STORT test! Bästa löparskorna för dam 2020 Image

STORT test! Bästa löparskorna för dam 2020

Vilka löparskor ska jag ha? Den frågan ställer sig de allra flesta inför sommarens löpsäsong. Vår testpanel har gjort halva jobbet åt dig – här är löparskorna som är bäst i test! 

Nu är sommaren här och då spritter det i benen, men för att du ska kunna njuta av löpningen krävs att du lyckas hitta rätt löparsko för just dig. Vår testpanel har sprungit i trailskor, lättviktsskor och mängdträningsskor från Asics, Saucony, Nike, Adidas, Salomon, Reebok och Under Armour.

Redan shoppingsugen? Se alla våra löparskor för damer!

LÄS MER: Så väljer du rätt löparskor

Testets plånboksvänliga alternativ

under armour dam

Test: Under Armour, Charged Pursuit 2

Typ av sko: Neutral

Finns i färgerna: svart, vit och blå

Passar dig som… har ett neutralt löpsteg och söker en prisvärd första löparsko, innan du blivit riktigt biten av träningsformen.

Sammanfattning:

Det absolut första som testpanelen konstaterar är att de här skorna är väldigt snygga. Även om det är populärt med vita löparskor för både herr och dam så är det inte ofta de är riktigt så här vita.

– Den kritvita ovandelen är väldigt skön, det känns som ett mjukt duntäcke som sluter om min fot, säger en testare.

Vidare konstaterar panelen att innersulan är fastlimmad inuti skon och går alltså inte att ta ut. Det är ett stort minus för dig som vill kunna lägga i en extern inläggssula, men har du ett neutralt löpsteg berörs du inte alls av det faktumet.

– När jag snörar på mig skorna inser jag att sulan är ganska hård. Dämpningen är inte något som imponerar mig, och letar du efter en löparsko med mycket dämpning kan du bli besviken, berättar en testare.

Hatar du känslan av att springa i för mjuka skor är det här å andra sidan precis rätt för dig. I övrigt passar löparskorna från Under Armour dig med lite bredare fötter. Du som har smal läst rekommenderas att dra åt ordentligt innan du ger dig ut i spåret.

– Distansmässigt skulle jag säga att de är optimala för lite kortare sträckor, eller intervallträning. De är även perfekta för all typ av promenad.

Trots många fördelar är priset det som får testpanelen att tycka att skon är värd varenda krona. Begreppet ”prisvärt” känns nästan i underkant! Om du inte riktigt bestämt dig för om löpning är en bisyssla vid sidan av gymmet eller om du är "in it to win it" är det här en bra instegsmodell.

En rolig löparskosko med hög komfort

saucony dam ny

Test: Saucony, Kinvara 11

Typ av sko: Neutral lättviktssko

Finns i färgen: blå

Passar dig som… har ett neutralt löpsteg och söker en snabb sko för tempopass och pulshöjande intervaller.

Sammanfattning:

Den här löparskon från Saucony är en riktig sommarpärla! När du först får den i handen kommer du däremot främst lägga märke till den fjäderlätta vikten.

– Man undrar ju genast hur rejäl skon kan vara när den väger så otroligt lite, men vänta med att döma ut förmågan! Kinvara 11 slog i alla fall mig med häpnad, säger en imponerad testare.

När testarna väl fått på sig skorna imponerar även den grymma passformen. Löparskorna från Saucony sitter som gjutna på foten och känns både mjuka och följsama hela vägen från häl till tå.

– Det här blir lätt min nya bästa kompis i sommar. Löpningen känns lätt och bekväm, då stötdämpningen är riktigt skön och responsiv. Det kändes faktiskt roligare än vanligt att springa i den här skon!

Saucony Kinvara 11 är en lättviktssko som främst ska användas på kortare sträckor. Ska du springa långt och länge rekommenderas en matigare variant, till exempel Saucony Triumph eller Ride Iso.

– Nämnas bör ju även den superfina sommarfärgen som till solkyssta ben kommer poppa ännu mer. Designen på skon får enligt mig en fullpoängare, berättar en testare.

I övrigt är Kinvara 11 normalbred, men tillräckligt mjuk för att även du med en bredare fot ska kunna springa i den utan problem. I jämförelse med mer prisvärda skor är Sauconys Kinvara på alla vis mer utav en premiummodell, men den kostar också därefter.

