Stort test av innebandyklubbor Image

Stortest av innebandyklubber

Bladet, grepplindan og vikten - det er mye som spiller roll for at en innebandyklubb skal føles perfekt. Vi har testet våre favoritter!

Salming, Unihoc, Zone og Oxdog - her har vi satt innebandyklubber fra alle de populære varemerkene på prov!

SHOPPA DIREKT: Flere innebandyklubber for junior og senior

Noen saker å tenke på

  • Flex er et mål på hvor böjlig klubban är - desto högre flex, ju mjukare skaft och ju lättare kan du utnyttja materialet för att få fart på bollen, lite som en slangbella.
  • Ett hårt skaft ger hårdare skott och passningar - förutsatt att du har styrkan och tekniken som krävs för att flexa materialet. Har du varken styrkan eller tekniken på plats tjänar du på att välja en mjukare klubba.
  • Når du står opp med klubban lodrätt framför kroppen ska den vara så lång att den slutar någonstans mellan naveln och bröstbenet. OBS! Kom ihåg att ha skor på dig när du måttar.
  • Många upplever att en lite längre klubba ger bättre skott, medan en kortare klubba är lättare vid bollbehandling.
  • Både vilken flex och längd du har på din klubba är en smaksak, men generellt rekommenderas mjukare, kortare klubbor för juniorer och kvinnor, medan hårdare klubbor kan passa bättre för män. Kom dock ihåg att alltid lita på magkänslan!

Maker Air Superlight, Zone

zone

Ulike utførelser: vit/96cm/venstre/høyre, vit/100cm/venstre/høyre, vit/104cm/venstre/høyre, svart/104cm/venstre/høyre, svart/100cm/venstre/høyre og svart/96cm/høyre.

Bøyelighet: 28

Passar: Playmakern

Testpanelen tycker:

Det her er en på alla sätt och vis mycket lättspelad klubba. Skaftet är mjukt och enkelt att flexa och likaså bladet som medföljer. Det er dock inte det första testpanelen lägger märke till.

- Det første jeg tenker på er at den er ekstremt lett. Jag har nog aldrig spelat med en så lätt klubba tidigare! säger en testare.

Nackdelen med en så pass mjuk och lätt klubba är att den blir något svår att skjuta och slå avgörande passar med.

- Om du er van med en hard klubba og fremfor alt et hardt blad er det risiko for at du synes at det er litt for lite trykk i Maker Air Superlight, sier en testare.

Nei, det her er ikke klubban for backen som vil sette slagskott i bortre X - snarare passar Zone-klubban forwarden som ofta kommer till frilägen och vill dra keepern hellre än att skjuta. Vinkeln på bladet är så pass rät att bollbehandlingen är lika bra på forehand som backhand.

- Jag kan absolut tänka mig att plocka fram den här klubban när det är dags att lägga en straff. Bladet er platt och bollbehandlingen så pass snäll att du enkelt kan lyfta in bollen på backhand, hävdar en i testpanelen, medan andra inte är lika övertygade.

- Jag tycker att klubban har ett rätt "kladdigt" blad - det bjuder in till att behandla bollen en aning för mycket, istället för att bara driva den framåt på forehandsidan eller släppa den ifrån dig.

Hm... nåja, alt kan man kanskje ikke skylla på klubban, tycker andra i panelen.

Epic Superskin Pro, Unihoc

epic superskin pro

Ulike utførelser: vit/96cm/venstre/høyre, vit/92cm/venstre/høyre og vit/100cm/venstre/høyre.

Flex: 29

Passar: All around

Testpanelen tycker:

Den her innebandyklubban fra Unihoc har egentlig mer flex enn den ovan från Zone, men upplevs ändå stelare - kanske för att det medföljande bladet är en klass hårdare. Det gir en skjønn blanding av flere egenskaper.

