Stort test av varma vintertights Image

Stort test av varma vintertights

Ett par fodrade tights i funktionsmaterial gör att du håller värmen när du springer på vintern. Här är löpartightsen som är bäst i test!

VARMA VINTERTIGHTS FÖR HENNE

Blacc, Spectra

Blacc_spectra.jpg

Ordinarie pris: 299 kronor.

Resultat: Smickrande, sköna och värmande.

Material: 84 procent polyester, 16 procent elastan.

Testpanelens omdöme:

Kittad för vinterlöpning blir du i Blaccs tights Spectra, med borstad insida. Blacc är känt för sina mönstrade tights som sticker ut, och Spectra har ett fint mönster som ser ut som snöflingor längst ned på benen. Testpanelen ger tummen upp till designen och beskriver tightsen som både snygga och sköna.

– Jag brukar tycka det är svårt att hitta värmande tights som också har snygg passform samt är smidiga. Dessa tights lyckas med allt det! säger en av de kvinnliga löparna.

Eftersom tightsen är gjorda för att användas under hösten och vintern, när mörkret faller tidigt, är de utrustade med reflexprint.

– Reflexerna är riktigt snygga, jag gillar särskilt de ”inbyggda” reflexerna över låren, säger en av kvinnorna som oftast springer på kvällstid.

Tightsen har snörning i midjan som ser till att de sitter uppe och en ficka med dragkedja baktill. De har även släta sömmar som minimerar risken för skav.

– Jag vill ha dem på mig hela tiden, även på gymmet. Under löpningen känns de stabila och lagom åtsittande, även om de inte riktigt samma spänst som ett par kompressionstights, säger en tredje testare.

Craft, Delta Thermal Compression Long Tights

Craft_delta_dam.jpg


Ordinarie pris: 999 kronor.

Resultat: Komprimerande, funktionella och reflekterande.

Material: 81 procent polyester, 19 procent elastan.

Testpanelens omdöme:

Föredrar du att springa med kompressionstights kanske detta är valet för dig! Löparna som testat tightsen upplever att kompressionen känns effektiv och ger bra stöd till musklerna.

– Jag hade min vanliga storlek, small, i dessa och tightsen smiter åt runt benen på ett jätteskönt sätt och sitter uppe hela passet utan att halka ned, säger en tjej.

Midjan på tightsen är av det lite högre slaget och försedd med både resår och dragsko. Baktill finns en liten ficka med dragkedja där du kan ha nycklar, men som är för liten för att du ska få plats med mobilen. På utsidan av benen sitter stora reflexer som ger synlighet i mörkret, något som uppskattas av samtliga testare.

Insidan av tightsen är borstad och testpanelen delar ut högt betyg för den värmande effekten.

– Insidan av byxorna är väldigt mjuk och skön mot huden. Jag kan uppleva att andra flossade tights kliar men inte de här! Stort plus, säger en av löparna.

ASICS, Lite-Show Winter Tight

Asics_liteshow.jpg

Ordinarie pris: 699 kronor.

Resultat: Mysiga, sköna och ventilerande.

Material: 92 procent polyester, 8 procent elastan.

Testpanelens omdöme:

Testarna gillar verkligen det smarta reflexsystemet på de här tightsen! När det är mörkt utomhus och Lite-Show Winter Tight träffas av ljus lyser det transparenta trycket på sidorna av benen upp och du får full synlighet. Det är också en snygg designdetalj.

– Jag gillar att de är svarta med lite detaljer på och som dessutom gör att jag syns i mörkret, säger en av kvinnorna.

Tightsen är gjorda i mjuk trikå som transporterar bort fukt på ett bra sätt och upplevs som värmande, även när du springer i kalla vintertemperaturer. Vid vristerna finns blixtlås som gör att testpanelen upplever tightsen som lätta att ta på och få att sitta åt vid bensluten.
Däremot upplevde en testare att tightsen är stora i midjan, och att hon borde ha gått ned en storlek jämfört med sin vanliga storlek.

– Trots snörningen är det svårt att få midjan så tight som jag behövde och det blev lite häng vid låren, det tror jag att jag hade sluppit om jag tagit en storlek mindre än jag brukar, säger hon.

Däremot har ingen av testarna något att anmärka på passformen i övrigt utan beskriver tightsen som mysiga och sköna.

VARMA VINTERTIGHTS FÖR HONOM

Newline, Imotion Heather Warm Tights

Newline_imotion.jpg

Ordinarie pris: 749 kronor.

