Stor guide: Hitta rätt sovsäck till vandringen Image

Stor guide: Hitta rätt sovsäck till vandringen

En sovsäck är mer än bara en säck att sova i. Vi guidar dig genom valet av material, temperatur och finesserna som faktiskt gör skillnad. 

SHOPPA HÄR: Hela vårt utbud av sovsäckar  

Att plocka med sig sovsäcken som legat och skräpat i förrådet de senaste fem åren på vandringen kan både vara en hit eller en flopp. Material, vikt och värme spelar stor roll när du ska välja sovsäck. Experten Erik Jevenstam på Nemo guidar dig för att plocka fram guldkornen. 

– Det första du måste tänka på är var du ska och vilka väderförhållande det finns där. Det i sin tur påverkar val av material och komforttemperatur, säger han och fortsätter: 

– Viktigt att tänka på är om vädret kommer skifta mycket eller hålla sig stabilt, samt om du ska vandra i svenska fjällen där temperaturen kan sjunka även på somrarna, eller utomlands där det konstant är över 20 plusgrader. 

Om sovsäcken håller för -18 grader, blir den för varm när det är plusgrader?

– Du får utgå från huvudsyftet med sovsäcken och försöka matcha gradantalet i den mån det går. Det är inte jätteskönt att ha en sovsäck som passar för -18 grader i Grekland, det blir lite varmt. Ett tips är att ha en varmare sovsäck på vintern och en kallare på sommaren. 

Stämmer komforttemperaturen som anges? 

– Även om en sovsäck är graderad till -7 grader är det många parametrar som avgör om en person är bekväm i den temperaturen eller inte. Vissa fryser mer än andra. Det är svårt att veta första gången du vandrar, men det kan vara bra att ha i åtanke att hur du upplever temperaturen är individuellt. 

Vad är det för skillnad på sovsäckar i dun och syntet? 

– Dun är lättare och tar mindre plats och passar därför för långa turer när du vill minimera packningen. Det är däremot dyrare och dunet slutar värma när det blir blött. Vill du ändå ha dun kan du titta efter impregnerat dun, vilket ska klara väte mycket bättre. Nu finns det också syntet som är nästan lika lätt som dun, det är billigare och funkar bättre i blöta förhållandet. Nackdelen med syntet är att det inte är lika hållbart. 

Sovsäckar guide

Alla sovsäckar i vårt utbud hittar du här: till sovsäckarna.

Vad ska jag tänka på när det kommer till sovsäckens passform? 

– Titta främst på längden och hur du brukar sova. Sover du på rygg med raka ben eller vill du ha mer utrymme vid benen? 

Vad ska jag ha på mig när jag sover i en sovsäck? 

– Jag skulle rekommendera dig att sova i en sovsäcksliner. Det är som en innersovsäck, vilket ger dig några graders extra värme samtidigt som sovsäcken hålls renare längre tid. Om du har en liner kan du tvätta den i stället för sovsäcken. Sedan är det en personlig fråga vad du ska ha på dig, är du frusen av dig kan du sova i underställ, annars mer avklädd. 

Hur tar jag hand om min sovsäck när jag är ute och vandrar? 

– Det viktigaste är att du håller den torr. Om du har möjlighet kan du hänga upp den i solen på morgonen, speciellt om du har en dunsovsäck. 

Vilka mer specifikationer ska jag titta efter? 

– Många sovsäckar har fickor vid öppningen där du kan lägga exempelvis telefon och klocka. Vissa av våra modeller har två dragkedjor ovanpå sovsäcken för att kunna släppa ut värme utan att behöva öppna hela. En del sovsäckar har även vattenskyddat material i fotändan där det lätt kan bli blött av kondensen vid tältduken. 

Till sist, vad behöver jag köpa till min sovsäck för maximal upplevelse på vandringen? 

– Med en vattentät packpåse du har 100 procents skydd om du exempelvis ska paddla eller om det regnar. Dessutom behöver du någon form av liggunderlag och även kudde för full pott. Hur varm sovsäcken är beror på hur bra liggunderlag du har. Ju varmare liggunderlag, desto varmare blir hela paketet eftersom den isolerar dig från den kalla marken. 

Hos oss hittar du ett brett utbud av sovsäckar i dun HÄR och syntet HÄR

LÄS MER: Ultimata guiden – hitta rätt vandringssko 

LÄS MER: Hur ska vandringsrggsäcken sitta?

LÄS MER: Hur packar jag min vandringsryggsäck?

SHOPPA HÄR: Allt du behöver för outdoor-äventyret