Stort test: 10 varma vinterkängor för dam & herr Image

Stort test: 10 varma vinterkängor för dam & herr

Enklaste tipset på hur du håller fötterna varma under de kalla månaderna är med ett par tjocka kängor. Vår testpanel har traskat runt i säsongens populäraste modeller för både honom och henne! 

Vilka vinterkängor är bäst? Det vet vår noggranna testpanel som har provat säsongens vinterkängor för dam och herr, och utsett de 10 varmast modellerna. Här finns det kängor för alla – allt ifrån en dag i lekparken med barnen till en trendigare modell som passar perfekt för en middag på stan. 

Vinterkängor för kvinnor

En riktig storsäljare

Canada_MountVerm.jpgModell: Mount Verm

Märke: Canada Snow

Passar dig som... vill ha en riktigt, riktigt snygg vinterkänga. Matchat med en kortare jackmodell eller kappa, och en stickad mössa med pälsboll kommer den här skon göra din outfit helt komplett!

Testpanelen säger: Den här skon är verkligen en storsäljare från populära Canada Snow. Den är både riktigt snygg, men även varm. Skon passar bäst på promenader och för en dag på stan. Hålfoten är neutral, och sulan är väl isolerad så att den håller borta markens kyla. Passformen är ganska smal, och yttermaterialet är av vatenresistent mocka. Kanske vill du gå upp en storlek i den här modellen. 

– Snygg är den verkligen. Den är perfekt för mig som vill vara varm men också hålla stilen, säger en i testpanelen. 

En mästare på grepp

IceB_Now2.jpgModell: Now 2

Märke: Icebug

Passar dig som... söker en sko som står pall för det klassiska vinterväglaget, men som samtidigt inte vill gå all in för en riktig outdoor-känga. Det här är skon med lika delar trend och funktion!

Testpanelen säger: Icebug är experter på grepp, och med den här vinterskon blir du inte besviken vad gäller fästet. Sulan är grov för att kunna användas på det vintrigaste underlaget. Det finns även en förstärkt hälkappa som ger extra stöd. Skon är tight i mellanfoten och troligtvis vill gå upp en storlek på grund av det. Tåboxen är däremot bred så att luft får plats och ser till att värmen isoleras. Att ovansidan är av snygg mocka lyfter skon från att vara en tråkig vinterkänga till en trendig stadssko.

– Det här är inte vad man är van att se från greppmästarna Icebug, men jag gillar att de kan göra riktigt snygga modeskor också, säger en testare. 

Pansarvagnskänga

Sorel_1964.jpgModell: 1964 Pac 2

Märke: Sorel

Passar dig som... är småbarnsförälder och planerar att knata runt i pulkabacken en hel dag. I den här skon kommer du att hålla tårna varma trots att du är stillastående. 

Testpanelen säger: Det här är en riktigt pansarvagn till vinterkänga. Sorel är experter på att göra vinterskor för de allra kallaste temperaturerna, så vet du med dig att du kommer röra dig i många minusgrader är det här skon för dig. Stöveln har ett högt skaft och är definitivt passande för att pulsa i snön med. Den är dessutom supervarmt fodrad och helt vattentät. 

– Det här är liksom så varmt som det kan bli. Sulan ger bra grepp på riktigt vinterväglag, säger en testare.

Varm sko utan snörning

HH_sera.jpgModell: Seraphina

Märke: Helly Hansen 

Passar dig som... trots allt saknar de gamla goa Uggsen, men som ändå vill kunna ställa lite högre krav på funktionen i din sko. 

Testpanelen säger: Det här är en riktigt snygg sko som inte har någon snörning, utan dras på foten. För dig som vill ha en smal passform på din vinterkänga är det här rätt val. Skon är superskön och har ett fint vitt fluffigt innerfoder. Också bra att lädret på skons ovansida är helt vattentätt samt att den går så pass långt upp på vaden. Det gör att du kan pulsa fram genom snö, utan att blöta ned byxbenen. 

– Det mysig fluffet inuti är både snyggt och varmt! Den här vinterskon skulle jag helt klart kunna rekommendera, påpekar en entusiastisk testare.

Toffla eller sko?

KT_Steg.jpgModell: Steg

Märke: Kari Traa

Passar dig som... tycker att ull är det enda rätta materialet att ha på vintern. Den här modellen har foder av ullmix! Eftersom modellen även är så pass enkel att ta på och av gör den sig riktigt bra som en pendlingskänga att ha till och från jobbet. 