- Det här tycker jag är en perfekt blandning av skottklubba och bollbehandling, säger en testare och fortsätter:

- Tyngdpunkten sitter närmre bladet, vilket ger den där extra farten bakom passning och skott.

Att tyngdpunkten är låg och bladet hårdare gör att du behöver vara lite mjukare i handlederna vid bollmottagning. Er du nybörjare eller van vid ett mjukare blad krävs viss invänjning. Når du väl fått tekniken att matcha bladet ger det däremot bara fördelar.

- Den her klubban passar dig som gillar när anfallsspelet kretsar kring dig. Du gillar att driva boll, du gillar att slå de avgörande passningarna och dessutom avlossa skott när det passar! Det er en grym all round-klubba, helt enkelt.

Det relativt harde bladet er varken särskilt skålat eller hookat- vill du kunna zorra lite på plan får du fixa vinkeln själv. På undersiden er bladet "räfflat", vilket gör att friktionen mot marken minskar. Utover den smarta løsningen er designen en annen sak som testpanelen lyfter fram som ekstra positiv. Detaljerna i guld är som pricken över i:t! I övrigt kan sägas om Unihoc-klubban att den varken väger mycket eller lite.

- Den är långt ifrån den lättaste klubba jag spelat med, men det tycker jag är ganska skönt, säger en testare och fortsätter:

- Mange klubber med høy fleks blir ellers lite for lette, noe som gjør det vanskelig å skjuta. Her får du en bra blanding.

Ikonisk Titan Straight Edge, Unihoc

iconic titan straight edge

Ulike utførelser: vit/blå/96cm/høyre/venstre og vit/blå/100cm/venstre/høyre.

Flex: 29

Passar: Nybörjaren

Testpanelen tycker:

Det aller beste med den her klubban er at det ikke trengs noen som helst invänjningstid, tycker testarna.

- Bladet er extremt lättspelat och jag behöver inte varken hooka eller skåla det för att bollen ska ligga kil mot klubban, berättar en testare och vidareutvecklar:

- Med den her klubban behöver du med andra ord inte vara Anna Wijk för att skriva in dig i matchprotokollet för en assist. Greppet är också bra och klubban är extremt lätt vilket gör att den passar både damseniorer och juniorer samt vissa herrseniorer också.

Nackdelen med en så pass lättspelad klubba är att den kan upplevas aningen för enkel för dig som spelar på avancerad nivå. Bladet er nesten litt vel förlåtande, vilket gör det liteför mysigt att rulla bollen fram och tillbaka mellan back-hand och forehand.

- Är du back och vill ha en rejäl slagskottsklubba kan det här vara fel modell för dig, du borde i alla fall byta till ett hårdare blad, anser en testare, men tillägger:

- For en all round-spelare som värdesätter en lättspelad klubba som har ett förlåtande blad är den grym. Jag är ingen teknisk spelare, men kände mig riktigt duktig med den här Unihoc-klubban i händerna.

Sist men ikke minst kan man tenke seg at den her klubban at den försetts med skåror i skaftet, vars funktion är att ge klubban en lätt kurve-effekt.

Epic Edge Curve, Unihoc

epic edge curve

Finnes i utførelse: sølv/96cm/høyre/venstre, sølv/100cm/høyre/venstre og sølv/104cm/høyre/venstre.

Flex: 26

Passar: Snipern

Testpanelen tycker:

- Den bästa klubban jag någonsin testat, säger en i testpanelen, sekunden efter att ha genomfört träningens första övning.

Den her Unihoc-klubben er betydligt hårdare än ovan modeller och har bara 26 i flex. Förutom det är skaftet en så kallad kurva, alltså att det inte är helt rakt utan kröker sig på nedre delen. Tradisjonelt er det en egenskap som gjør klubban enda styvare og mer svårspelad.

- Jeg tycker du får bra bollkontroll även fast det är en kurva och självklart skjuter man väldigt bra med den!

Innebandyklubban fra Unihoc får også lovord for sin kromade design, som er nytänkande, stilren och helt klart får dig att sticka ut.

