Stort test: Halksäkra vinterskor med dubbar Image

Stort test: Halksäkra vinterskor med dubbar

Du ska inte behöva hasa dig fram längs gatorna bara för att det är vinter – skaffa ett par rejäla och halksäkra promenadskor! Vi har testat de bästa modellerna, här är det halkfria resultatet.

Det kan vara både svårt och jobbigt att vara ute och röra på sig under vintern, inte minst på grund av is och snö på vägen. Men frukta icke, nu kan du gå säkert med ett par halkfria promenadskor med enastående grepp. Vår testpanel har varit ute och spatserat på vinterunderlag och kommit fram till vilka vinterskor som håller måttet. 

FÖR HENNE

Rejäl sko för utomhusaktiviteter

Salomon_-_Shelter_Spikes_CS_WP_DAM.jpgModell: Shelter Spikes CS WP

Märke: Salomon

Passar dig som: Vill ha en rejäl sko för utomhusaktiviteter.

Sammanfattning: Gillar du promenader och skogsvandringar är det här skon för dig. Skon är ganska bred i passformen, och med god plats för tårna. Den är normal i storleken, så kör på samma du brukar ha i andra skor. Skons ovandel i softshell är helt vattentät och sulan har hårdmetalldubbar som gör att du står stadigt på isiga vägar och även i djupare snö. 

Den här modellen gör sig bäst i vinterlandskapet där dubbarna och det tjocka materialet verkligen får komma till sin rätt. Eftersom dubbarna inte är dynamiska, det vill säga att de inte anpassar sig efter underlaget, bör du inte gå runt i den här modellen när det är barmark, när du går in i en galleria eller någon annanstans inomhus. Du som vet med dig att du kommer tillbringa flertalet timmar ute i vinterlandskapet har hittat rätt modell. Flossad insida i en kontrasterande färg som värmer gott och är mysig och mjuk. 


Ny variant av storsäljaren

Icebug_-_Ivalo3_BUGrip®_DAM.jpgModell: Ivalo 3 BUGrip

Märke: Icebug 

Passar dig som: Vill ha ett par rejäla promenadskor med högt skaft. 

Sammanfattning: Här är ett par riktigt varma och rejäla promenadskor med dynamiska dubbar av karbidstål. BUGrip som tekniken kallas, gör att dubbarna åker in när du går på hårt underlag som asfalt, men åker ut när det behövs. Därför kan du bära de här skorna på vilket underlag som helst, även om du går in i en affär under promenaden.

– Jag har tidigare haft Metro2 från Icebug och det här är en variant av den skon, fast med högra skaft, säger en testare.

Ovandelen på kängorna är vattenavvisande, vilket gör att du utan problem kan promenera länge med hunden i snöblandat regn och ändå inte bli blöt om fötterna. Skon är normal i storlek och relativt bred i passformen. Det finns gott om plats längst fram vid tårna. 

En klassiker med dynamiska dubbar

Icebug_-_Metro2_M_BUGrip®_DAM.jpgModell: Metro2 W BUGrip

Märke: Icebug

Passar dig som: Vill ha en trygg och säker promenadsko som värmer.

Sammanfattning: En storfavorit hos testpanelen. Det här är en klassiker från Icebug som är både snygg, varm och säker. Den här modellen har dynamiska dubbar som åker in när du går på hårt underlag så som asfalt samtidigt som dubbarna fäster i is. Det gör skon helt säker på alla underlag. Modellen är rymlig i storleken och du får lätt plats med en extra socka om du skulle vilja. Den har en vattenavvisande ovandel i mocka och en slitstark och vattentät sula.

– Sulan pekar lite uppåt framtill och passformen är ganska bred. Den är skön och bekväm, men kanske inte den mest eleganta skon, säger en testare.

Det bästa med skon är att den är riktigt varm och klarar flera minusgrader, samt sulans grepp. Vinterns vinnare för kalla fötter!

FÖR HONOM 

Favorit bland herrarna

Merrell_-_Vego_Thermo_Mid_LTR_WP_HERR.jpgModell: Vego Thermo Mid LTR WP

Märke: Merrell

Passar dig som: Vill gå runt i stan under de allra halaste förhållanden och ändå inte stå på näsan. 

Sammanfattning: Den här skon från Merrell är utrustad med  den berömda Vibram Arctic Grip-sulan som greppar is, snö och klinkers utan minsta problem. Eftersom skon inte har några dubbar kan du använda den även på barmark och inomhus utan att repa golvet. Se till att gå precis som vanligt så att du verkligen aktiverar alla delar av sulan, i stället för att trippa på tå. Om du känner med handen under skon känns materialet ungefär som sandpapper. Ett säkert val för dig som vill ha något utöver det vanliga.

– De är ganska breda i passformen, så du får lätt plats med en extra strumpa i, säger en testare.

Skon anses passa perfekt både inne i stan såväl som på landet, så vida det inte är meterhögar med nysnö. Modellen är både stilren och snyggast i testet. Full pott!

Snygga och trygga med dynamiska dubbar

Icebug_-_Metro2_M_BUGrip®_HERR.jpgModell: Metro2 M BUGrip

Märke: Icebug

Passar dig som: Vill ha ett säkert kort så du kan promenera utan minsta problem i vinter. 

Sammanfattning: Klassikern från trygga och snygga Icebug är något stor i storleken och därför rekommenderas du ta en storlek mindre i den här modellen, alternativt ha en eller två extra sockor i skon. Metro2 är en klassisk ut och gå-sko med fantastiskt grepp. Skons sula är vattentät, så grunda vattenpölar är inget problem. Däremot är ovandelen i mocka endast vattenavvisande, vilket kan vara bra att tänka på. Kronan på verket är dubbarna som är dynamiska. Med andra ord blir de hårda på is och snö medan de blir mjuka och åker in i sulan när du går på hårda underlag som golv och asfalt. 

– Perfekt för långa promenader, säger en entusiastisk testare som provat skorna i skog och isig mark.

Inget rubbar denna modell med dubbar

Salomon_-_Shelter_Spikes_CS_WP_HERR.jpgModell: Shelter Spikes CS WP

Märke: Salomon

Passar dig som: Vill ha en rejäl känga för utelek och promenader. 

Sammanfattning: Det här här en rejäl känga från Salomon för dig som vet med dig att utelek och promenader på halt underlag kommer ta upp din fritid i vinter. Med en stabil och greppsäker sula i kombination med metalldubbar finns det inget som rubbar Shelter Spikes CS WP.  Tänk däremot på att dubbarna inte går in i sulan när du exempelvis går på asfalt eller inomhus i en affär. Använd därför modellen där den gör sig bäst: i naturen. På plussidan hittar vi skons vattentäta ovandel och att modellen (bland annat tack vare fleecetyget på insidan) är väldigt varm och bekväm.

– Jag kommer definitivt inte frysa i de här skorna. Underbart! säger en testare.

SHOPPA HÄR: Vårt breda utbud av vinterkängor

LÄS MER: Gå säkert i dubbade kängor från Icebug

LÄS MER: Köp kängor i julklapp – stor presentguide