktig och sätter på dig bomull så kyler det ned så det är ett no no. Med ull närmast kroppen blir du inte kall och blöt, därför är underkläder i ull perfekt att träna i. Ulltrosor kan du dessutom träna 2-3 gånger i utan att de luktar svett, säger hon.

icebreakerTrosor i hundra procent merinoull, Icebreaker, rekommenderat pris 399 kronor.

Bra att veta:

  • Ett ulltygs tjocklek mäts i gram per kvadratmeter. Ju högre nummer desto tjockare tyg och varmare plagg.
  • Ju mer intensiv aktivitet, desto mer syntetmaterial vill du ha i ditt underställ.
  • Underställ i ull ska hellre vädras än tvättas då ullen renar sig själv. När du väl tvättar ska du använda ett skonsamt tvättmedel och skippa sköljmedel då det förstör fibrerna i ullen.

Klicka här för att se hela vårt utbud av underställ. 

LÄS MER: Välj rätt underställ