- En sak som jeg legger merke til - grepplindan som medföljer är helt magisk! Det tycker jag är ganska ovanligt.

Den här klubban är med andra ord ett toppval för dig som annars alltid är så pass kräsen att du lindar om klubban det första du gör efter att ha köpt hem den (host, host... där känner flera av testarna igen sig). I övrigt är det helt klart en skottklubba för snipern som gillar att avlossa bössan från lite varstans på planen. Det hårda skaftet ger tryck även i skott på långa avstånd från mål. Det sagt så er den ikke den mest lettspilte.

- Den her klubban passar spelaren som har spelat ett tag, då den inte är lika förlåtande som ovan modeller.

Q1 Tourlite, Salming

tourlite

Ulike utføranden: vit/103-96cm/høyre/venstre.

Flex: 27

Passar: All round

Testpanelen tycker:

Det her er på alla sätt och vis en väldigt lätt klubba, både när det gäller skaftet och bladet vilket skapar en jämnt fördelad balans. Det gjør den fremfor alt enkel å spille med.

- Det her er en klubb som alle kan bruke, da den er riktigt all round. Du får bra bollhantering i och med att bladet är så mjukt, samt att skotten blir över förväntan okej för ett så mjukt blad, berättar en spelare i testpanelen, men en annan håller inte riktigt med:

- Jag har ett enda problem med alla Q1-blad och det är att jag inte är överdrivet förtjust i klacken, som är ganska liten och saknar skålning. Det gjør at bollen gjerne glider av når jeg bågar inn i höga slott.

Om du spiller med Salmings klassiske Q1-blad tidligere vet du at de i övrigt är ganska uppåtvinklade. For å holde skotten i flaskhöjd krävs därför en teknik där du lutar dig mycket över klubban då du skjuter. For deg som har vanskelig for å få höjd på dina passar är den här klubban däremot perfekt.

- Jeg liker dessuten lindan som sitter på. Den er väldigt klistrig och ger bra grepp, berättar en testare.

Designen får også bra betyg - enfärgade innebandyklubbor verkar vara en av höstens allra starkaste trender! Även nämnvärt är att Salming själva menar att det här är en klubba med bra hållbarhet. I den frågan kan testpanelen varken fria eller fälla, men efter någon veckas spel är den i alla fall helt intakt.

- Det her kan kanske vara något för mig som normalt knäcker några klubbor per säsong! utbrister en i testpanelen, och förklarar:

- Det er så jäkla deppigt att ge sig på ett slagskott och paja klubban direkt. Og dyrt er det også!

Zuper Airlight, Zone

superair light

Ulike utføranden: svart/100cm/venstre/høyre, svart/104cm/venstre og svart/96cm/venstre/høyre.

Flex: 27

Passar: De flesta

Testpanelen tycker:

Den her Zone-klubban passar de flesta spelartyper. En flex på 27 er normalt bland herrspelare, vilket är aningen lägre än vad den generella damspelaren har. Bladet er däremot väldigt mjukt för en klubba av det flexet.

- Känslan är att bladet inte är lika skålat som exempelvis Hyper-modellen (se nedan, reds. anm.) vilket gör bollbehandlingen lättare med backhand-sidan av bladet, säger en testare.

- I övrigt är det en väldigt lätt och smidig modell, med bra grepp! Det gjør at den passar alla spelartyper, på de flesta positioner.

Det holder derimot ikke alle spillere med om.

- Som back som liker å skjuta mycket på avstånd tycker jag att den väger för lite. Den ger inte den typ av kraft i slagskotten som jag söker.

Den her innebandyklubban passar med andra ord dig som skjuter drag- och handledsskott hellre än slagskott, där du vill få mer tyngd bakom svingen.

- Precis som en av klubborna ovan är bladet räfflat undertill, vilket gör att den glider väldigt behagligt mot golvet.