Resultat: Välsittande, supersköna och varma.

Material: 49 procent polyamid, 38 procent polyester, 13 procent elastan.

Testpanelens omdöme:

Testpanelen älskar de här tightsen!

– Utan tvekan de skönaste tightsen jag har haft på mig, säger en av männen som testat dem. Faktum är att han tyckte att de är så sköna att han använder dem även när han inte tränar, som ett par mjukisbyxor.

Det som vann testlöparnas hjärtan är tightsens flossade, supermjuka insida. Tightsen är testade i både plus- och minusgrader och upplevs som riktigt varma.

– Fukttransporten påverkas lite av att de är så varmfodrade, men jag ser verkligen inte detta som en nackdel om du ska ge dig ut och springa i kyla för att sedan hänga upp dem på tork, säger en annan manlig löpare.

Passformen är tight, med en lite högre midja med dragsko som gör att de sitter på plats under hela löpturen. En av testarna skriver i en kommentar att han med sina “kärlekshandtag” uppskattar den högre midjan. Det enda som panelen saknar hos tightsen för att ge dem full pott är att fickan vid ryggslutet enbart rymmer nycklar, flera har önskemål om att kunna förvara sin mobil där.

Du kan tryggt springa med tightsen i mörkret då de har flera reflexer, men lämna shortsen hemma, för med sådana på döljs två av tre reflexpunkter.

Craft, Delta Thermal Compression Long Tights

Craft_delta_herr.jpg

Ordinarie pris: 999 kronor.

Resultat: Tighta, varma och rejäla.

Material: 81 procent polyester, 19 procent elastan.

Testpanelens omdöme:

De här tightsen är inte bara varmfodrade genom en borstad insida, de är även tillverkade i kompressionsmaterial som förutom muskelstöd ger extra värme. Och kompressionsmaterialet gjorde att en man i testpanelen hade lite svårt att få på sig dem, eftersom de upplevdes som tighta i benslutet. Men en annan löpare gav den åtkramande och snäva känslan tumme upp.

– Riktigt bra kompression från knä och neråt! säger han.

Tightsen är verkligen varma. När de testades i snö och minusgrader trodde en man i testpanelen att han skulle behövt säkra upp med långkalsonger under tightsen, men blev motbevisad.

– De satt som en smäck när jag sprang, perfekt balans mellan kall och varm samt svettig och torr. De känns riktigt ordentliga också, du känner att det är bra jäkla grejer. Borstad insida, vilket jag tycker om, säger han.

Du kan själv reglera storleken på midjan med en dragsko och på låren finns reflexer som gör att du syns ordentligt i mörkret. Den här modellen visade sig dessutom vara en vinnare på en detalj som många andra löpartights saknar:

– Det finns en ficka med dragkedja baktill och mobilen fick plats där!

Under Armour, CG Armour Legging

UnderArmour_legging.jpg

Ordinarie pris: 549 kronor.

Resultat: Sköna, långa, fukttransporterande.

Material: 87 procent polyester, 13 procent elastan.

Testpanelens omdöme:

De här tightsen är inte vadderade eller sydda med dubbelt tyg, men är tillverkade i ett så kallat Coldgear-material, som är värmande. Och ingen i testpanelen frös när de sprang i tightsen, trots att det vissa kvällar var minusgrader och blåsigt.

– Jag upplevde tightsen som ganska tunna men de höll värmen bra även i snålblåsten. Dessutom hade de bra fukttransport, så de var behagliga att springa och svettas i, säger en man.

Under Armour är kända för att göra tights med tilltagen benlängd och det gäller även dessa löpartights, något som uppskattades av testlöparna, som slapp uppleva att det glipade i bensluten.

Det enda som testpanelen upplevde som mindre bra med tightsen är att de saknar en ficka med blixtlås, där till exempel nycklar kan förvaras, och att de inte har några reflexer.
Men att tightsen saknar en dragsko i midjan upplevdes inte som ett problem, då den elastiska linningen gjorde att de satt på plats ändå.

– Kan varmt rekommenderas, i dubbel bemärkelse. Summa summarum: Sköna och diskreta tights som håller värmen bra! säger en av de tre testlöparna. 

LÄS MER: Test av vinterns bästa löparskor

LÄS MER: Löparmössorna som är bäst i test

LÄS MER: Underställen i syntet som är bäst i test

LÄS MER: Test av underställ i ull