Testpanelen säger: Den här skon känns som en hög toffel, så skön är den. Den är rakt igenom supermysig och varm. Det mjuka innerfodret av ullmix gör att den värmer optimalt, samt att den inte slutar värma, även om den blir blöt. Blöt blir den däremot inte så lätt, då den även är vattenresistent. Till sin design är den ungdomlig, och finns att få i modern pastellrosa samt elegant marinblå färg. Sulan är vit på båda modeller som en snygg kontrast, och isolerar från markkylan på ett bra sätt. 

– Det finns det nog inget bättre sätt att hålla sig varm på. De här är så sköna, säger en glad testare. 

En klassiker i kängvärlden

Timber_6inch.jpgModell: 6-Inch Premium

Märke: Timberland

Passar dig som... vill ha en ordentlig vinterkänga som håller år för år. Det här är kängan du köper en gång och som sedan håller i en evighet, såväl som aldrig går ur tiden. 

Testpanelen säger: Det här är en klassisk känga som alltid är modern! Den är lika populär nu som för 40 år sedan när den först tillverkades. Tack vare designen passar den de flesta stilar och outfits. Oavsett om du ska hänga med vännerna på stan eller lufsa omkring på en lekpark med barnen är det här en sko för dig. Det bästa med modellen är att den är varm, slittålig, vattentålig och greppvänlig, säger testarna. 

– Passformen är åt det smalare hållet, så se till att du verkligen klickar hem rätt storlek. Vill du kunna ha en tjockare strumpa i bör du gå upp en storlek för att skon inte ska bli för tight, påpekar en testare.


Vinterskor för män

Klassisk resårboot för promenader

HERR_Canada_MountVerm.jpgModell: Mount Verm

Märke: Canada Snow

Passar dig som... vill kunna matcha din vinterkänga till en lite mer uppklädd outfit. 

Testpanelen säger: Resårboots från Canada Snow, som precis som dammodellen är en storsäljare. Yttermaterialet är av snygg, svart mocka som är vattenresistent. Sulan är ganska låg, vilket gör att den passar för minusgrader, men kanske inte de allra lägsta temperaturerna. Det här är en modell som passar bra för en stund i stan eller till din jobboutfit.


– Det här är en snygg vinterkänga, bland de snyggaste jag sett faktiskt säger en av testarna imponerat.

Stilren känga för den kräsne

HERR_Björn_Sundal.jpgModell: Sundal HGH

Märke: Björn Borg

Passar dig som... ställer höga krav på materialvalen i dina skor, men som samtidigt vill ha något lite mer uppklätt än en vandringskänga.

Testpanelen säger: Det här är en riktigt snygg vinterkänga för mannen som är noga med hur han klär sig. Kängan är svart med vit sula och har ett teddyliknande innerfoder som är mjukt och varmt. Den passar perfekt för en dag på stan med vännerna eller familjen eller under andra lagom snöiga vinteraktiviteter. Snörena är av skinn precis som yttermaterialet, vilket gör att de inte riskerar att nötas ut när de blöts ned.

– De här skinnkängorna är mina nya favoritskor! utbrister en manlig testare.

En tuffing till vinterkänga 

HERR_Sorel_1964.jpgModell: 1964 Pac Nylon

Märke: Sorel

Passar dig som... vill pulsa i snö på hundprommenaden, bygga snögubbar med barnen eller som helt enkelt är väldigt frusen om fötterna. 

Testpanelen säger: Det här är vinterkängornas vinterkänga! Skon är handgjord och helt vattentät. Innerfodret är supervärmande och går att ta ut. Nederdelen av kängan är av gummi så att inte en enda mikroskopisk droppe vatten kan ta sig in. Det ligger dessutom en 2,5 millimeter frostplugg i mellansulan för att hålla dig varm om fötterna även när det är riktigt kallt ute. Inte ens om årets vinter skulle bli den kallaste i mannaminne skulle den här vinterkängan ge vika för pressen. 

– De här vinterkängorna kommer definitivt hålla mig varm i vinter, säger en testare.

Skon som aldrig blir omodern

HERR_Timber_6inch.jpgModell: 6-Inch Premium

Märke: Timberland

Passar dig som... vill ha en sko som håller i längden, både när det gäller slitage och rent modemässigt.

Testpanelen säger: Det här är, precis som den kvinnliga modellen, en klassisk sko från Timberland. Den är både supersnygg och passar till det mesta tillfällen och de flesta män. Det är alltså en mycket mångsidig sko som dessutom är helt vattentät med stängda sömmar. Och visste du att snörena är gjorda av  återvunna PET-flaskor?

– Det skönaste är den vadderade kragen på skaftet, säger en testare.

SHOPPA HÄR: Alla vinterkängor

LÄS MER: Så sköter du om dina Timberlandkängor