Stor guide: Hitta rätt träningsskor Image

Stor guide: Hitta rätt träningsskor

Reeboks experter tipsar! Här är skillnaden mellan CrossFit-skor, gymskor, lyftarskor och fler träningsskor.

Reebok är riktiga experter när det kommer till träning. Här har de hjälpt oss att sätta ihop en komplett guide till de vanligaste träningsskorna i sortimentet.

SHOPPA NU: Alla träningskor

CrossFit-skor

CrossFit är en intensiv träningsform som ställer höga krav på allt från topp till tå. Ofta krävs minst lika tåliga skor som pannbenet på de som håller på med sporten. 

– Du vill kunna känna dig säker på att skon ger dig den trygghet och stöd du behöver för alla sorters övningar som CrossFit innehåller – det vill säga allt ifrån kortare löpning, att vända, vrida, snurra och hoppa till att lyfta, säger Emmelie Hermansson, produktspecialist på Reebok.

Det som sticker ut med den här typen av skor är att de är en perfekt mix av stabilitet (för att klara tunga lyft) samt flexibilitet (för att passa övningar som box jumps och lunges). 

– Satsa på ett par skor som är lätta, både till vikten men även att ta på och av. En stabil och platt sula är också att föredra. Ovandelen ska vara välventilerad, eftersom du svettas mycket under högintensivt pass, samt slitstark.

Shoppa crossfitskor här!

nanoSkoserien Nano från Reebok är ett praktexempel på CrossFit-skor. Dem har allt och lite till – bland annat förstärkningar vid hålfoten, så att du kan klättra i rep.

HIIT-träning

En kategori som är väldigt snarlik CrossFit-skorna är de så kallade HIIT-skorna. De är till för högintensiv träning, men inte nödvändigtvis de tung lyft som CrossFit innehåller.

– Skillnaden mellan en HIIT-sko och en CrossFit-sko är att HIIT-skon är mer flexibel.

På många andra sätt är de båda skosorterna däremot väldigt lika. 

– Precis som CrossFit-skor har HIIT-skor en stabil sula, om än lite mjukare och mer dämpad. Skorna har ofta även ventileranade texil på ovandelen som gör att du känner dig fräsch under hela passet. Sist men inte minst bör en HIIT-sko vara lätt och bekväm på foten.

Lyftarskor

Om du ska sätta PB i marklyft eller knäböj kan det vara bra att ha en sko som är specifikt anpassad för att klara belastningen.

– Lyftarskor har några centimeters upphöjning under hälen samt att sulan är väldigt kompakt och stabil. Det är för att du ska kunna lyfta tungt, utan den instabilitet som finns i en mjuk sula. Det upplevs även lättare att göra vissa lyft i lyftarskor, eftersom du kommer djupare ned med mindre ansträngning.

Anledningen till att du inte ska lyfta tungt i vanliga träningsskor är enkel – sulan är för mjuk.

– Jag skulle inte rekommendera att lyfta tungt i mjuka träningsskor då du får sämre grepp under fötterna med en mjuk sula. Det gör balansen så pass mycket sämre att du hellre kan träna barfota!

Här hittar du lyftarskor!

legacy lifterEtt riktigt praktexemplar är Reebok Legacy Lifter – en ikon som funnits med länge.

Gymskor

När du går på gym själv och tränar i maskiner eller med gummiband behöver du varken lyftarskor eller HIIT-skor. Då är det bättre att satsa på så kallade gymskor, eller helt enkelt träningsskor.

– Välj en sko som har en mjuk och dämpad sula, är lätt på foten och har bra ventilation. En sko som är flexibel och följer fotens form bra.

Spana in sortimentet av gymskor!

Träningsskor för allätaren

Det finns med andra ord mänger av träningsskor, vars egenskaper skiljer en hel del. Är du däremot en av många som vill köpa en enda sko, som du kan göra allt i är det en särskilld sort du borde satsa lite extra på.

– Då skulle jag säga att du ska satsa på en HIIT-sko. Där får du en stabil sko för tunga lyft samtidigt som den är flexibel och rörlig på foten. Det gör att den passar bra även till spinning, step ups och mängder av olika pass. Allsigt och bra! avslutar Emmelie Hermansson.

SHOPPA TRÄNINGSSKOR HÄR:

LÄS MER: Video! Magträningen som får det att bränna i bålen