Börja experimentera i köket! Image

Börja experimentera i köket!

Når Fanny Roethlisberger kliver inn i kjøkkenet kan hva som helst skje. Ofte blir resultatet nyskapende, gott och hälsosamt. Her deler hon med sig av tipsen som gör dina måltider till spännande smakupplevelser.

Det er svårt att gå in på Fanny Roethlisbergers blogg utan att bli hungrig eller sugen på något sött. Hon brinner för att experimentera i köket och delar frikostigt med sig av sina recept. Intresset för att laga mat och baka har alltid funnits hos henne, och redan på lågstadiet knåpade hon ihop trerättersmenyer till familjen.

- För mig har det alltid varit viktigt att det jag lagar och bakar, och senare ska äta, ska smaka gott. At jeg begynte å eksperimentere med nytänkande recept beror på att jag för tre, fyra år sedan var rejält överviktig och deprimerad. Jeg behövde göra en förändring på många plan i livet, varav ett var kosten. Jag ville inte fokusera på vad jag inte fick äta, ett liv utan choklad och godsaker var liksom otänkbart. Eftersom jag upplevde att det jag sökte inte redan fanns fick jag helt enkelt skapa det själv! Så det var väl där någonstans jag slängde nes blomkål i en chokladtårta för första gången, säger Fanny Roethlisberger.

Berätta om några ovanliga smakkombinationer som du har upptäckt passar oväntat bra ihop?

- I både mat og bak gillar jag att kombinera sött med salt eller kryddigt, exempelvis chili och choklad eller vitlök och honung. En stor favoritt når det kommer til mat, og som får mange til å høste på øyebrynene når jeg nevner det, er curry og kantareller. Det er så himla gott! Jeg har gjort kylling- og kantarellpaj med curry, til eksempel. En vanlig snabbmiddag hos mig är annars en enkel kantarellgryta kryddad med curry och precis innan servering smular jag sedan över en rejäl bit fetaost. Fetaost er pricken over i til alt med curry og kantarell!

Hva er ditt beste tips til den som er sugen på å selv begynne å finne på resept?

- Börja testa bara! En mjukstart kan for eksempel være å ta en eksisterende resept på noe man liker og bytte ut en ingrediens. Internett og sosiale medier er en oändlig gullgruve for inspirasjon, det finnes så mange duktiga människor där ute som delar med sig av sina kreationer på ätbart gotte. Så ut og surfa, finn inspirasjon og test deg selv. Men følger du någons recept och väljer att sprida det vidare så var schysst och korrekt - ge cred till skaparen.

fanny
Så her kan det se ut når Fanny Roethlisberger tester sin nye resept. Foto: Privat

Er det noe mer jeg skal tenke på før jeg setter i gang?

- Ett tips når du skal laborera i köket, framför allt med knasiga ingredienser där resultatet kan bli lite hur som helst, är att inte göra en sats på 30 muffins direkt utan göra en mindre laddning första gången. Blir det bra er det ju bara att göra mer!

Hvor finner du selv inspirasjon til dine oppskrifter?

- Jeg plukker til eksempel alltid på mine oppskrifter i mataffären. Inte så mycket för att följa något recept däri, det gör jag ärligt talat aldrig, utan snarare för att jag ibland hittar en smakkombination jag vill testa, eller så blir jag inspirerad av en snygg bild. Klyschigt men sant - inspiration finns överallt. Ibland kan jag bara gå förbi en hylla och hitta en ny produkt som direkt ger mig en knasig idé.

Hva finnes alltid i ditt kjøleskap og ditt skafferi?

- For bak er mitt basskafferi diverse olika mjölsorter, till exempel mandel-, kokos-, bovete-, majs-, quinoa- och havremjöl. Mitt favorittfett i både mat og bak er kokosolje. Sedan har jag alltid olika sorters bönor och linser, smaksättare och kryddor och choklad i skafferiet. Det måste alltid finnas choklad i mitt hem. Antingen for spontana bak men också för att jag vill ha en ruta till morgonkaffet varje dag.

fanny
Vil du ha mer inspirasjon i kjøkkenet? Kjøp noen av Fanny Roethlisbergers tre kokbøker som du finner HÄR. Foto: Calle Lindgren

FAKTA:

Navn: Fanny Roethlisberger.

Ålder: 23 år.

Bor: Knivsta, mellan Stockholm och Uppsala: Knivsta, mellom Stockholm og Uppsala.

Familj: Jag bor själv men har min familj på mammas sida i samma stad (mamma, mammas man samt yngre bror) och andra halvan av familjen boendes i Schweiz.

Gör: Hälsoentreprenör, receptkreatör, bloggare, samt tar en del design- och fotouppdrag.

Følg henne på Instagram! @roethlisbergerphoto.