Snyggt och välventilerande från Reebok

reebok dam

Test: Reebok, Floatride Run Phantea

Typ av sko: Neutral

Finns i färgerna: svart/vit och lila/svart

Passar dig som: har ett neutralt löpsteg och söker en lätt sko, med tunn ovandel som gör sig bra till sommaren.

Sammanfattning:

Vissa i testpanelen knorrar lite då de får se skon i sin kartong, men blir snabbt positivt överraskade.

– Min första tanke är ”åh nej”, eftersom jag sprungit i Reeboks löparskor tidigare och blev aldrig något fan av dem. Men så fort jag får hålla i Floatride Run Phantea tänker jag om. Det här är en rejäl uppdatering från de skor jag testat tidigare!

Tidigare Floatride-modeller har i testpanelens tyckte och smak varit lite väl minimalistiska, och på många vis är även den här löparskon det. Trots extremt låg vikt känns Floatride Run Phantea däremot betydligt mer påkostad än andra löparskor i Floatride-serien.

– Meshovandelen är väldigt skön och jag gillar partiet bak i hälen som sitter behaglig mot hälsenan. Här finns ingen risk för skoskav.

Reeboks löparsko är true to size (och inte smått stor som andra Reebok-skor brukar vara), men åt det generösare hållet i bredden. Även de i testpanelen som har breda fötter upplever att de behöver dra åt snörningen ordentligt.

– I övrigt är skon lätt och stabil samt passar dig med bra löpteknik. Den rekommenderas inte till hälisättaren, men om du är van vid att landa på mellan- eller framfoten i ditt löpsteg så är lättheten i den här skon en klar fördel.

I övrigt kan sägas om Floatride Run Phantea från Reebok att ovandelen är väldigt ventilerande. Den gör sig med andra ord suverän under sommarens varma rundor, trots den i övrigt inte så somriga färgen. Nej, i jämförelse med Kinvara är designen på den här löparskon verkligen inte somrig – å andra sidan tröttnar vi aldrig på stilrent svarta skor!

Mångsidig trailsko från Salomon

Saucony dam

Test: Salomon, Sense Feel

Typ av sko: Trailsko

Finns i färgerna: vit/gråvit/rosa och vit

Passar dig vars… löprunda går från asfalten i förorten eller inne i stan, ut i en skog och tillbaka igen.

Sammanfattning:

Den här löparskon från Salomon är en hybrid mellan en mängdträningssko och trailsko. Det gör den perfekt för dig som är allätare och gärna tar dig ann diverse utmaningar.

– Kul sko! Men den är tyvärr inte jättedämpad så även om den är anpassad för både asfalt och terräng skulle jag säga att terräng verkligen är att föredra, tycker en testare, men alla håller inte med:

– Jag som är van vid att springa på både asfalt och i terräng med vanliga trailskor tycker att den här är ett steg upp. Sense Feel anpassar sig till asfalt bättre än vad de flesta andra trailskor jag testat gör.

Förutom en ganska fast dämpning är skon mjukt och väldigt skön på foten. Eftersom ovandelen är ovanligt följsam passar den även dig med breda fötter.

– Den är extremt oklumpig och väldigt lätt. När jag springer i den här löparskon från Salomon känner jag mig flexibel, rörlig och snabb.

Liksom Floatride Run Phantea från Reebok är Salomons löparsko väldigt välventilerad – så pass ventilerad att strumpan blir dyngsur vid minsta regnstänk.

– Det känns ändå som ett nödvändigt ont, då den även är väldigt sval och skön under varma sommardagar, säger en testare.

Designmässigt är den snygg tycker testarna, i alla fall om man jämför med trailskor i stort. Färgen på ovandelen är minst sagt nedtonad, men skon finns även att få i en mer piffig rosa nyans, samt som vit.

– Självklart vill jag även ge pluspoäng för greppet. I jämförelse med resten av skorna i testet är de här den överlägset bästa löparskon vad gäller att springa över blöta löv eller fallna kvistar. Stort plus!

