Så undviker du familjekaos vid matbordet Image

Så undviker du familjekaos vid matbordet

Svenskasupernannyn Anna-Karin Wyndhamn vet hur du får matvanorna med ditt barn att funka - de här striderna bör du undvika och så bör du lägga upp maten!

Den svenske supernannyn Anna-Karin Wyndhamn, som er doktor i pedagogisk arbeid og har bakgrunn som gymnasielærer, står inför uppdraget att i Supernanny Sverige skapa harmoniska hem där familjemedlemmarna lyssnar på varandra, hjälper till i hemmet och äter och sover utan kamp och skrik. Når vi på Sportamore träffade henne under TV3:s presskonferens förklarade hon hur du undviker bråk med ditt barn vid middagsbordet.

Bör föräldrar äta middag med barnen eller låta de små äta innan?

- For det første tycker jag att ni absolut ska äta tillsammans. Duka inte upp till middag för barnen klockan sex och sedan för dig och din partner en timme senare. Att äta ihop är en jätteviktig social träning för barnet, säger Anna-Karin Wyndhamn.

Mitt barn vill bara äta en specifik maträtt, vad ska jag göra?

- Du får utgå fra hvordan jobbsituasjonen din er når det gjelder mat og bestemme om du skal servere en eller flere retter. Men er det en superpuckel å ta seg over hver dag? Server det barnet spiser. Om barnet for eksempel bare vil ha korv eller kjøttbullar, kjør på det. For barnet äter också frukost, något på förskolan, lite frukt på eftermiddagen och så vidare. Det finnes likevel en variasjon. Ofta låser sig barn kring tanken "just när jag är hemma på kvällen vill jag ha det där". Det er en måte for barnet å få være med og bestemme. Og da tenker jeg: Velg dine strider. Vil du at dere skal kunne sitte ned uten å skrika og gorma? Kör på korven. For så småningom kommer også den mest inbitna korvelskaren spørsmål etter en bit morot. Och bestäm dig, vad är viktigast: Att barnet njuter av just den maten du har lagat eller att ni sitter ned en stund och äter i lugn och ro hela familjen?

SupernannySupernanny Sverige med Anna-Karin Wyndhamn sender på måndagar klockan 21:00 på TV3. Foto: TV3/Johnny Wohlin.

Hva er det vanligste misaget foreldre gjør når det kommer til barnens matvanor?

- Ett vanligt misstag är att köra ihop allt till en enda sörja. Man tenker at det er så bra med en gryta for da får du både grønnsaker og kjøtt. Men barn vill ofta kunna se vad de äter, de vill ha det i små bitar och i små öar på tallriken. Låt barnen lägga upp sin mat på det viset.

Det blir alltid bråk når vi skal sette oss og spise, hva skal jeg gjøre?

- Jeg tror ofta att föräldrar har stått och lagat mat väldigt länge och lagt ner sin själ i det. Sedan när de kallar barnet till bords är barnet mitt i en lek eller ett spel, vilket gör att han eller hon inte är redo att komma till bords då. Förvarna barnet i stället och säg exempelvis "När du har spelat klart den här rundan ska du komma till bordet och så ska vi sätta oss och äta".

LÄS MER: En god morgen med Kristin Kaspersen

LÄSMER: Därför borde du åka på träningsresa