I övrigt kan sägas om den här klubban att den är prisvärd. For en overkomlig summa får du mange grymma egenskaper. Designet løftes tilbake igjen som en av de positive aspektene. Den her modellen matcher garantert ditt matchställ, uansett om du spiller i Falun, Storvreta, Dalen eller AIK.

Hyper Composite, Zone

hyper composite

Ulike utførelser: blå/96cm/venstre/høyre, blå/100cm/venstre/høyre og blå/104cm/venstre/høyre.

Flex: 27

Passar: Nybörjaren

Testpanelen tycker:

Zone själva klassar Hyper Composite Light som en instegsklubba, och det håller testpanelen med om. Priset ligger på strax under tusenlappen, og for den summan får du en väldigt användarvänlig innebandyklubba.

- Om vi ska börja med det negativa är det att den matchar extremt dåligt till mitt matchställ. Efter att ha testat andra klubbor har jag nästan vant mig vid det stilrena, enfärgade, skrattar en testare, men en annan håller inte med:

- Jasså? Jag tycker att det är så här en innebandyklubba ska och brukar se ut. Tio av ti Sportamore-hjärtan får den av meg!

Förutom testpanelens oenighet kring designen finns inte mycket negativt att orda om den här modellen. Klubban passar alla, oavsett position, utan att överraska.

- Bladet er ganska skålat, vilket gör det lätt att fånga in bollen och båga med den för att komma till skott, säger en testare och tillägger:

- Vanligtvis gör mycket skålning det svårare att slå backhandpassar, men det tycker jag inte gäller för den här klubban. Snyggt!

Bladet er over lag relativt mjukt for en så pass hard klubba, vilket ger en förlåtande känsla. Du behöver inte ha handledare som Rasmus Enström för att lyckas ta emot en hård passning i hög fart med Hyper Composite Light. Bollen studsar ikke av som den kan gjøre med et hardt blad.

- Skaftet har en medelhård flex på 27, vilket inte gör den till utbudets mest svårspelade klubba, men inte heller den lättaste. For herrspelare eller damspelaren med bra teknik är den tillräckligt enkel att flexa för att du ska kunna utnyttja det vid slagskott.

Sense Hes 25 Oval, Oxdog

sense hes

Ulike utførelser: svart/101-103cm/venstre/høyre.

Flex: 25

Passar: Playmakern

Testpanelen tycker:

Det første som slår testpanelen er at bladet er større på den her klubban enn övriga, vilket ger en stor och bred träffyta som är som gjord för att slå hårda passar med. Den lämpar sig däremot inte för nybörjare, då dess hårdhet inte är att leka med.

- Jag skulle säga att den passar en mer erfaren spelaren som kan hantera en klubba som inte är så lättspelad. Den er nemlig väldigt svår att flexa, säger en i panelen.

Den her klubban från Oxdog har endast ett flex på 25 och passar därför dig med perfekt teknik alternativt mycket styrka. Klubban rekommenderas inte till varken juniorer eller damspelare.

- Förutom att den låga flexen gör skaftet svårt att flexa försvårar det även för tekniken. Eftersom klubban är så hård menar jag på att den är för spelaren som har mjuka handleder, för att du ska kunna ta emot bollar utan att de bara studsar av bladet.

Tyvärr är det här den första klubban i testet där testpanelen menar att greppet inte håller måttet.

- Grepplindan är minuset, så fort man blir lite sveittg så tappar man greppet. Jag skulle byta lindan ganska fort.

Trots att den här innebandyklubban ser ganska grov ut är den däremot väldigt lätt. Sist men ikke minst kan sägas om den att skaftet är ovalt, och inte helt runt. Det ger ett annolrunda grepp, som splittrar panelen. Vissa menar att de aldrig kommer köpa en rund klubba igen, medan andra föredrar det klassiska.

SHOPPA HÄR: Alle innebandyklubbor på Sportamore

LÄS MER: Tänk på det här när du ska köpa inomhusskor