Nike-löparskon med stort L

nike dam

Test: Nike, Air Zoom Pegasus 37

Typ av sko: Neutral

Finns i färgerna: svart, vit, beige/rosa och svart/neon

Passar dig som… förbereder dig för ett maraton och söker en löparsko som håller kroppen fräsch även på spurtsträckan.

Sammanfattning:

Wow, okej! Air Zoom Pegasus 37 är Nikes riktiga flaggskepp för säsongen 2020 och det märks. Det riktigt skriker premium om löparskon och den klättrar förstås upp på testarnas förstaplats med det samma. Därför vill testarna inleda den här recensionen med att redogöra för skons minus, för att snabbt få det överstökat.

– Hälen är aningen hård i början, och behöver mjukas upp lite innan du tar dig ann ditt maraton, klämmer en testare ur sig.

”Var det allt?” kanske ni tänker och det var det faktiskt. Pegasus är som sagt en av Nikes absolut mest älskade modeller, och vår panel förstår verkligen varför.

– Redan första turen är det som att jag svävar över asfalten. Skon ger skönt gensvar och det känns som att jag får ut mycket energi i steget, berättar en testare.

Sulan i den här löparskon är tillverkad av det lättviktiga EVA-skummet som Nike kallar för React. Det ger en skön dämpning som gör att du orkar springa långt och länge, men samtidigt hålla högt tempo.

– Det som förvånar mig med Pegasus är att den är större till storleken sätt än vad de flesta Nike-skor är. Om du jämför med tidigare modeller kan du köpa i alla fall en halv storlek mindre än vad du brukar ha, säger en testare.

Det sagt så är Nike Air Zoom Pegasus 37 inte större än vad de flesta märken är, bara större är vanliga Nike-skor. 

Komfortdrömmarnas komfortdröm

adidas dam

Test: Adidas, Ultraboost 20

Typ av sko: Neutral

Finns i färgerna: vit, röd/orange, rosa/vit, vit/röd, grön/grå, grön, svart/orange, svart/vit, rosa, lila och lila/vit 

Passar dig som… letar efter en grym löparsko med mycket dämpning! Ingen annan sko kan mäta sig med Ultraboost på den här fronten.

Sammanfattning:

Ultraboost är för Adidas vad Pegasus är för Nike – premiumskon som varje inbiten löpare bör äga minst ett par av och det skadar inte att äga flera. Ultraboost är minst lika omtyckt som löparsko som den är som sneaker, tack vare sin stilrena design.

– Ja, det här är väl mitt tredje par tror jag. Jag har en när jag springer, en på kontoret och sen har jag en äldre modell som jag tyckte om så mycket att jag vägrat slänga den, skrattar en testare.

Ultraboost passar dig med ett neutralt löpsteg och rekommenderas starkt till alla som har problem med meniskerna (kroppens naturliga stötdämpare). Dämpningen i Ultraboost 20 är nämligen utan dess like.

– Jag tror du måste testa för att förstå hur mjuk den är. Det kan inte bli mer bekvämt än så här, men det har ju sina nackdelar också.

I en löparsko med så här mycket dämpning blir energiåtergivningen ibland lidande, och det är tyvärr fallet här. Ultraboost bjuder inte på den snabbaste känslan.

– Jag rekommenderar den här skon till mängdträning på medel eller långa distanser, i makligt tempo. Vill jag känna mig snabb tar jag hellre på mig Adizero Adios eller SL20, anser en i testpanelen och får medhåll:

– Jag gillar att variera. Ska jag springa intervaller tar jag en annan sko, men du vet de där dagarna då man kanske kört hårt i gymmet kvällen innan och redan känner sig rätt sliten? Då är Ultraboost perfekt.

Sist men inte minst kan sägas om Ultraboost att den är true to size och normalbred. Därmed passar den de flesta fötter, och eftersom ovandelen är av tight strumpkonstruktion ryms även en bredare fot.

Asics mjuka GEL-dämpning i en lättviktssko

asics gel nosa dam

Test: Asics, GEL-Noosa Tri 12

Typ av sko: Neutral triathlonsko

Finns i färgerna: turkos/rosa och gul/blå/rosa

Passar dig som… söker en snabbtorkande, lätt sko som du kan springa i regn och rusk med.

Sammanfattning:

GEL-Noosa Tri 12 är ursprungligen en triathlonsko, men den kommer inte göra sig ovän även som vanlig löparsko. Till egenskaperna sätt är den lätt, snabb och extremt smidig.

– Jag rekommenderar de här Asics-skorna till vana löpare eftersom de kräver en del. Dropet är ganska lågt, och du vill helst inte landa på hälen, utan framfoten.

I övrigt stoltserar GEL-Noosa Tri 12 med finesser som vattenresistent ovandel och en snabbsnörning som gör att du slipper böja dig och knyta skorna. Vanliga skosnören medföljer dessutom, om du skulle vara mer bekväm med klassisk snörning.

– Förutom att den sitter väldigt tight och skönt så är det bästa med den här skon att jag känner mig smidig. Det här är minimalism på hög nivå.

Mellansulan i GEL-Noosa Tri 12 har försetts med Asics så kallade GEL-dämpning. Det gör den mjuk och studsig för att vara en så nätt sko. Trots det ska det inte stickas under stolen med att den är rätt krävande. Har du trötta menisker är det här inte löparskon för dig. Om du däremot sprungit länge, har bra teknik och söker en utmaning kan det här vara precis den nytändning du behöver.

– Jag tycker inte att du direkt ska ge dig ut på långa distanspass på över 21 kilometer i den här skon, om du är nybörjare. Men med lite träning kan den absolut klara ett helt maraton, säger en testare.

Prisvärd löparsko med premiumkänsla

supernova dam

Test: Adidas, Supernova

Typ av sko: Neutral

Finns i färgerna: svart/grå och vit/rosa

Passar dig som... letar efter en bra instegssko till de fyrare modellerna. Supernova är prisvärd, men tillverkad av lyxiga material.

Sammanfattning:

Supernova är ny för i år och hittas i en prisklass som är näst intill ny för Adidas. I den här löparskon har man blandat premiumklassad TPU med plånboksvänliga EVA. Resultatet är Supernova, en pigg löparsko som inte spräcker hela din budget.

– Det första jag fick höra om den här skon är att den påminner en del om Ultraboost, så ribban satt ju rätt högt från början. Trots det kommer jag på mig med att impas av Supernova. Inte illa!

Mellansulan i Supernova är alltså en hybrid mellan två olika material som med Adidas egna vokabulär kallas Boost och Bounce. Det gör att man får ut det bästa av två världar.

– Precis som Ultraboost är den här löparskon ganska studsig och skön, men den har faktiskt dessutom en klar fördel. Ultraboost upplevs lite tyngre än vad den här skon gör. Jag känner mig faktiskt lättare i Supernova, säger en testare.

I övrigt är det en snygg sko med skön ventilation som placerats ut strategiskt på de platser där foten svettas som mest.

– Den är klart sommarvänlig, även om den är svart. Jag såg också att den finns i en vit modell, som jag kan tänka mig känns ännu luftigare.

Så vad är då nackdelarna? Ja, EVA håller som känt inte lika länge som TPU och dämpningen i Supernova kommer därför inte upp i Ultraboosts klass. Trots det är det hatten av för Adidas. För den här ödmjuka summan får du en hel del sko!

Kan du inte få nog? Här hittar du alla våra löparskor

Ta en genväg till rätt löparskor

  •  Löparskor för dig som pronerar – att pronera innebär att du landar för mycket på antingen insidan eller utsidan av foten i fotnedsättningen. Det i sin tur kan leda till felbelastningar på knä och höft. Satsa på en sko som kan kompensera för den vinkeln. Pronationsskor kallas ibland för stabila löparskor.
  •  Lättviktsskor för snabba pass – lättviktsskor används främst vid intervallträning och tävling. Ska du springa i lugnt tempo, är nybörjare eller småskadad, bör du satsa på en sko med mer dämpning. Vill du vara snabb är de däremot det enda rätta.
  • Neutrala löparskor – att en sko är neutral innebär att den inte har något pronationsstöd. Här hittar du löparskor för mängdträning, som ofta är mer väldämpade för att du ska kunna springa långt utan att slita på kroppen. En neutral löparsko passar i regel både korta och långa distanser och många använder dem till flertalet olika löppass. 

LÄS MER: Hur ska löparskor sitta?

SHOPPA HÄR: Alla våra löparskor